Бунтът се оказа плодотворен, задържаха убиеца

27-годишният Георги Пейков от квартал "Люлин" е убил таксиметровия шофьор; убиецът е направил самопризнания и е показал ножа
9 фев 2007 16:36,
Бунтът се оказа плодотворен, задържаха убиеца
Полицаите са задържали убиеца на таксиджията. Снимка: Булфото

Протестът на шофьорите от сутринта до следобяд

Убиецът на 51-годишния таксиметров шофьор Емил Емилов е 27-годишният Георги Пейков от столичния квартал "Люлин", предаде БГНЕС.

Убиецът, който не е криминално проявен , бе задържан днес след обяд, много бързо направи пълни самопризнания и показа на полицията ножа, с който е извършил тежкото престъпление.

Специална експертиза ще докаже дали в момента на убийството задържаният е бил под въздействието на наркотик, тъй като е установено, че той е употребявал марихуана.

Извършителят на убийството сам е завел полицаите до шахтата, където е скрил ножа, с който е убил Емил Емилов.

27-годишният Георги Пейков първоначално е бил в центъра на София, след което се е качил в таксито на Емил Емилов. След като дълго време Емил Емилов е развеждал Георги Пейков, го попитал няма ли да плаща. Тогава извършителят на убийството е “решил да изскочи от колата”, а Емил Емилов се е опитал да го задържи, вследствие на което убиецът го е наръгал с нож.

Извършителят на убийството е натрупал 15,00 лева сметка, съобщи директорът на Столичната полиция.

Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че прокуратурата ще поиска постоянен арест за  убиеца на Емилов.

Няма да има проблем със събирането на доказателствен материал, допълни прокурорът.

Шофьорът Емил Емилов е женен с две деца. Данните на полицията сочат, че той е бил добър професионалист и добър човек. Главен комисар Румен Стоянов заяви, че това е една изключително банална и нелепа случка. Той информира още, че следствените действия по случая ще приключат до няколко часа.

По-рано министърът на вътрешните работи Румен Петков заяви, че има задържан. Изявлението бе направено след срещата в Министерски съвет между представителите на властта и тези на протестиращите пред Народното събрание, на която двете страни се договориха за доста промени в полза на шофьорите.

Протестиращите пред Народното събрание таксиметрови шофьори първоначално отказваха да се изтеглят, въпреки че бяха информирани за постигнатите договорености между техни представители и министри от кабинета.

Протестиращите посрещнаха с аплодисменти новината, че има задържан за убийството, но настояха да научат неговото име и категорично отказваха да направят път за шествието за подкрепа на българските медици в Либия.

51-годишният Емил Емилов бе заклан тази нощ в квартал "Люлин", а убийството му предизвика яростни протести в София и страната.

Пред парламента се събраха огромно количество таксиметрови шофьори от столицата, за подкрепа дойдоха и техни колеги от провинцията.

Самият столичен кмет Бойко Борисов разпореди на СДВР да пропуска всички автомобили, които искат да влязат в града. Хилядите коли на протестиращите нокаутираха движението в столицата.

Политиците реагираха по различен начин - от СДС заявиха, че убийството на таксиметровия шофьор Емил Емилов е капката, която прелива чашата на общественото търпение, а управляващите са ни напомнили Виденовата зима.

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че убийството има важен приоритет за работата на прокуратурата и допълни, че  е "по-важно да се вземат превантивни мерки, защото и да хванем довечера убиеца, това няма да гарантира, че подобен инцидент няма да се случи и утре, и вдругиден".

Самите таксиметрови шофьори пък поискаха задължителна застраховка "Живот", действащ свой синдикат, съставен от шофьори, а не от хора над тях, както и действащите закони да са за всички. Те пожелаха и облекчение при покупка на автомобили и връщането на патентния данък за този вид дейност.

В ранния следобед протестът придоби и по-яростно изражение, като някои от демонстрантите започнаха да замерят сградата на Народното събрание с яйца.

Протестът на шофьорите от сутринта до следобяд

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание