На недостъпната Антарктида откриха... Ленин

Революционният болшевик Владимир Ленин се вижда от много километри; той е обърнат с лице към Москва
10 яну 2008 11:45,
27
На недостъпната Антарктида откриха... Ленин
Членовете на норвежко-американската експедиция били шокирани от находката. Снимка: newsru
Членовете на норвежко-американска експедиция били шокирани от неочаквана за тях находка. Когато стигнали до т. нар. полюс на относителна недостъпност – мястото в Антарктида, което е най-отдалечено от бреговата линия, те открили там бюст на вожда на световния пролетариат Владимир Илич Ленин.

Революционният болшевик Владимир Ленин се вижда от много километри. Той е обърнат с лице към Москва, е удивен един от учените.

От Руския държавен музей на Арктика и Антарктида съобщиха за „Комсомолская правда”, че произходът на бюста е известен. Той е откаран там от специалния влак на Третата съветска антарктическа експедиция, която първа в света достигна полюса на относителната недостъпност на 13 декември 1958 г.

Преди почти половин век на тази точка, намираща се на 878 км от Южния полюс, пристигат 17 души. Ръководител на експедицията е Евгений Толстиков.

Полярниците издигат знамето на СССР, издигат радиомачта, инсталират метеорологично оборудване, правят полоса за кацане и излитане, построяват къща.

На покрива й слагат бюста на Ленин. Има запазена снимка на къщичката с Ленин от онова време.

Норвежците и американците, които са посрещнали Новата година на полюса на относителната недостъпност, не са могли да влязат в съветската къщичка, защото тя била затрупана от наветия сняг до покрива.

Но пластмасовия бюст устоял на напора на стихията. За 50 години нищо не му е станало. Ленин само малко е пожълтял. Учените са се снимали на неговия фон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ох,докъде стига пропагандата...днес изглежда смешно,но едно време хич не е било.И въобще не е вярно,че която и да е икономика изживява възход по време на комунистическите режими.Изживяли ли са до днес (с няколко изключения в световен мащаб)?Не.Значи нещо не е било наред.Нали преди време се разкри,че България е "фалирала" на два пъти по време на комунизма.Пък и достатъчно голямо престъпление е това,че разумните и образовани хора на една държава стават обикновени работници (ако не ги убият по всевъзможни начини) за сметка на мързеливите некадърни роднини на партийците.
25
0
 
1
 
! Отговори
KoMBaT преди 16 години
Това се знае отдавна, има и книга, където се описват съветските антарктически експедиции, и станция "Полюс на Недостъпността". Всяко нещо ново е добре забравено стаго.
24
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 16 години
:)) Кой им е крив, да четат вестници, бре! Със сигурност това откарване на бюста на Ленин на Северния полюс е било отразено в световната преса. И какво толкова шокиращо има?
23
0
 
1
 
! Отговори
аско преди 16 години
А аз си мислех, че оня мошеник Пимпирев си я донесъл от вкъщи !
22
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 16 години
мдааа....Пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшими для нас являются кино и цирк
21
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Може да готвят революция и там братушките, скоро престига и крайцера Аврора, като не стана другаде дано поне при полярните мечки се получи :)))
20
0
 
1
 
! Отговори
пътешественик преди 16 години
"Той е откаран там от специалния влак на Третата съветска антарктическа експедиция," - някой да знае маршрута и разписанието на влака? трябва да е голямо пътешествие- от Москва та чак то Антарктида, и то до полюса на относителната недостъпност...
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
"На недостъпната Антарктида откриха... Ленин "смех, смех, смех :)))))))
18
0
 
1
 
! Отговори
Вишничка, преди 16 години
виж сега,ако имаш претенции,не че ти давам акъл,*** в библиотеката и си вземи четиво...Има справочници,речници,енциклопедии,научна литература,художествена литература,публицистика и т.н.Тук,горе долу коментарите са следствие от новините,повечето от които са със "жълт" оттенък.Понякога пък изобщо нямат връзка помежду си,но ако не си готов да приемеш и този парадокс,за да не се дразниш и да ми остроумничиш тук,най-добре се изключи...
17
0
 
