Зоран Заев: България ще признае македонския език!

Ние сме македонци и говорим македонски език, заяви той
12 дек 2019 20:00, Елка Василева
297
Зоран Заев: България ще признае македонския език!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България да признае македонския език.

Заев заяви това след реакцията на БАН  в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски". БАН заяви, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

„В договора с България внимателно са записани двата народа поради въпроси, свързани с идентичността, а са подписани на македонски и български език съгласно конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да решим чрез изпълнението на договора“, каза Заев, цитиран от  скопската медия A1 On.

Заев смята, че той като политик не може да скъса всякакви отношения с България и подчерта, че той не е такъв политик.

„Ако са европейци, ако се обявяваме за европейска демокрация, ценности и права, трябва час по-скоро да решим този въпрос. Аз мога набързо да кажа „Край, тук се прекратява всичко“, но аз не съм такъв политик. Не е това политиката, която водя. Чрез политиката на приятелство ще намерим решенията. Но ние сме македонци, които говорят македонски език. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам приятелска България да преодолее този въпрос и да го реши заедно с останалите въпроси, които се решават““, заяви Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До скендербекЗа 500 години не се случи ...
214
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България: Македония: ПРИЗНАЙ МЕЕЕЕЕ!България: Не!
213
1
 
22
 
! Отговори
Северен “македонец” преди 4 години
Има македонски език! Заявявам го на чист македонски. Усетихте ли разликата?
212
2
 
16
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Цялата ви смахнато *** държава е измислена точно толкова колкото и езика ви!!!!!
211
1
 
8
 
! Отговори
Кико преди 4 години
Цялата ви смахнато/*** е измислена точно толкова колкото и езика ви!!!!!
210
2
 
9
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
Ха, тези на чист български, пак казаха смешка!
209
0
 
4
 
! Отговори
Климент преди 4 години
До АнонименХАХАХА-ХАХАХА маитап4иq
208
19
 
5
 
! Отговори
Скендербег преди 4 години
До БъденДендо 50 г. од днес вси4ки 6те говорите турски по балканите. Така 4ееее тик...так...тик...так...
207
0
 
3
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До АнтонЕвропа? стига де, комплексари ( от европа)
206
1
 
1
 
! Отговори
Петар преди 4 години
До БунгарРадвам се че има и нормални хора като теб в Б`lgariq.Evala
205
2
 
7
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
До 184. Точно така, ако не го признаем,ще направят като румънците през 1837г.-ще си измислят съвсем нов език, само за да са различни.Пораженията от сръбската и Коминтерновската пропаганда са катастрофални. Трябва просто да се намалят загубите.Севрна Македония в ЕС е възстановяване на историческата справедливост и нашия реванш за балканските войни.
204
2
 
8
 
! Отговори
До Заев преди 4 години
Не говори гръмки думи ,зашото по Ньойския договор Заплатите покрайнини тоест Струмишко сега трябва да са част от България Това чисто юридическо Политическо ,,,Северна Македония,, е марионетка на Сърбия и службите и ,като не станаха южни сърби поне македонеци Икономически сте зависими от Гърция Вътрешно от албанците в Североизмислена Македония Допълнително се ежите на България ако и тя Ви отреже си оставате марионетка
203
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 век п.н.ера по време на Александрос и на филипос Ня мало славянска писменост.говирили и пишали на древногръцки.сегашните " македонци" нямат нищо общо с тази история.опитат да градат и е много смесно за които има понятие
202
3
 
12
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Тоя жабешки език дето го говорят сега не е български. Техните деди не го говореха преди 1944г. Халал да им е това Коминтерновско есперанто.Само историята да НЕ пипат!
201
5
 
11
 
! Отговори
77 преди 4 години
Какъв Македонски официален език ??? Официално самостоятелна държава Македония никога е нямало.Това е било винаги област (Като Каталуния в Испания) която е била границите на Българското Велико царство или в Османското
200
5
 
14
 
! Отговори
СС преди 4 години
Е как да признаем нещо, което не съществува?! :) :)
199
2
 
23
 
! Отговори
След езика, преди 4 години
ще ни откраднат азбуката, историята, писателите и поетите, цялата идентичност, за тях ние сме татари, така учат децата си, прошка и аванта на античките македони не прябва да се дава
198
23
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Крайно време е да лъснат лъжите в Българската история. Как да признаят сега разните ченгета и пишман историци/академици,професори/, че цял живот са правили кариера и взели титли със съчиняване на исторически измислици. Не им е лесно..Да сме благодарни на Славянските народи ,че са ни ограмотили и добре ,че сме ги допуснали по нашите земи.
197
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като е имало Българска екзархия, а за македонска не се е споменавало, значи континуитетът е някъде най-рано от Илинденското въстание. Само че Балканската война всички са се били на наша страна, значи пак се скъсява континуитетът. После 20-те и 30-те години са били южни сърби - пак нема континуитет. 40-те една шепа комунисти са се обявили за македонци - останалите са посрещали Цар Борис с цветя.
196
11
 
4
 
! Отговори
Жладоа преди 4 години
До Анонимен #224Да, от години разправяте тези истории - държави не признавали език. Държави не признават езици, обаче България взе да възразява на самото споменаване на македонски език. Ами успех при защитаването на тази позиция в ЕС. А пък за самите българи - само *** в който и да е български форум или група във фейсбук, само спомени Македония и се изнагледай на всичката българска злоба. Не че е нещо по-специална спрямо нас де, вие и един с друг се държите грубо и с недоверие.