Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген

В Брюксел обсъждат готовността на България за членство
14 яну 2011 09:26, Елка Василева
129
Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, в петък ще обсъжда в Брюксел резултатите от последните проверки в двете страни. Един от подготвените доклади за България – за охраната на сухопътните граници, не съдържа очакваното заключение, че страната ни е готова да прилага шенгенските норми.

Инфраструктурата по границата ни с Турция и на ГКПП Капитан Андреево е обект на най-много забележки, като част от тях са свързани с неизолирани електрически кабели, течове от покривите и дупки по оградите.

Други посочени проблеми са липсата на специализирана техника за установяване на трафик на хора в затворени каросерии на камиони чрез измерване на съдържанието на въглероден двуокис и несъответствие на шенгенските гранични печати със задължителния стандарт.

Дипломати съобщиха, че България търпи критики и заради недостатъчна квалификация на гранични служители и намален кадрови потенциал по границите, както и за слабости в планирането на патрулно-постовата дейност и управлението на миграционния натиск.

Затова докладът за контрола на сухопътните ни граници не съдържа заключението, че сме готови да прилагаме Шенгенското законодателство в тази област, без което процесът по присъединяването ни не може да се придвижи напред, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Вместо него е записано, че България трябва да положи още усилия, за да изпълни всички изисквания. Документът е работен и подлежи на промени.

Това важи и за другите два доклада, които ще бъдат обсъждани днес – за контрола на въздушните граници в Румъния и за Шенгенската информационна система у нас, където заключенията са положителни.

Заседанието на експертите от работната група протича при закрити врата и не се предвижда след него да бъде дадена официална информация.

Неофициалната гласи, че докладите вероятно ще бъдат обсъждани и на следващи заседания и че преди да попаднат в дневния ред на Съвета на министрите, у нас ще има още една проверка.

Освен това преобладава нагласата политическото решение за влизане на България и Румъния в Шенген да бъде оставено за есента.

Български представители съобщиха, че част от констатациите за страната ни ще бъдат оспорени, както и че по повечето установени проблеми вече се работи и слабостите ще бъдат отстранени до месец март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
1
 
! Отговори
ROSI преди 13 години
dano ne ni priemat v hengen ,4e ako ni priemat dupi da ni e qko ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
115
1
 
1
 
! Отговори
nl преди 13 години
hhhheeeeeiiiiiiii bay gano ti izlizal lisi vav evropa vizdal lisi mymun ganio
114
1
 
1
 
! Отговори
bay ganyo преди 13 години
Bulgariya ne igrae po svirkata , na korumpiranite evropeyski institucii i razni komisar4eta!! Bulgariya otdavna e v Evropa, te psevdoevropeycite da se lekuvat v psihiatriite!! tehnite glavi ne sa za SCHengen!!
113
2
 
5
 
! Отговори
Наско преди 13 години
basi много си *** баси!Какви ги мислиш бе човече? Научи си езика първо,а после мисли за всичко друго. А относно Борисов-хората му вярват защото са ПРОСТИ! Харесва им лаик логиката,опростяването до първично ниво на сложните проблеми, елементарния подход към всичко...На тях им харесва човек на тяхното ниво да ги управлява и да ''ги оправи''.Само че освен изключително *** и некомпетентен,той е и самоуверен-страхотна комбинация!Както е хранил прасетата едно време,така ''храни'' и нас сега!
112
0
 
4
 
! Отговори
лъжци преди 13 години
че те и децата знаят това.....навсякъде корупция,далавери,кражби.Но и не рябва да бъдем и в ЕС,нищо не се разбрали че сме там ..освен ше можем да патуваме.
111
2
 
6
 
! Отговори
basi преди 13 години
Та България -сега колония не беще готова и за ЕС ама Големия брат кат каже щъ стане - няма никакво значение кой е готов и там са едни баламурници - ако не са такива нямаше място България в ЕС - той е едно блато ....жалко за големите надежди на българския народ ,който смяташе че ЕС ШЕ НИ ОПРАВИ А ТО СТАНА ОБРАТНОТО ХЕПТЕН НИ ОПРАВИХА АМА КРАДЛИВИТЕ ДООПРАВИХА С ЕВРОФОНДОВЕТЕ - еврофодовете за крадльовците да станат още по богати и по крадливи - НЕЕЕ - ПРОСТО ЕС ТРЯБВА ЧАС ПО СКОРО ДА СЕ РАЗТУРИ
110
0
 
