Сръбски вестник: Ковачки ненаказано затри 12 фирми в Сърбия

2356 души са останали без работа от фирми, купени от Христо Ковачки
20 ное 2012 16:35, Елка Василева
11
Сръбски вестник: Ковачки ненаказано затри 12 фирми в Сърбия
Христо Ковачки. Снимка: архив, Булфото

Христо Ковачки – един от най-богатите българи, ще успее – ако сръбското правосъдие  не спре прехвърлянето на имуществото на компанията „Сърбиянка“ в град Валево на българската фирма „Ню финанс“, да закопае и 12-атата сръбска компания, купена от неговата група „Медия свят“, пише сръбският вестник „Блиц“.

Според полицията във Валево на сръбската държава са причинени щети за 3,5 милиона евро от незаконни трансакции между двете български фирми, а стойността на „Сърбиянка“, чийто фалит е обявен, е паднала на 16 000 евро, за колкото във Валево може да се купи една гарсониера, посочва изданието.

Още по темата

Някога най-големият хранителен комбинат в Западна Сърбия беше купен през 2007 г. за 330 милиона динара от „Медия свят“, но още тогава беше ясно, че зад нея стои 18-ият в списъка на най-богатите българи – Христо Ковачки, който вече беше купил няколко фирми в Сърбия, припомня „Блиц“.

Макар че от представителството на Стопанската камара на Сърбия в София предупреждаваха, че „Медия свят“ не е в нито едно издание на каталога, обхващащ 123 000 фирма в България, хората във Валево се надяваха комбинатът да се възроди. След една година „идилия“ българските собственици просто се отказаха от изкупуването на сливи, къпини и малини и преработката им и „Сърбиянка“ изгуби пазара, който имаше от десетилетия, сделки и печалбата.

Всичко, случило се след това, вече е предмет на няколкомесечно разследване в Сърбия.  То започна оттам, че българите нарязаха и продадоха като старо желязо цялото производствено оборудване, а след това, изигравайки данъчното управление да отмени ипотеката на фабричните сгради, продадоха това имущество за 2,5 милиона евро на друга фирма от София - „Ню Финанс“.

Поради това през март беше арестуван директорът на фирмата Антон Вальов, а скоро стана ясно, че „Медия свят“ е сключила със сръбската Агенция за приватизация договор, съгласно който българската компания е придобила собствеността върху държавна земя в района на фабриката, макар че тя изобщо не е била предмет на приватизационната сделка.
 
По този начин на сръбската държава са причинени щети за близо 3,5 милиона евро. Властите във Валево настояват на държавата и града да бъдат върнати поне незаконно отчуждените 10 хектара земя на „Сърбиянка“ и имуществото върху парцела. На ход е правосъдието, заключава сръбският вестник.

„Блиц“ публикува и таблица, от която става ясно, че 2 356 души са останали без работа от фирмите, купени от Ковачки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
5
 
! Отговори
кико преди 11 години
Сърбите едва ли ще си оставят магарето в калта.
7
2
 
1
 
! Отговори
шоп преди 11 години
До нона и защо ще го екстрадират *** ноне, та той нищо не е нарушил, всичко е законно, както каза вече няколко пъти и българският "съд"...
6
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Знае ли Цената
5
2
 
12
 
! Отговори
нона преди 11 години
сърбите няма да му простят лесно - не зная, но може би вече са потърсили екстрадиция
4
1
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 11 години
Айде сега,няма да ги лъчиме
3
7
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Сакън,ще затрие наша тиква!!!
2
1
 
23
 
! Отговори
Аааа преди 11 години
наш ристо не е такоф човек,той честен,какно всички наши олигарси от криминалният преход.
1
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Йоцо Амстердама е във ваш затвор,бе Сърби,намалете му Присъдата и ще ви възстанови всички 12 Предприятия