Българи подложени на тормоз от македонската полиция

Един от тях е бил отведен от дома си с чувал на главата
Обновена: 8 яну 2013 10:01 | 8 яну 2013 10:01, Елка Василева
85
Българи подложени на тормоз от македонската полиция
Снимка: архив, Reuters

На 2 януари 2013 г. под претекст за проверка за фалшифицирани документи служители на македонското министерство на вътрешните работи са направили груб обиск в домовете на шестима граждани на гр. Струмица (всичките с двойно македонско-българско гражданство), които са били нотариално упълномощени от граждани на Република Македония с българско самосъзнание да ги представляват при кандидатстване и получаване на българско гражданство. Това съобщи Българският културен клуб – Скопие.

След това обискираните са били подложени поотделно на 2-3 часов разпит в полицията. Един от тях е бил отведен демонстративно с чувал на главата.

Полицейските служители са казали на разпитваните, че нямат право на жалба и са ги заплашвали да не се оплакват на българското посолство.

Задържаните са били освободени от разпита, без да им е предоставена никаква заповед или писмен документ относно целите на задържането им.

В един от случаите обискът е направен в присъствие само на малолетни деца, без техния баща, който се прибирал от пътуване в България. Още при минаването на границата македонските митничари са го уведомили, че у дома му се прави обиск.

След завръщането му в Струмица проверката продължила в неговия офис, от който са били иззети 22 готови български паспорта, 22 лични карти и 30 комплекта документи за кандидатстване за българско гражданство.

В друг случай са били отнети 52 медицински удостоверения от здравни институции в Република Македония, надлежно преведени и легализирани в България за целите на придобиване на българско гражданство, а в трети случай са били отнети 20 медицински удостоверения. На всички обискирани временно било забранено да напускат Република Македония.

Мнозина от пострадалите са направили писмени оплаквания до Българския културен клуб – Скопие. Според тях тази поредна акция на властите има цел да сплаши македонските граждани, изразяващи българската си етническа принадлежност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** лична карта цена 2000 евро на церно у Македония
63
0
 
0
 
! Отговори
Евреите преди 11 години
Евреите от пам ти века използват "разделяй и владей" като основна филосовска и житейска аксиома срещу ВСИЧКИ народи по света, включително и Българския. Вмомента те колят и бесят в Македония. Те притежават и всички източници за информация. Как искате тогава нещата да вървят в наша полза? И как най-сетне не поумняхме и не проумяхме тази вековна истина!
62
1
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
То е ясно,че сръбските комунисти и полицаите,които са вербувани от сръбските служби-тормозят българите от област Македония.Аз приемам Македония като българска област,независимо,че ги признахме като самостоятелна държава.Когато пожелаят и си сменят корумпираните политици,ще ги приемем в майка България-те са наши хора.Но това ще стане след около 20 години.С вас сме сънародници,вие сте добри хора.
61
0
 
0
 
! Отговори
ПРОВОКАЦИИ преди 11 години
ПРИЯТЕЛИ,БЪЛГАРИ ВЪВ ФОРУМА ПРЕБИВАВАТ ПЛАТЕНИ ПИСАЧИ НА СКОПСКАТА УДБА(клон на титовската ДС).ЦЕЛТА ИМ Е ДА ПРОВОКИРАТ ЗА ДА ПОЧНЕТЕ ДА ГИ РУГАЕТЕ И ПСУВАТЕ !!! НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА,НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИТЕ !!! ТЕ ВАДЯТ ВАШИТЕ ПИСАНИЯ,ПУБЛИКУВАТ ГИ И ЗАЯВЯВАТ: ЕТО,БЪЛГАРИТЕ НИ МРАЗЯТ И НАСАЖДАТ СТРАХ В МАКЕДОНИЯ...ПИШЕТЕ МАЙТАПИ И ИМ СЕ ПОДИГРАВАЙТЕ ЗА НЕЗНАНИЕТО,ЗА СТРАХА И СЛУЖЕНЕТО НА СЪРБИТЕ И КОМУНИСТИТЕ!!! САМО МАЙТАПИ И КОДОШ !!! ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ,А ИСТИНСКИТЕ ЩЕ МАКЕДОНЦИ ЩЕ РАЗБЕРАТ
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за това ваше плюене насърчено от сърбите,сега ще си носите кръстът на гърбът!И скоро няма да ви има на картата и вие самите си го знаете!И не мога да ви разбера,защо като знаете,че отивате към гибел,продължавате да се карате със съседите си?А извинете,знам защо!Сърбите така са ви програмирали птичите мозъци,да се самоунищожите!Ако бяхте малко по-умни щяхте отдавна да сте ги ритнали сърбите и да се вземете в ръце!Ама сега вече е късно!Ще се наричате всичко друго,но не и Македония и македонци!!!!
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BIG BOSS и до Зоран!Толкова сте елементарни и смешни вие за всички освен за вас си!!!И лошото за вас е,че бягате от собствения си род и произход,а това е божи грях!И затова няма да ви има скоро като държава!Защото политиката на страната ви от 1945г. е самоунищожение!!!И в това все още ви помага Белград не България!Колкото България се е мъчила,кървяла и давала децата си за освобождението на Македония,3-пъти повече вие сте плюли без причини по-нея!Заради България в ВСВ не са ви бомбандирали!!!!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой от вас фалшиви македонци ми покаже историята на "Македония" от 6 век до 1900г с последователни дати на ваши царе,князе или каквито и да е и карти на отвоювани територии през това време ще се съгласим с вас!Ама НЯЯЯМАААААА!Защото просто сте фалшиви и ви няма в историята!Сръбско клонингче ако ми кажеш,че си по бих ти повярвал!Ама не се правете на велики,като не сте,че ще му ядете главата най-накрая!Щото само в Сърбия можете да минавате за македонци с български език-имена-религия,обичаи!!
57
0
 