3
 
! Отговори
харко преди 13 години
Няма и да е готова щото сас обвинения кой е виновен не става,трябва да се ба4ка,най лесно е да се говори,това всеки го може в България най добре
109
1
 
1
 
! Отговори
KALT преди 13 години
Френска бойна фрегата, го разбирам като Правец 16 в шатрата на шамана. Толкова бой никой не е ял на море колкото изобретателите на френската любов.
108
1
 
7
 
! Отговори
дзвер преди 13 години
За всичко е виновен Станишев!!!Той даже сам е изпочупил керемидите."Ах този лош,лош Станишев".За ракетата БОКО-1 космоса е изкривен от "Станишева дупка"
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е много добре. Влезем ли в Шенген, много митничари излизат на улицата и далаверата отива по дяволите. За какво ни е Шенген, който иска пътува и сега Далаверата е почти нулева. Някой мисли ли там горе с горната си глава? Трябва ни ембарго и повече граници, тогава ще се оправим. Трябва ни офшорна зона и всички парички от нарко, оръжие и проституция в нашите банки. Вижте Швейцария! Тя дори и армия си няма и никой не я закача... Правилно мислят в Европата...
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...страната ни е готова да прилага шенгенските норми.А бе джурналя, вижте кво сте написали...
105
1
 
5
 
! Отговори
Пурко преди 13 години
Да не забравяме че тази същата граница беше и външна на Вършавския Договор и СИВ, и сега е момента както са се заиграли с досиетата на ДС да вземат Господа Герб да извадят всички архиви на заловени и убити диверсанти , дребен и едър рогат *** и дивеч от тази \" РАЗГРАДЕНА ПЛЕВНЯ\" и да го натовариме на френските бойни фрегати и да си ходят по живо по зраво.Ние Българите и това ще платим и всички глупости за последните 20 години.Само да не си помислят че сме третия свят и ще чакаме като етиопски бежанци за милост.
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е като до 20 години си ходил в *** на двора и си хранил зайците, как да забележиш, че покрива тече и има дупки по пътя и е мръсно
103
2
 
15
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 13 години
"Доклад на ЕС: България не е готова за Шенген"При положителен доклад, заслугата за приемането ни "У ШЕНГЕНЯ" щеше да е на вожда-слънце "Гражданина свинар Ивайло от селУ Банкя"Сега заради миризливите *** и течащите козирки и покриви по границите ни "Виновен е Станишев"...абе има ли още балами да се хващат на изтъркания от употреба лаф???
102
1
 
3
 
! Отговори
103 преди 13 години
Абе братче ти май си забравил, че Сърбия до преди няколко години беше във война и всичко беше помляно от братята хамериканци, а тук война не е имало от 65 г. ама пейзажа е същия :)
101
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Я Сергейчо да хваща клещите и да върже жиците,да смени и керемидите,че той е виновен дето ни не пускат У Шенгеня.
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На специално свикана за целта съвместна пресконференция на 3 октомври 2010 г. с "Институт Отворено общество - София", Цветан Цветанов в качеството си на вътрешен министър "при получаването на междинния доклад на институт Отворено общество" с резултатите от гражданското наблюдение върху подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство" заявява, че:... е съвсем реалистично да се смята, че това ще стане в предварително определеният срок - 31 март 2011 година.
99
0
 
1
 
! Отговори
... преди 13 години
канал 3?
98
1
 
1
 
! Отговори
KALT преди 13 години
До 107, Крадеш никче приятел?
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кофти работа, хората от ЕС се оказа че имат проблем с вЕрването и омайването от простоду6ният чар на Помпиера е неговата команда....Хората вярват на очите си и другите си сетива. Които им казват че не е добре да поверят опазването на вън6ните си граници на такива безхаберници...Точка. Това са фактите, колкото и да се пенявят апологетите.