1500 затворници излитат като птички. Заради ЕС, естествено.

Георги Петканов внесе проектозакон за амнистията по повод приемането ни в ЕС
1 фев 2007 15:57,
1500 затворници излитат като птички. Заради ЕС, естествено.
До 1500 затворници може би ще бъдат амнистирани. Снимка: Булфото

Всички неумишлени престъпления и престъпления по непредпазливост ще бъдат амнистирани.

Това предвижда приетият днес от правителството проектозакон за амнистията, внесен от правосъдния министър Георги Петканов по повод приемането на България в ЕС, съобщи БГНЕС.

В обсега на закона попадат още леките умишлени престъпления, извършилите престъпления до приемането на закона от Народното събрание, осъдените рецидивисти с остатък от присъдата до три месеца, непълнолетните с остатък до 2 години, осъдените за първи път с остатък до една година и майките с две или повече деца с остатък на присъдата до 3 години, обясни министър Петканов.

В обсега на проектозакона не попадат извършилите убийства, блудства, изнасилвания, подбуждане и подготовка на убийство, склоняване към проституция, приготовления за грабеж, организиране на хазартни игри без разрешение, предизвикване на катастрофи с тежки последици.

Според министъра между 1300 и 1500 ще бъдат амнистираните затворници, като законът ще влезе в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник.

Министърът съобщи още, че на 2 февруари законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание и изрази надежда, че ще бъде приет до 15-20 дни.

Зам.-министър Димитър Бонгалов каза, че в момента в българските затвори има около 11 100 затворници. Реалният капацитет на местата за лишаване от свобода в България е една трета от този брой.

Той подчерта, че амнистията означава и спестяване на част от средствата за поддържане на един затворник и насочването им най-вероятно към ремонтни дейности.

Изпълнението на закона се възлага на министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите и главния прокурор.

“Амнистията е политически акт, който се прави със закон от Народното събрание и се отнася за неограничен кръг субекти. Мисля, че лишените от свобода заслужават внимание, което да е предизвикано от факта, че България е пълноправен член на ЕС”, коментира Георги Петканов.

Той съобщи, че от 9 септември 1944 г. досега у нас е имало около 15 амнистии. Последната е била 1991 г., когато са амнистирани 3800 лишени от свобода.

Петканов добави, че Министерски съвет е приел законопроекта, но един от министрите е изразил несъгласие с амнистията, а друг член на кабинета е възразил срещу части от него.

-----

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание