ВМРО иска връщане на войнишкия паметник пред НДК

В София имало улица "Софийски герой", но не и паметник на героите
Обновена: 7 ное 2010 07:54 | 7 ное 2010 07:52,
41
ВМРО иска връщане на войнишкия паметник пред НДК
Снимка: Булфото

На 7 ноември 2010 младежи от ВМРО ще боядисат в цветовете на националното знаме строителната ограда около т.нар. паметник пред НДК в София. Акцията започва в 11,00 ч., съобщиха от ВМРО.

Така младежите ще отбележат 125-ата годишнина от битката при Сливница, в която видно участие взема Софийската дивизия. Столичани помнят, че точно на мястото на т.нар. паметник пред НДК до 70-те години на миналия век е стоял внушителен монумент на Софийската дивизия, станала легендарна под името желязна шопска дивизия.

ВМРО в София от години настоява за окончателно премахване на злощастния "паметник пред НДК" и за възстановяване на разрушеното от комунистите паметно място, свързвано някога с бойците от софийските полкове.

В София има улица "Софийски герой", но не и паметник на софийските герои. Според младежите от ВМРО е недопустимо един обект за почит, какъвто се предполага, че е сегашният "паметник", да е превърнат в поставка за реклами, а оградите му – в стена за графити.

Абсурдно е място, което уж трябва да извиква национална гордост, да продължава да бъде строително петно с табели "Внимание, падащи предмети", категорични са от ВМРО и напомнят, че е парадоксално столицата ни да продължава да бъде единственият български град без войнишки паметник.

Още през 90-те години на миналия век ВМРО внесе в Столичния общински съвет предложение за възстановяване на войнишкия паметник. Предложението бе прието, дори бе избран изпълнител, но проектът така и не беше продължен от общинските власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как се стигна до това: ВМРО за паметник на шопите?Браво.
38
0
 
2
 
! Отговори
sgt.Hale преди 13 години
От дебатите по премахването на петохуйника преди време, най-силният аргумент за запазването му беше, че щяло да се накърни достойнството на придворния по онова време архитект Агура.... Бълвоч невероятен...
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Признателността на българския народ няма идеологическа окраска. Жертвите са давани в името на народа ни и поне в поклона си към тях трябва да се обединим. Стига полирани зомбита, изкуфели *** такива.
36
0
 
3
 
! Отговори
До 35 номер преди 13 години
"Крали Марко", пореден умнико, ще отмина поста ти, без да споменавам родителката ти! Само знай, че пари завойнишките паметници се събираха преди 20-на години или даже още по-рано. Най-добре се поинтересувай къде са отишли!
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Паметникът пред НДК е точно паметник на комунизма-същата гнус!
34
3
 
11
 
! Отговори
Крали Марко преди 13 години
След мавзолея, това е втората коминистическа мърсотия, която ние Българите трябва да се съберем някой ден и да сринем до основи тази мърсотия. Ако трябва с дарения и доброволен труд , да възстановим старите колони с имената на загиналите за свободата на България офицери войници и подофицери.Това ще бъде удар срещу безродните интернационални ***.
33
2
 
12
 
! Отговори
шоп преди 13 години
На това място, ние софийските деца и младежи се възпитавахме в родолюбие и почит, към нашите предци загинали за татковината България. Но безродния комунистически режим умишлено разруши двете прекрасни колони , и с чифутска наглост построи сегашния клозет.Точно зад двете огромни колони имаше открита сцена ,на която фолклорни ансамбли изпълняваха български хора и народни песни. Приветствам тази инициатива, защото е полезна за нашата родова памет. Да живее свободна България
32
3
 
10
 
! Отговори
шоп преди 13 години
Браво ,най после нещо разумно. Сегашния изродски паметник , е паметник на комунистическата, чифутска интернационална мърсотия. Незабавно, трябва да бъде сринат до основи. На негово място трябва да се върнат колоните от двата войнишки паметника с плочите върху които бяха изписани имената на падналите за свободата на България във войните. Така както си беше преди построяването на сегашната безродна гадост, предърнала се в клозет.
31
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вън от закона ,забрана за вмро
30
1
 
4
 
! Отговори
Марксо преди 13 години
Благодаря! Сайта е супер!
29
1
 
2
 
! Отговори
Марксо преди 13 години
Къде са коментарите от сутринта?
28
2
 
11
 
! Отговори
. преди 13 години
Това нещо е много грозно няма какво да му се ремонтира да се направи нов направо , красив ... как му викаха на това шестоъгълния петохуйник ? Отвратително е , да се направи паметник в памет на войниците , вярвам че драскачите ще го преживеят , а и това не може да стои така вечно.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кой е тоя сайт. Дай линк
26
0
 
4
 
! Отговори
поспаланко преди 13 години
Добро утро! Как е настроението?
25
1
 
10
 
! Отговори
Политическа партия преди 13 години
Момчета уважавам това, че почиствате и ремонтирате паметници, но точно тоя не мисля ,че е добра идея за репутацията ви :) Дайте по-добре да го сринем най-после :) и аз ще дойда да помогна ;)
24
2
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 13 години
Този паметник на човешката глупост е грозен точно толкова, колкото и комунизма.Нека си стои самотно там ,за да напомня на тези, които сега се раждат до какви безумия бяха стигнали *** - безмозъчни ***.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
т.нар. "паметник" пред НДК е СТРАШНО ГРОЗНО НЕЩО !
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако възстановят тази сграда, това ще е една от най-големите грешки...
21
0
 
12
 
! Отговори
.... преди 13 години
Привет. само искам да вмета, че има един сайт където може да разгледате и публикувате снимки от стара софия. би било интересно за всички и за вас самите.
20
2
 
13
 
! Отговори
sofeto преди 13 години
Комунезите които дойдоха на власт след 9.9.44г довлякоха след себеси пълчища от *** за които София бе нещо чуждо и буржоазно, неотговарящо на представите за модерна соц. столица.