Европейски кит

Стефан Китанов отново ще бъде жури на най-стария европейски кинофестивал - във Венеция. Какво ново покрай директора на София филм фест и проектите, по които работи, четете тук...
23 авг 2007 14:17,
Европейски кит
Снимка: Личен архив

След като бе член на журито за дебюти на Венецианския фестивал Opera Prima през 2003 година, Стефан Китанов отново е поканен за жури на най-стария кинофестивал в света.

Този път той ще бъде част от журито на Европа Синемас - паневропейската верига от киносалони, посветени на показа на европейско кино, част от която е Домът на киното.

Целта на това жури е да определи най-подходящия европейски филм, участващ в програмата “Giornate delli autori(дни на авторите) във Венеция, който да получи приза Europa Cinemas Label. Тази награда дава редица облекчения на дистрибуторите и подпомага разпространението на филма в Европа.

През 2003 г. директорът на София Филм Фест бе първият българин, член на основно жури във Венеция. Тогава той си партнира с още 4 фестивални директори – Лиа ван Лиер (Йерусалим), Питър Скарлет (Трайбека, Ню Йорк), Пиер Анри Дело (основател на 15-дневката на режисьорите в Кан) и Янике Ахлунд (Гьотеборг).

Журито единодушно избра за най-добър дебют филмът на Андрей Звягинцев “Завръщане”, който получи и голямата награда “Златен лъв” на фестивала.

Тази година Китанов е член на още две престижни журита.

Заедно с още 19 предсдтавители на европейската филмова индустрия той избира за първи път номинациите за приза “LUXна Европейския парламент за най-добър европейски филм.

Членовете на журито получиха лична покана от заместник-председателя на Европейския парламент Жерар Онеста и в продължение на 2 месеца обсъждаха най-подходящите кандидатури. 3-те номинирани филма ще бъдат гледани през октомври в Рим от членовете на парламента, които ще определят носителя на приза.

През септември Китанов за трети пореден път ще бъде член на журито на Европейската филмова академия за определяне на номинациите за най-добър композитор.

По-късно през ноември членовете на академията ще определят филмите, които ще спечелят Европейските филмови награди на юбилейната 20-та церемония в Берлин на 2 декември 2007.

Стефан Китанов, заедно с екипа на София Филм Фест, се занимава активно и с продуцентска дейност. Тази година международна премиера имаха два от проектите им - копродукцията на Германия, Сърбия, Австрия и България “Гуча!” на Душан Милич и “А днес накъде” на Рангел Вълчанов.

В постпродукция са още два филма: копродукцията на България, Германия, Словения и Унгария

“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев, покрай която читателите на Dnes.bg се запознаха с Методи, влюбената двойка, попа и семейството от Соколица (част от снимките на филма се проведоха там).

Другата продукция, която се завършва, е белгийско-българския документален филм на Златина Русева “Музикални диалози по дунава”.

Почти всички филми ще имат своята българска премиера на 12-то издание на София Филм Фест през март 2008.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание