Защо все се влюбвате в егоист или нарцис?

Жертвате нуждите си в името на любовта
23 юни 2022 23:00, Михаела Лазарова
21
Защо все се влюбвате в егоист или нарцис?
Снимка: Istock

Ако се чувствате постоянно нещастни в любовта, има вероятност да попадате на един и същи или поне сходен модел партньори. Каква може да е причината да влизате в токсични отношения всеки път? Грешният избор на партньор.

Срещате харизматичен мъж, който ви грабва с вниманието си, поведението си, желанието си да ви задоволи по всички възможни начини. Чувствате се като принцеса, ласкаете се, а това е опияняващо. Постепенно той започва да става критичен, контролиращ, появява се силно егоистичната му страна на характера, а вие продължавате да сте влюбени в него. Дори да прекратите връзката си, следващият ви партньор поразително прилича на предишните.

Защо сте привлечени от егоисти или нарциси?

Според yourtango.com, първата стъпка в това да осъзнаете причините да попадате в токсични връзки с егоистични или нарцистични партньори, е да погледнете към себе си. Когато разберете вътрешните ви причини да правите тези избори, ще ви е по-лесно да работите върху стратегиите, с които да промените нагласите и критериите си за търсене на любов.

Мъжете, които се оказват нарциси и егоисти, в началото се държат изключително привлекателно. Те са весели, обаятелни, носят вдъхновяващо очарование, което ви кара да се влюбвате моментално. Харесва ви начинът, по който те ви карат да се чувствате. Изглежда като мъжът на мечтите ви, но се оказва, че съвсем не е така.

Какво се крие зад фасадата на нарциса?

Нарцистичните егоисти всъщност имат много ниско и крехко самочувствие. Те прикриват слабостите и ранимостта си, като преекспонират собствената си важност. Характерни са с неистовото си желание за внимание. Те искат да бъдат постоянен център на внимание в живота на партньорите си. Най-малката критика ги прави особено обидчиви и чувствителни, защото не я понасят. Обикновено са лишени от всякакво съпричастие и емпатия към другите.

Нарцисите и егоистите обикновено имат преекспонирано чувство за значимост. Те се опияняват от това да бъдат във фокуса на вниманието, в светлината на прожекторите. Чувстват се важни и ценени, ако им се обръща цялото внимание на света. В същото време те самите не обръщат толкова голямо внимание на партньорите си с изключение на началото на връзката, когато имат за задача да накарат партньора им да се влюби.

Заради характерната липса на съпричастие и разбиране към другите, егоистичният и нарцистичен партньор никога няма да може или да поиска да види нещата от вашата гледна точка. Винаги ще сте с погрешното мнение, с погрешните схващания, ще започнете да вярвате, че не сте прави за нищо.

Вероятно се питате защо продължавате да бъдете привлечени от нарциси и егоисти?

Ето и някои възможни причини:

Отгледани сте от нарцистичен родител

Има голяма вероятност единият ви родител да е проявяват определени нарцистични черти от характера, които са формирали модели на поведение и привличане у вас. До голяма степен сте свикнали с това поведение и го търсите у партньорите си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 


21
Още от За да се разбираме
3 признака, че сте контролиращ партньор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Стефания преди 1 седмица
Далеч не е вярно това! :д
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АМИ МНОГО ПР-ОС-ТО - ЗАЩОТО ВСИЧКИ СА ТАКИВА...
15
1
 
3
 
! Отговори
неприпаднала преди 1 седмица
До Анонимен 14 Единственото, в което съм сигурна за Вас е, че сте скромен :)
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не крия, че съм нарцис. Харесвам се. Имам отлична кариера, доказан в няколко сфери специалист с много международни клиенти и приятели, имам огромни за България доходи, с жените много ми върви още от 9ти клас, когато нямах пари за нищо, изглеждам добре, имам спортни постижения, прекрасно семейство, прекрасни приятели. Логично един успял човек е много повече от другите в някои си свои качества. Почти всеки от приятелите ми е преуспял и уникален в нещо. Всички сме нарциси и жените припадат по нас.
13
0
 
8
 
! Отговори
Picha преди 1 седмица
Не останаха други
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нарциса е една голяма ЛЪЖА! Вижте азиатското джудже. Опитва пред света да изглежда голям, а всъщност е 1.50 и с големи КОМПЛЕКСИ!!! Е така са всички нарциси!!!
11
0
 
8
 
! Отговори
A преди 1 седмица
Ми щот са прости като Михаела, човек се изгражда, не се променя.
10
1
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 седмица
До Анонимен 10, Ако помогна на поне една "токсична връзка" да не просъществува ще бъде прекрасно. Поне ще си заслужава парите и времето прекарано в разучаване на човешката психология. И най-вече по-малко деца, върху които емоционално се "излива" крайният "токсичен" резултат от подобни връзки.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До XuTbP5bP - Може пък и да си прав. Ще наблюдавам по-внимателно подобни двойки, защото такива има.
8
1
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 седмица
Добре, да го кажем по-опростено. Ако е в психично "стабилно" състояние по-малко вероятно е да "се хване" с нарцис/егоист(ка)/гадняр(ка), както искате го наричайте, класифицирано е като нарцистична черта. Съответно психично разстроените се намират един друг, после се оплакат един от друг, като проектират качествата си, какъвто е и текущият пример.
7
2
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Голем му е нарциса :)))
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До XuTbP5bP - Красавиците или отличаващи се с някакво друго ценно качество жени често попадат на типове, в чийто характер са съчетани чертите на нарциса и на егоиста. Такъв мъж винаги пръв от се втурва към интересно момиче, което току що се е появило в неговата компания. Убеден е, че след като е забележителна, значи му се полага на него, защото си е въобразил, че той е най-стойностният сред приятелите си. Едно е сигурно - негова жертва става само онази, която не е егоист, нито е меркантилна.
5
1
 
6
 
! Отговори
Друго мнение преди 1 седмица
Ако момичето е израснало в семейство с жертвоготовна м.а.йка и баща, който оценява качествата на жена си, уважава я и се грижи за нея - дъщерята копира модела на поведение на м.а.йка си и очаква да получи от партньора същото отношение, каквото нейният баща има към съпругата си. Мисли си, че това е естествено и че при всички двойки е така. Ако е още съвсем млада и неопитна, може да си помисли, че грешката е у нея и че тя не прави всичко така, както трябва.
4
0
 
6
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 седмица
Също пропуснах да подчертая, че очевидно нямаш идея какво е "нарцис", след като си го сложила в дизюнкция с "егоист".
3
0
 
5
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 седмица
Без да го чета цялото, от поредното ти "гръмко" заглавие ще ти кажа. Защото категория Б по ДСПР-5 (DSM-5) психични разстройства се привличат, т.е. и ти най-вероятно си в същата категория, в която повечето класифицирани разстройства имат нарцистични черти. Но и двамата знаем, че няма как да си признаеш, че при теб има проблем.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Епа има
1
1
 
11
 
! Отговори
Пена парчето преди 1 седмица
Оти нема други бе!