Убитият шофьор променя цели закони, че и още нещо

Таксиджиите се договориха с министрите да не слагат колани, докато работят; по тази причина ще бъде внесено предложение за промяна на Закона за движение по пътищата
9 фев 2007 17:24,
Убитият шофьор променя цели закони, че и още нещо
Срещата на представителите на таксиметровите шофьори и министрите даде резултат. Снимка: БГНЕС

Преговарящите таксиметрови шофьори са се договорили с министър Румен Петков и транспортният министър Петър Мутафчиев да не слагат предпазни колани през цялото време докато са на работа, съобщи БГНЕС.

По тази причина транспортният министър ще внесе предложение за промени в Закона по пътищата.

Румен Петков беше категоричен, че още от събота областните дирекции на полицията ще бъдат информирани за това право на таксиметровите шофьори.

Радослав Биров, представител на протестиращите шофьори, заяви, че е постигната договореност за отпадане на корпоративния данък, който такситата плащат от тази година.

Според вътрешния министър Румен Петков финансовият министър Пламен Орешарски е подкрепил тази идея.

Двете преговарящи страни са постигнали съгласие за изграждане на директна връзка между диспечерските пунктове на таксиметровите фирми и полицията.

Петков увери, че ще разпореди още от събота да се почне изграждането на такава връзка между полицията и диспечерските пунктове.

Радослав Биров каза, че може да се въведе единна цена за заплащане на таксиметровата услуга и квота на такситата за всеки отделен град.

Той подчерта, че има уверението на преговарящите от страна на кабинета, че ще се вземат мерки от кабинета за предотвратяване на случаите на корупция от КАТ и ДАИ.

Обсъден е вариантът за прегради в таксиметровите коли между клиента и шофьора.

Биров информира, че много често цивилни автомобили спират на стоянките на такситата, а когато таксиметровите коли спират на други места, често са глобявани и им се отнемат точки. По тази причина ще започнат да се извършват проверки на стоянките за таксита.

Постигнато е съгласие през нощта да има по-големи територии за стоянки и чрез съдействието на общинските съвети и кметовете броят на стоянките да се увеличи.

Споразумение е постигнато и за това таксиметровият превоз да се разглежда като обществен транспорт и да се движи по маршрута на обществения транспорт.

В понеделник протестиращите шофьори ще се срещнат с Пламен Орешарски за да обсъдят в детайли евентуални промени в данъчното законодателство.

С браншовите организации Министерство на транспорта ще обсъди и изменение на наредба за обществените превози.

Радослав Биров заяви, че протестът ще бъде прекратен и ще се разчисти пространството за шествието в подкрепа на медиците в Либия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание