Внесоха сигнал в прокуратурата за източване на енергетиката

Икономическото министерство подозира нередности за 230 млн. лв.
16 сеп 2013 18:00,
15
Внесоха сигнал в прокуратурата за източване на енергетиката
Снимка: Ройтерс

Министерството на икономиката и енергетиката е внесло в прокуратурата сигнал за нередности в българската енергетика на стойност 230 млн. лв.

Сигналът е за плащания към eлектроцентрали по договори за така наречения студен резерв. Той предвижда при нужда в системата и поискване от националния електроенергиен диспечерски център, централите незабавно да започнат да произвеждат електричество.

Става дума за неправилно планиране и изразходване на средства, което според министерството е било известно още през 2012 г. Тогава е установено, че разполагаемостта за студен резерв и услуги на двете централи ТЕЦ „AES-Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ е отчетена от ДКЕВР при формирането на регулираната цена за достъп на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

Както Dnes.bg писа, още в петък енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че днес ще бъде внесен сигналът в прокуратурата във връзка с източване на енергийната ни система.

Схемата действала чрез сключване на договори на ЕСО с "определени дружества", обясни тогава Стойнев. Министърът не пожела да ги назове, тъй като не искал да пречи на разследването, но уточни, че те са производители на ток и договорите с тях са били напълно излишни.

С писмо от август 2012 г. ресорното министерство е уведомило тогавашните изпълнителни директори на ЕСО и НЕК. Три месеца по-късно, през ноември 2012 г., в официална кореспонденция до НЕК и ЕСО, енергийният регулатор също констатира, че не би следвало да има финансови и правни пречки за уреждане взаимоотношенията при заплащането на разполагаемост за студен резерв по дългосрочните договори.

Въпреки това ЕСО не е заплатило дължимите разходи по договоритe за разполагаемост за студен резерв на НЕК, като средствата са били насочени към други дружества.

За периода 1 септември до 8 септември 2013 г. в прокуратурата са били внесени и други три сигнала за нередности в енергетиката на обща стойност 160 млн.лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
7
 
! Отговори
Ааааа, ... преди 10 години
...А къде са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ в СХЕМАТА като се започне от РУМЕН ОВЧАРОВ, ВАЛЬО ТОПЛОТО и нека да се кара НАРЕД, нека няма ваши, наши, защото в това делене ГУБИ бедния народ, нали така? ВСИЧКИ, КРАДЦИ, ВИНОВНИЦИ за бедняшкото състояния на народ и държава ДА СЕ НАВРАТ В *** *** , че то бива алчност, крадене и скапани комунистически мекерета, убийци на всичко нормално за живот в държавата, искаме ДА ИМ СЕ ОТСЕКАТ РЪЦЕТЕ , за да не пипнат повече далавери !!!
13
9
 
3
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Залагам най-вече на министър Стойнев ! Да видим.
12
11
 
2
 
! Отговори
джаста-праста преди 10 години
Боце, Боце - боц!
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Vnasqm signal sergei stani6ev izkrade Balgariq
10
5
 
13
 
! Отговори
Серьожа Станишев преди 10 години
Тежко решение взехме, отказахме се от печалбите в енергитиката, с които много наши другари се превърнаха в олигарси , а и на нас подхвърлиха по нещо при предния ни мандат. Надявам се да оцените саможертвата която правим за вас и вътрешния натиск на който сме подложени заради това. Засега успяваме да озаптим другарите олигарси, тъй като те разбират че има реална опасност да ни изритат от властта, ако допуснем скандал. Търсим други начиини да ги компенсираме. Дерзай за БСП народе!
9
0
 
11
 
! Отговори
az преди 10 години
ей, нищо не стааа от тая държава и тва си е...
8
0
 
18
 
! Отговори
Victor преди 10 години
Вече не си харча парите в България. Даже и за почивка не става тази държава. Всичко е една голяма измама от митничаря, който те посреща на границата до просяците по улиците. Основната причина България да е в това положение е СЪДЕБНАТА СИСТЕМА. Ако тя РАБОТЕШЕ , нямаше да бъде това правителство, нямаше да са тези цените на тока, нямаше да бъде тази цялата шизофрения в държавата и много от нас щяхме да си работим в Бг., това за което сме учили. Г-н Овчаров , г-н Манчев , г-н Георгиев честито.
7
16
 
9
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Вчера световно известната агенция "Керкенез" публикува своите данни от проучването си в България, като в него са участвали само хора от големите градове с висше и средно образование. - ГЕРБ-42 % - БСП- 12 % - ДПС- 5 % - Атака- 2 % - СДС ДСБ и други по 1 %
6
0
 
14
 
! Отговори
georgi преди 10 години
А Р.овч?
5
2
 
32
 
! Отговори
до ДПС/БСП преди 10 години
Другари ,моля ви ,..не ''намалявайте''цената на тока ,отново !ЕФЕКТа Е ОБРАТЕН!
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цялата държава се източва всяко едно министерство!!Чудя се въобще как съществува Република Мангалия : източване, ***, пенсионери, държавни служители, офиси пълни с администрация, търгаши и т.н. и т.н.,а държавата не произвежда и една чаша, да са живи и здрави наще сънародници зад граница които си харчат паричките тука!!
3
0
 
23
 
! Отговори
Петко преди 10 години
Аз съм внесъл сигнали за 27 милиарда евро далавери в Енергетиката -При Гл прокурор Никола Филчев , Борис Велчев и Сотир Цацаров ...И - Няма никой в затвора , наказан ((( Само за декември , януари и февруари ЕРП натовариха сметките на хората с 2 милиарда лева , имаше големи протести и ((( Решението : на всеки кръгъл час вечер 19,20 21,22 за по 3 минути включвайте 6-10 Киловата / тази Мощност за която сте платили Такса мощност при включване и по закон ви е позволена / така ЕРП ще падне на колене
2
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МИР и ЕДИНОМИСЛИЕ с продажните комунисти?!?!?НИКОГА!Пък ако ще и да стигнем до гражданска война!
1
31
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само сигнали а арести и то бързо.Борисов,Цветанов и всичките министри до последният В ЗАТВОРА.Тогава ще има МИР и ЕДИНОМИСЛИЕ в държавата.