Проди сдаде премиерството

Италия пред труден избор след оставката на Романо Проди; кабинетът му загуби вота, ако има избори ще загуби и властта
25 яну 2008 09:22,
2
Проди сдаде премиерството
Снимка: БГНЕС

Италианският премиер Романо Проди връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, след като загуби вота на доверие в Сената, съобщи агенция АНСА.

Наполитано помоли Проди да продължи да изпълнява функциите си, докато държавният глава провежда консултации с политическите лидери, които ще започнат днес с разговори с председателите на Сената и долната камара на парламента.

Съгласно конституцията президентът Джорджо Наполитано трябва да проведе консултации с партиите и лидерите в парламента, както и с бившите държавни глави на страната, за да намери изход от политическата ситуация.

Очаква се преговорите да бъдат дълги и трудни, тъй като няма консенсус между основните политически сили за бъдещите им действия.

По време на вота, лявоцентристкият кабинет на Проди бе подкрепен от 156 сенатори срещу 161 против.

Един сенатор се въздържа, други трима пък отсъстваха.

Загубата му се очакваше, след като малката центристка католическа партия UDEUR напусна управляващата коалиция и лиши правителството от крехкото му мнозинство в Сената.

UDEUR напусна коалицията заради недостатъчната подкрепа, оказана от коалиционните партньори на нейния лидер - бившия министър на правосъдието Клементе Мастела, който е обвинен в корупция.

В сряда Проди получи подкрепа в долната камара на италианския парламент.

Това кабинета му бе подкрепен от 326 депутати, против гласуваха – 275.

Ако в Италия все пак  се проведат предсрочни избори, съгласно проучванията на общественото мнение, най-вероятен победител ще бъде десницата начело с бившия премиер Силвио Берлускони.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
сиси преди 16 години
Откакто Проди е на власт и там започнаха да вдигат цените,особено на брашното,а италианец без спагети и пици не може.Браво на Италианците,знаят си интересите и му видяха сметката.А ний сме ***..."дий воле дийй"...