2
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Какво ви е великото бе *** крива? Повечето от вас са зомбита които не знаят на кой свят са и най-лошото е че тормозите малцината осъзнати македонски българи в гнусния курник, наречен БЮРМ.
56
3
 
0
 
! Отговори
BIG BOSS преди 11 години
MAKEDONEC SAM IMAM SI DARJAVA S CHISTA MAKEDONSKA NACIYA SAS SVOITE ZAKONI AKO NE GI SPAZVASH TOYAGA STE YA OPITASH NYAMA ZNACHENIE DA LI SI nyakakiv bilgarin smotan ili VELIK MAKEDONEC
55
0
 
0
 
! Отговори
Реалноста преди 11 години
Грешката на много от нас е, че разглеждаме БЮРМ като самостоятелен и независим политически субект. Реалноста, обаче, е съвсем различна. Сръбската държава нито за миг не е престанала да разглежда БЮРМ като своя изконна провинция и да контролира чрез агентурните си структури нейния цялостен обществено-политически живот. Ако се запознаете с вратичките в самия текст на Декларацията за независимост на БЮРМ, ще видите, че тази независимост не е необратима ! Сигурно неслучайно всеки опит за независимо поведение на македонски президент (като напр. на Киро Григиров и Борис Трайковси) е завършил с атентат. Така че тук става въпрос за волята на Белград ! Именно в този контекст следва да се интерпретира цялостното отношение на Скопските управници към България.
54
0
 
0
 
! Отговори
Пжрвото условие преди 11 години
Основите на днешната македонска идентичност (както наименованието, така и езиково-книжовната норма) на нововъзникналата 22 годишна държава БЮРМ са положени през 1945 г. в рамките единствено и само на бивша Югославия. Докато БЮРМ не конституира този факт, България няма как да вдигне зелен семафор за присъединяването й в ЕС и НАТО
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До INTERNACIONALIST makedoncite na makedoniq apak makedoniq na balgarite za6toto tq sie na6a ot vekove
52
1
 
1
 
! Отговори
angel преди 11 години
До Пътя bravo i togava brat nqma da ostanat taka nare4eni makedonci v makedoniq.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Zoran Maldic abe makedonsko lai*o makedoniq e 28 okrag na balgariq.iskavise da ste s nas ama drug pat
50
0
 
7
 
Отговори
сакън преди 11 години
Много даалии,гааджали и милиети пишат тука. Ха сектир, ще ми стоят на бащината държава и ще ми дават акъл и ще ме псуват, кои сте те бе сополиви и миризливи ченгенета от маалата. Гагаузите са в Молдова, защото вашите са ги изгонили от България. А пък българите сме тук от над 1300 години, ако на вас не ви харесва в България късайте паспоритеа и отатък Свиленград или където ви харесва, както са направили нашите деди, които са избягали от Турция и Гърция.
49
0
 
7
 
Отговори
До Makedonecot преди 11 години
Няма смисъл да се грижиш за българо-гръцките отношения. Българо-гръцките отношения са с тежко минало но това вече е история. Сега сме съюзници в НАТО и ЕС,имаме и общи интереси и на Балканите. Вие сте един от тях. Вие сте един гноен цирей, който трябва ***- измислен народ, измислена държава, измислена история. И това ще стане до 15-20 години. Братята албанци ще имат грижата. Предполагам се досещаш какво имам предвид :) И не сме никакви братя с вас.
48
1
 
1
 
Отговори
FBI преди 11 години
mnogo Sarbi imat Balgarski li4ni karti sre6tu sumata 2000 evro na 4erno ,tva si e BUSSINES ot nekolko godini , zaradi koita Balgaria prosto ni6to ne pravi
47
12
 
1
 
Отговори
Zoran Maldic преди 11 години
Bugarite van ot EC s bagaja u Volgograd , kato prez Vazroditelen Proces
46
5
 
12
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
БЮРМ Български Югозападен Регион Македония!
45
2
 
16
 
Отговори
войвода преди 11 години
СНАРЯД,ВОЙСКА,ТАКТИКА И СМЕЛОСТ това трябва да е нашият отговор на всичките л*а които са се изсипвали от западния съсед по наш адрес през всичките години от началото на тяхното жалко съществуване! Как си позволяват тези изкуствено създанени нещастници да ни плюят бе...