Аполонски прелести

Аполония тече с пълна сила и както винаги - има какво да се види
1 сеп 2008 16:15,
4
Аполонски прелести
Тази вечер ще излъчват "Коридор № 8". Снимка: София филм фест

На 30 август бяха открити празниците на изкуствата "Аполония.

Както всяка година, и тази програмата на събитието е богата, а морският град събира театрали, музиканти, поети и писатели и техните фенове на прекрасни събития, които изпращат хубавото лято и дават начало на новия културен сезон.

Сред изминалите в първите две вечери от фестивала важни събития бяха премиерата на новата творба на композитора Ангел Заберски-син и неговият оркестър - "Definitely Mr. Zaberski!", както и спектакълът на Лилия Абаджиева “В очакване на Годо”.

Тази вечер предстои да се играе “Сътресение” на Мариус Куркински, да бъде представена новата книга на Капка Касабова “Улица без име” и да видим многократно награждаваният вече филм (Берлинаре, Сараево) на Борис Десподов “Коридор номер 8”.

От тук нататък също има какво да се види.

Концерти ще изнесат Софийският духов оркестър с участието на Теодосий Спасов, възхитителната Йълдъз Ибрахимова, триото Живко Петров, Христо Йоцов и Веселин Веселинов – Еко.

Филмови прожекции ще има на още 5 заглавия: "Футболните хамелеони" на Стойчо Шишков, "Хомо луденс" на Иван Пантелеев, посветен на режисьора Димитър Гочев, "Авантюрата Хамлет" на Станислав Семерджиев, "Частно разследване" на Антоний Дончев и игралният филм "Моето мъничко нищо" на Дочо Боджаков с Йоана Буковска в главната роля.

В театралната програма са нашумели постановки на режисьори от различни поколения и с различен творчески почерк.

Освен двата, които минаха, зрителите ще гледат "Възгледите на един учител за народното творчество" на Камен Донев, "Вампир" на Георги Михалков, "Шведска защита" на Бина Харалампиева, "Валентинов ден" на Явор Гърдев, "Черна комедия" на Петър Кауков, "Сексуалните неврози на нашите родители" на Николай Поляков, "Стриндберг в Дамаск" на Иван Добчев, "Малка пиеса за детска стая" на Галин Стоев и "Чайка" на Крикор Азарян.

Част от книгите с представяния на фестивала са "Съдбите на Ева" от Леа Коен, "Приятели мои" от Людмил Станев, "Човешкият цирк и Крикор Азарян" от Димитър Стайков, "Кристо и свободната любов" от Георги Тенев, “Кръглата риба” от Момчил Николов, “Места за дишане” от Емануил Видински, “Ангел в зоопарка” на Марин Бодаков и “Канела” на Елин Рахнев.

По традиция много от музикантите, които ще се представят на фестивала, са българи с успешна кариера в чужбина.

Между тях тази година са пианистката Надежда Влаева от САЩ, цигуларят Орлин Димитров от Белгия, пианистката Таня Пандова от Франция, цигуларката Маргарита Карафилова от Швейцария.

Джазквартет Симеон Щерев, Антони Дончев, Георги Дончев и Митко Семов, квартет "Иван Смирнов" от Русия, певицата Мери Танева, джазтриото Събин Тодоров, Сал Ла Рока и Лионел Бьовенс от Белгия са сред участниците в концертите в джазклуба.

Хилда Казасян - с филмова музика от своя баща Вили Казасян, Белослава, Камелия Тодорова, Елица и Стунджи, групите "7EDEM" и "Сънрайз" са между музикантите, които ще се представят в амфитеатъра.

Между атракциите в афиша от класическа музика е и концертът на младия Кирил Георгиев, още студент, който ще пристигне в Созопол с около 20 ударни инструмента, включително огромна маримба.

Изобщо – има какво да се види! 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
кънчо преди 15 години
Дай му на човека ,че НАПРАЩЯЛ за твойте редове!!!Абе с две думи-Е Б Е му се оттебе
2
0
 
0
 
! Отговори
Evgeni Georgiev преди 15 години
Ochakvam migyt, v koito shte izdadesh tekstovete si v kniga, za da moga da si gi zakupia i denonoshtno da se naslajdavam na tvoeto prelstno i vylshebno po svoemu, pero.Napravi neshto po vyprosa, Elena, molia te.Ne me dryj v tova polojenie.
1
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 15 години
ех,защо човек няма малко повече парички и да отиде в созопол?да се порадва на музиката,красотата на словото,изобразителното изкуство!да се откъсне от чалга културата бълваща от почти всички "демократични независими"медии!въпреки свичко красотата и добротата ще победят.христос е казал-"изгонете търговците от храма"!созопол е част от българският храм!!