Стойнев вини ГЕРБ, че източили милиони от енергетиката

Министърът обяви, че внася наколко сигнала в прокуратурата
14 сеп 2013 11:55,
102
Стойнев вини ГЕРБ, че източили милиони от енергетиката
Драгомир Стойнев. Снимка: Булфото

В понеделник ще внеса сигнал срещу ГЕРБ за неправомерно изразходвани средства в размер на 230 млн. лв от студен резерв.

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в студиото на "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Схемата действала чрез сключване на договори на Електроенергийния системен оператор (EСО) с "определени дружества".

Министърът не пожела да ги назове, тъй като не иска да пречи на разследването, но уточни, че те са производители на ток и договорите с тях са били напълно излишни.

Още по темата

По думите му по време на управлението на ГЕРБ енергетиката е източвана по два начина.

"Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата", поясни той.

Той обясни, че правителството на Бойко Борисов е изплатило и фактури за надзор на проекта "Белене" на стойност 13 милиона лева, въпреки мораториума и решението на Народното събрание за замразяване на проекта.

"В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?", попита Драгомир Стойнев.

Министърът настоя ДКЕВР да влезе в своите функции и да задължи електроразпределителните дружества да имат такава фактура за тока, че хората да я разбират.

"Именно там да бъде разяснено, че крайната цена за крайния потребител е намаляла – както дневната, така и нощната. Давам пример за ЧЕЗ – дневната намалява с 4,32%, нощната намалява с 5,59%. Това е истината", отсече той.

"Ние постигнахме намаление на цената на електроенергията с близо 5%. Тук е решението на ДКЕВР, което ясно показва чрез електроразпределителните дружества какви цени са за крайния потребител, които намаляват", посочи министърът.

За сметките, които са получени, той обясни, че отново са се събрали два периода на отчитане и затова някъде може да са и по-високи.

"Истината ще я видим именно този месец, когато имаме пълен месец, септември", смята Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
6
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Какво направи БСП със изтегления заем? - Онези 750 млн. плюс сегашните 500 млн. дават точно 1 250 000 000 (словом един милиард, двеста и петдесет милиона), което ще рече двеста и петдесетте милиона дължими като нормално ДДС от началото на годината плюс единия милиард, който БСП задължително трябваше да върне на разните му там олигарси.
86
1
 
7
 
! Отговори
ДО САЙТА преди 10 години
Ако ще цензурирате,моля да сте обективни и изказванията на такива като на БГ,също да изтривате,както изтрихте моя коментар който беше много по-умерен.Моля ръководителите на сайта да обърнат внимание на служителите си,в противен случай ще предявим оплакване за политическа цензура.
85
6
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До ууу - Не знам твоята фактура, но аз моята я получих в петък! И имам намаление на цената на тока! И имам много подробна информация от доставчика си за това какво и как се променя като цени - за дневната тарифа идва около 4.05 % намалението, а за нощната - 5 %!
84
1
 
7
 
! Отговори
JJ преди 10 години
Държавните дружества в енергетиката трябва всяка година да изплащат дивиденти. Защо плащането на дивиденти от държавни дружества на държавата да е източване? За това няма ли да даде сигнал до прокуратурата.
83
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До БГ90Простак нещастен - и такъв ще си останеш.
82
10
 
23
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Тоя лъже и маниполира в стил ала Сергей "Олигархов".Да ама не.Гласоподавателите на комунистите са неграмотни *** и алкохолици ,които никой не наема на работа. Те срещу бира и тройка кебапчета са готови да се продадат.Те не четат вестници и не боравят с интернет.Така че "Номер не прайдьот товарищ".Къде покрихте стратега на енергетиката Р.Овч?След референдума точно вашите мафиоти продължиха да харчат народна пара за АЕЦ "Мафия"...Пясъкът е на превършване от часовника алчни хиени.
81
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха, другарю Стойнев ти май нещо включи на задна скорост по отношение на АЕЦ Белене и не искаш да плащаш сметките му, ако това е официалното становище на правителството да излезе експерта Орешарски и на всеослушание да заяви, че погребва окончателно руското недоносчето АЕЦ Белене. По отношение на сигналите до прокуратурата, ако в тях не фигурира името Р.Овч, значи нищо не си направил и само биеш тъпаните за да прехвърляш вината на предходните правителства.
80
3
 
22
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Уважаеми коментиращи. Не виждате ли, че този сайт е платен. Напишете две противоположни мнения и ще видите, че едното от тях ще бъде изтрито. ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ МЕДИЙНА ЦЕНЗУРА!!! Е.АТИ ДЪРЖАВАТА!!!
79
14
 
9
 
! Отговори
ууу преди 10 години
Глупав български народе - тези милиони са откраднати най-нагло от всички нас.Вижте си фактурите за тока "невъзстановяеми загуби" и викай само ГЕРБ !
78
4
 
26
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Румен Овчаров и компания колко милиарда източиха,откога залежават преписките им в прокуратурата!?
77
3
 
25
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Аха,това е онова компроматче,което спретна онази неуспяла да се вмъкне в парламента Капон и сега сте се надушили и сте направили "комбина" под мотото:"Двама са по вече от един!" Много сте жалки!Вече няма кой да ви се върже! Много ви е страх от ГЕРБ и сигурно има защо! А между другото някой ще поясни ли вече на народа какво стана с Костинбродските бюлетини? Едва ли,защото вие го спретнахте и сега е все едно да си направите харакири! Големи лъжци сте!
76
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като знам какви компромати съчиниха комунистите на изборите - НЕ ИМ ВЯРВАМ.
75
4
 
23
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Този в Сорбоната е учил актьорско майсторство.....
74
2
 
28
 
! Отговори
nhgvetz преди 10 години
Само ГЕРБ ли са източвали?А Иван Костов, а негово нищожество симеон сакскобурготски?Всеки който е минал,си е наточил дамаджаната.
73
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте погледа на този псевдо експерт! Той говори най-убедително тогава, когато е убеден, че лъже. Тези комунисти са генетично обременени и те могат да бъдат променени само тогава, когато са в състояние да опекат снежни топки във фурна!
72
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев струва ми се,че все повече започваш да заекваш. Изглежда си вярваш,ЧЕ СИ ВЕЛИК И ОТКРИВАШ ел енергията на света.....МНОГО СИ ЖАЛЪК..
71
6
 
34
 
! Отговори
ivan преди 10 години
А какво стана със източването в енергетиката и топлофикацията от кръга на Румен Овчаров и Корнелия Нинова? Защо бе другарю Стойнев заедно с другаря Цацаров не дадете ход на тази мега кражба? Или те са наши хора и за това няма да им се търси отговорност. До кога ще им се разпъва чадър?
70
1
 
3
 
! Отговори
popov преди 10 години
Do 72:Struva mi se, che niakoi drug ne e hodil....P.SIzviniavam se za latinicata.
69
14
 
37
 
! Отговори
ГЕРБ Е.... преди 10 години
...ГРОБ ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ***!!!Червената *** пикае газ ,само кото видят буквата "Г"!!!ТРЕСКА ГИ ТРЕСЕ ,КАТО СИ ПОМИСЛЯТ ЗА ИЗБОРИ --НЕ СЕ ЗНАЕ, ДАЛИ ЩЕ ПРЕСКОЧАТ 15%!/добре че са феса и лудия ...та им направят кворум..ха,ха,хаааааааааа../
68
37
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една по една разкриват далаверите на ГРОБ.Време е за нови "протести" значи :))))