1
 
! Отговори
p преди 16 години
Хора без работа ръсят безумици намерете си занимание или може би работа
16
0
 
1
 
! Отговори
p преди 16 години
Хора без работа ръсят безумици намерете си занимание или може би работа
15
0
 
1
 
! Отговори
Вишничка преди 16 години
Питах баба,каза, като се научиш да пишеш правилно подай молба в писмен вид.Аз ще поглеждам вместо нея,че тя е с превръзка,много се зарадва и като хукна да целува компа се спъна,падна,счупи си очилата и си обели ...носа.
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
MOTHER RUSSIA ! ! !
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
do 3 , da go nabutam na baba ti , schiban kumonist!
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
towa swe edno , niakoi da sloji tam statioa na *** s nazisko sname!!
11
0
 
1
 
! Отговори
koba преди 16 години
Ми тоава си задай въпроса колко са жертвите на капитализма и империализма, и пак казвам-ЧЕТИ! По офицялни данни в Русия от краха на СССР са умрели от глад липса на здравеопазване 12,5 млн души! А с всяка година и там народа става все по *** като и у нас заради скъпото и недостъпно образование! А по въпроса за милитаризма САЩ какво са ? Какво свястно са създали без да е откраднато! И кой изтрепа толкова народ с атомно оръжие и т.н ! И то все за тая пуста демокрация! И да Русия ще продължава да прави танкове и самолети щото ако ги няма бързо ще я оглозгот като кокъл заради природните и богатства!
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Ако на това му казвате велико-Броят на жертвите на Сталиновия режим е оценяван различно, но най- достоверните сведения са между 1,5 и 2 милиона души загинали в лагерите или разстреляни.През Великата отечествена война повечето съветски войници проявяват храброст и издръжливост, но лошото командване и липсата на адекватно техническо осигуряване причиняват смъртта на над 20 милиона военни и цивилни граждани на СССР. Част от военнослужещите и от населението в окупираните от германците райони преминава на страната на окупатора, за което цели народности (чеченци, кримски татари и българи и др.) са били репресирани и/или изселени, след като Съветската армия установява контрол над техните райони.
9
0
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 16 години
Правенето на танкове и самолети в невероятни количества не е прогрес а милитаризъм. От тогава и до сега руснаците не са направили един качествен автомобил, хладилник или компютър. Военната продукция не допринася за благосъстоянието на народа. Трябва да достатъчно за отбрана, но не повече, за да не изтощи цялата икономика, както става със СССР.Между другото, преди болшевиките да дойдат на власт, Руската Империя е била най-бързо развиващата се и най-богата държава в света. По редица индустриални показатели е била преди Америка и Британската Империя.
8
0
 
1
 
! Отговори
Ivailo преди 16 години
Сега ще седнете да бистрите история, понеже няма как да се хванете за София-Провинция, Турци-Българи или ***-Българи.Аман от ***.
7
0
 
1
 
! Отговори
koba преди 16 години
Да тези историй сме ги чували всички! И не са лъжа! И си голям *** за да смяташ, че коя да е империя е изградена с "демократични средства" не е лошо да четеш повечко! Смърта на един е трагедия, ана няколко милиона статистика! Сталин изгради свръх силна империя, и ако беше поживял още малко поне тъпата Америка да я няма, но уви империалистите късмет извадили! Прочети какво е казал Уинстън Чърчил за Сталин след смъртта му! И не бъди такъв кон с капаци! Нищо не е черно и бяло и не всичко което приказват е чиста монета! А пък ако си чак такъв филантроп 4 отиди в някой орден на милосърдието. Можеш и да станеш, ако искаш и мъжкия еквивалент на майка тереза!