Дискриминация в Ниш: Ако клиентът е ром, газ и изчезвайте!

В Сърбия осъждат правилата на таксиметрова компания
5 авг 2019 19:30, Елка Василева
79
Дискриминация в Ниш: Ако клиентът е ром, газ и изчезвайте!
Снимка: архив, Reuters

В интернет се появи правилник, който трябва да бъде спазван от всички шофьори от известна таксиметрова компания в сръбския град Ниш. В него се казва, че всеки таксиметров шофьор, който забележи, че неговата услуга иска да използва ром, „веднага да даде газ и да изчезне“.

„Централата по телефона не може да види клиента и ако отидете на адрес и видите, че са роми, веднага тръгвайте. Съобщете на централата, че повикването не е наред и ще бъдете върнати на стоянка“, пише в правилника, цитиран от сръбското издание „Ало“.

В дискриминиращия правилник таксиметровите шофьори биват предупреждавани, че ромите най-вече търсят такси при известна пекарница в града, но и често молят други да поръчат таксито вместо тях, поради което водачите „трябва да бъдат бдителни“.
 
„Ако централата ви даде адрес в Белград Мали /квартал в Ниш, в който живеят много роми/ и посочи, че повикването е наред, приемете курса и откарайте човека“, пише в брошурата като изключение от правилото.

В текста обаче специално се подчертава, че в колата не се приемат роми, които са се опитали да спрат таксито на улицата.

Комисарят за защита на равнопоставеността Бранкица Янкович каза, че на подобни безобразия трябва да бъде сложен край.

„Осъждаме постъпката на таксиметровата компания и се надяваме, че във връзка с този случай днес ще бъде внесена жалба“, казаха от пресцентъра на комисаря.

Фолк певецът и председател на Центъра за човешките права и националните малцинства Хасан Дудич каза, че постъпката на таксиметровата компания от Ниш представлява най-гнусен акт на дискриминация, поради което компетентните трябва да реагират.

„Град Ниш не бива да толерира подобни постъпки. Ромите са били винаги със сърбите, когато им е било най-тежко и единствено те са останали верни на Сърбия. Те по никакъв начин не са заслужили подобно лошо отношение към тях“, каза Дудич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Сърбия да връща Нишко, Поморавието и Западните покрайнини на България!
47
0
 
3
 
! Отговори
Набухленко Игор преди 4 години
"Фолк певецът и председател на Центъра за човешките права и националните малцинства Хасан Дудич каза, че постъпката на таксиметровата компания от Ниш представлява най-гнусен акт на дискриминация, поради което компетентните трябва да реагират" ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА "Фолк" певец,председател,астронавт,нобелов лауреат и разбира се пръв защитник на правата на човека. Хахахахахахахаха
46
2
 
26
 
! Отговори
Грга Питич преди 4 години
Сърбите пак са по-напред от нас. Добре, че си нямат Сръбски Хелзинкски Комитет.
45
0
 
32
 
! Отговори
Петко преди 4 години
ХА ХА какви роми бре,не знаете как са ги дресирали там.А пипне да краде а бой.
44
2
 
42
 
! Отговори
Дечо преди 4 години
В статията не пише защо компанията е предприела тези мерки, поради какви причини. Бъдете обективни!
43
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А какво изохка бхк,М?
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво странно има? Просто не искат да им чистят стъклата.
41
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До е софето (23)Има и много коректни роми-шофьори на такси.Но има и много нагли. Докато се усетиш, той завива по най-сложния път и докато ти протестираш, вече се е забил в някоя тапа. Знаят много добре как да усложнят и удължат пътя.И сред българите таксиджии има такива спекуланти, но гледат да минеуж по-незабелязано.
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAПродължението - После приканвали шофьора да влезе, за да се увери, че онзи, когото търси, не е в тяхната къща. Показвали му и вратите в оградите, разделящи отделните дворове /които българите наричат "комшулък"/ и пояснявали, че всеки може да влезе в който си иска двор, после без да го усетят собствениците може през такава вратичка да мине в друг двор и оттам просто да излезе на друга улица.Този номер го правели много индийци, за да не си платят таксито.
39
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SHEFAВеднъж чух по тази тема да говори таксиметров шофьор. Каза, че когато му маха индиец, изобщо не спира, а ако все пак е повикан на адрес и се качи индиец, ако той пътува към ц.махала, шофьорът спирал преди да влезе в махалата и отказвал да продължи по-нататък И обясни защо постъпва така - пътуващият казвал, че ще вземе пари от вкъщи, за да плати, влизал в двора и повече не се явявал. Когато шофьорът влезе да го търси, домакините казвали "Никой от нас не се е возил на такси днес".Продълж
38
0
 
27
 
! Отговори
а преди 4 години
а не казват причините, смрад , опити за безплатно возене или обири.
37
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 27 преди 4 години
Вероятно има някакви всеобщи правила, но може и да няма. Не знам.Помня обаче нещо много скандално от времето на социализма. Оплакването беше стигнало чак до националното радио.Тогава такситата бяха държавни. Някакви хора се бяха оплакали, че след като поръчали по телефона такси, за да идат до родилен дом, девойката, която приела обаждането, направо им казала, че ако бременна ще пътува към родилния дом, няма да им прати такси. Защото на друга родилка й били изтекли водите в друго такси.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А,някой да е виждал ром таксиджия!Не,нали ,няма и да видите!Роми търговци има,с хранителни магазини в махалата също!Ясно е защо не си правят таксиметрова фирма,която да извозва ромите от маалата!Ще фалира още първият месец!
35
0
 
71
 
! Отговори
Технополис преди 4 години
Нищо лично. Просто в ц... квартали таксито рискува неплащане, строешени стъкла, разбито здраве, въшки и заразни болести, наркотици, смрад, вулгарни типове, транс типове, истински магарета и кози и др животни...
34
0
 
37
 
! Отговори
Az преди 4 години
Леле колко пъти в тая статия беше използвана думата сд-ром, и нито веднъж ***. Това не е ли дискриминация?
33
1
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Това показва че и в Сърбия държавата не си върши работата и има защитени човешки подвидове...
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В този град ми се е случвало да се правят, че не разбират думата "едно", изречена на българкски и се наложи да я казвам на английски. На английски я разбраха.
31
0
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
От статията не става ясно:1. Ако клиентът е уйски, саке или дайкири, как се процедира?2. Газът от циклонов тип ли трябва да бъде?
30
0
 
48
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Никой не може да ви задължи да качвате пътници, когато ви се сторят подозрителни! Тук не може да се говори за дискриминация, а за съображения за собствена сигурност и неприкосновеност! Нека го запомнят и таксиметровите шофьори, и лекарите-дори! Когато ви спират за превоз, влизат ви в магазините, или трябва да ги "спасявате" по домовете от високо кръвно или запек, не се считайте задължени на всяка цена, а ги разкарвайте на време! С подходящи аргументи-закона е с вас!
29
0
 
39
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Най-вероятно има нещо ,което е предизвикало тези мерки !!! Все пак това е бизнес и без нищо никой не се отказва от приходи...