Филчев пак поиска имунитета на Софиянски

Новото искане на главния прокурор е заради сделката с бизнес-центъра на ул "Гурко" 1
24 окт 2005 18:32,
Филчев пак поиска имунитета на Софиянски
Стефан Софиянски продължава усилено да е в полезрението на главния прокурор. Снимка:Булфото
Главният прокурор Никола Филчев е внесъл искане до 40-то Народно събрание /НС/ за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Стефан Софиянски, съобщиха от Върховната касационна прокуратура /ВКП/.

В момента срещу Софиянски тече разследване на парламентарна комисия заради престъпления при сделката с кипърката фирма "Ашпром" за Централните хали. Открито бе и несъответствие между показанията на бившия кмет и обективните факти.

Искането на главния прокурор е било внесено днес. То е във връзка със сделката за Бизнес центъра на ул."Гурко" 1. Главният прокурор е изложил искането си в 13 страници.

В него се посочва, че като народен представител Софиянски се ползва с депутатски имунитет, който е пречка за наказателно преследване. Съгласно чл.70 от Конституцията в този случай само Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.

Според главния прокурор в разглеждания случай е налице законовото основание за снемане на депутатския имунитет на Стефан Софиянски и за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу него, тъй като по предвидения в НПК ред са събрани достатъчно доказателства за извършени тежки престъпления.

В документа се посочва, че в периода 14 юли 1997 година - 30 юли 1999 година, в качеството си на кмет на Столична община, Стефан Софиянски не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за "Никми" АД - мажоритарен собственик, притежаващ 66 на сто от капитала в "Бизнес Център-Гурко 1"АД. От това са настъпили значителни вредни последици за Столичната община в размер на 5 274 352 лева.

В искането пише още, че в периода след 9 август 2002 година Софиянски умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на лица от Столичната община, на които е възложено управлението на общинско имущество, въпреки задълженията си да ръководи изпълнителната дейност на общината. От това са последвали значителни щети за Столичната община в размер на 517 517 лева.

Искането е внесено в деловодството на Народното събрание в 14 часа в понеделник, съобщиха от парламентарния пресцентър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание