МААЕ: Отказът от ядрената енергия ще е грешка

Големи надежди се възлагат на малките модулни реактори
2 дек 2023 19:40, Анисия Иванова
24
МААЕ: Отказът от ядрената енергия ще е грешка
Снимка: БГНЕС

Би било грешка да се отхвърли ядрената енергия поради проблеми в няколко проекта, каза в интервю за АФП Рафаел Гроси, ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Гроси говори на конференцията COP28 в Дубай, където 20 държави, водени от САЩ, призоваха в събота капацитетът на ядрената енергия да бъде утроен до 2050 г. за борба с глобалното затопляне. Поддръжниците на атомната енергия казват, че тя е основен източник на надеждна енергия без емисии. Но противниците посочват рисковете и високите разходи на мащабните ядрени проекти във време, когато цената на възобновяемата енергия продължава да пада.

„Има работа за вършене“, призна Гроси, цитирайки нуждите от финансиране на страни, които желаят да разширят атомните си централи, като Бразилия, Аржентина и Южна Африка. Гроси каза, че страните, изкушени да направят ядрения скок, включително Мароко, Сенегал, Кения и Филипините, са изправени пред подобни предизвикателства. „В някои международни кредитни организации има закони, които изключват финансирането за ядрена енергия“, каза аржентинският генерален директор. „Мисля, че това е напълно остаряло. Не отговаря на никакви научни или технологични критерии“.

Световната банка, например, не е финансирала ядрен проект от 1959 г. „Мисля и се надявам, че ще има еволюция“ в тяхното мислене, каза Гроси.

Някои еколози твърдят, че тъй като определени ядрени проекти вече изостават с 10 години, те просто са твърде скъпи и не могат своевременно да отговорят на климатичните предизвикателства. Но отхвърлянето на всички ядрени проекти поради тези неуспехи би било "грешка", настоя Гроси. „Вижте, тук, в Емирствата... тук нямаше ядрена енергия преди десетилетие, а сега има четири реактора“, задоволяващи около една четвърт от нуждите на страната от електроенергия. Ядрената индустрия възлага голяма част от надеждите си на малките модулни реактори (SMR), които са по-малко мощни, но по-лесни за конструиране. Има опасения, че по-слабо развитите страни може да нямат средствата да запазят тези инсталации безопасни и да избегнат разпространението.

„Това е легитимен въпрос, но затова сме създадени“, отговори Гроси, сочейки знамето на своята агенция, което носи атомни символи на син фон на ООН. „Всяка държава, която иска да развие ядрена програма, трябва да изпълни пълна процедура и да изготви споразумение с Агенцията“, каза той. „По принцип това означава, че рискът от разпространение не трябва да съществува. Например Емирствата трябваше да извършат 19 стъпки, докато развиват гражданската си ядрена програма, включително създаването на независим надзорен орган. Според Гроси опасностите, пред които са изправени реакторите на Украйна от началото на руската инвазия, също са аргумент срещу ядрената енергия. „Проблемът е войната, а не ядрената енергия“, каза той. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 5 месеца
Слугите на сащ и ес от СГЛОБКАТА , подариха нашите ядрени реактори на Украйна а българите да го духат с нови милиарди заеми от еврейската банка,дръжте се "братя българи" водят ви на капиталистическият бик да ви оплоди за пореден но не и последен път след "лошият" комунизъм 89г.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До до 1 Аман от профани, имащи се за професори. Хората от моето поколение гледат с насмешка на подобни словоизлияния....
16
4
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
До 20до 1...А бе шматко ,да не съм свидетел на ония времена да ти повярвам То понеже се гладуваше тогава и се мреше по плочките , та за това бяхме станали 9 милиона От глад и мизерия било
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички пари от ЕС за зелен преход в АЕЦ-и и евентуално ВЕЦ, чиста и евтина енергия. енергия на бъдещето.
14
17
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 5 месеца
Бай Тошо добре построи АЕЦ. А разбираш ли, че дори да изплати строежа на АЕЦ Козлодуй през 90-те българинът е гладувал жестоко като скот и е мрял по плочките без здравеопазване. Обчаче си мисли, че някой от небето му го е подарил, та токът от Козлодуй сега е евтин. Дълговете за строежа на Козлодуй са нулирани при суперинфлацията, а за нея кой е плащал?
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Бойко съсипа Белене и съответно цяла България. Някога бяхме енергийно независими и дори продавахме ток на съседите, а сега сме нула. Не може партийни назначения да управляват енергетика, там си трябват хора от системата които са вървели стъпка по стъпка нагоре. В момента всичко се руши от неразбиращи системата хора, които само назначават такива като тях.
12
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като утроим ядрената енергия ще си имаме 3 пъти Чернобил и 3 пъти Фукушима.
11
3
 
4
 
! Отговори
Асенка Василева преди 5 месеца
На мен ми стига един топъл РУК да се грея цяла зима!
10
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 5 месеца
До Шоп: "Нerpaмoтник" е очевидно *** дума..
9
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 5 месеца
До Анонимен 11: ***, марш обратно в училище бе!
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като влезеш по нашите градчета и погледнеш към блоковете, ще видиш колко много ЖИЦИ ХВЪРЧАТ НАЛЯВО, НАДЯСНО, НАПРЕД, НАЗАД .... страшна бъркотия и няма едно Дърво за вардене на Блоковете от Земетресение.... В Америка около всяко дървено двуетажно блокче има специално засадени дръвчета, които с корените си вардят блокчетата при земетресения и ел енергията от Трансформаторчето на Стълбчето се подава под земята към блокчето или къщичката.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Америка трансформаторите за превръщане на високо напрежение на 110 волта се намират по стълбовете и са близко до консуматора - няколко къщи и загубите за пренасяне на ел енргия са много ниски, а не както тука около градчето направили един огромен трансформатор и подават с огромна загуба на дълги растояния по целият град 220 волта на консуматора и затова ел. енергията е много по - скъпа, понеже загубите за пренасяне са големи! Всичко се прави с ЛОГИКА и с МАТЕМАТИКА а не с ЕМОЦИИ!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Стават грешки, скоро гледах в тубата за хората поели най-много радиация и какво се е случило с тях, ами все грешки и така може и да се самоунищожим.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"...във време, когато цената на възобновяемата енергия продължава да пада."===Не пада. Освен това възобновяемите източници са ненадеждни.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Малките атомни централи са големи колкото един вагон и се установяват близко до няколко града и понеже консуматорите са близко и са с високо напрежение, загубите при пренасяне на ел. енерги се намаляват многократно, отколкото огромните атомни централи за разпространяване на ел. енергия по цялата територия на държавата. Единствената трудност е, че трябва да се варди о бомбажии, но ако се завре под земята няма страшно! След свършване на атомното горивото идва нова пълна с гориво и старата си отива
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И за това българинът има поговорка....Добър ден, свате!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не грешка. Катастрофа е!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грешката е че ще трябва да закрием МААЕ.