България залага на мизерията, за да се спаси от кризата

ЕК прогнозира умерен растеж на икономиката при повишени рискове
Обновена: 10 ное 2011 14:07 | 10 ное 2011 14:07,
259
България залага на мизерията, за да се спаси от кризата
Снимка: Reuters

Слабо възстановяване и повече рискове за икономиката на България, прогнозира за следващите две години Европейската комисия. Брюксел представи изключително мрачни очаквания за стагнация на европейската икономика и предупреди за възможност от нова рецесия.

Зависимостта на българската икономика от износа към Европа е основен повод за тревога, става ясно от анализа на комисията. Износът, който е бил основен двигател на българската икономика през последните две години, вероятно ще намалява поради намаленото търсене в Европа, ето защо Еврокомисията подкрепя правителството в намеренията му да ограничава допълнително публичните разходи, да замрази заплатите в държавния сектор и пенсиите и през 2012 г.

Според анализа на Брюксел България се възстановява от икономическия спад по-бавно от останалите държави в Централна и Източна Европа и рисковете пред нея се увеличават, най-вече поради свързаността на търговията ѝ с Европа и високата безработица, която няма да бъде овладяна и през следващите 2 години.

Кредитирането е затруднено, а бизнес климатът и потреблението се влошават, констатира Еврокомисията.
Очакванията за ръст на икономиката от 2,2% за 2011 г. са разчетени главно на база добрите приходи от туризма и изключително добрата реколта, които може би ще подобрят потреблението и ще компенсират спада от намаления износ.

Като цяло обаче строителството, на което се дължеше икономическият бум преди кризата, и земеделието, продължават да са губещи отрасли. Правителството залага да повиши вътрешното потребление догодина предимно чрез финансиране на големи инфраструктурни проекти и на подобряване на усвояването на еврофондовете. Според Еврокомисията обаче това е твърде несигурен ръст, предвид нежеланието на хората да харчат. Ето защо Брюксел залага на растеж на икономиката от 2,3% през 2012 и 3% през 2013 г.

Прогнозата за инвестиционния климат също не е оптимистична и очакванията са, че през първото полугодие на 2012 г. той ще се влошава. По-слабият износ ще доведе до по-малко нови работни места и до по-малко инвестиции и през второто шестмесечие. Влошеният инвестиционен климат ще попречи и за увеличаване на инвестиционното кредитиране, предупреждава Европейската комисия.

Продължаващата нестабилност на финансовите пазари, както и ефектът от кризата в съседна Гърция вероятно ще забавят допълнително възстановяването на потреблението и инвестициите.

Въпреки че банките са стабилни, прогнозата сочи сериозен риск от влошаване на портфолиата и последваща ерозия на банковите капиталови буфери, т.е. те ще останат с по-малко резерви, което ще засили натиска върху техните наличности и върху възможностите им за кредитиране. В отделен коментар се предупреждава, че чуждестранните банки майки ще затегнат кредитирането в Източна Европа, за да изтеглят капитали към централите. При това положение единствената надежда за свежи пари в икономиката зависи от подобряване на усвояването на еврофондовете, което до момента е едва 12%.

Брюксел констатира, че нарасналото търсене навън не се е прехвърлило вътре в страната главно заради високата безработица, която забавя икономическото развитие и която е малко вероятно да слезе под двуцифрено число през следващите 24 месеца. Прогнозата на Европейската комисия сочи безработица от 11,2% за тази година и нива от 12,1 и 11,3% съответно през следващите две.

Заради свитото потребление и очаквания спад в цените на храните и енергията Европейската комисия занижи с 0,3% прогнозната инфлация за 2012 г., предвещавайки, че тя ще спадне на 3,1% догодина при 3,3 на сто за тази.
Ако правителството продължи с рестриктивната си политика спрямо доходите, то ще успее да намали бюджетния дефицит до около 1,7% и 1,3% съответно за 2012 и 2013 г., се казва в прогнозата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
2
 
24
 
! Отговори
5552 преди 12 години
До 208Да спре помощите и детските за след 3-тото дете, при положение че родителите отказват да работят!!!
205
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 208-Ти ненормален ли си ?Нямаш ли родители?Или не мислиш да живееш до пенсия?
204
3
 
31
 
! Отговори
ЦВЕТАН преди 12 години
честито на матриала за победата .АЗ СЪМ НА ТЕРМИНАЛ 2 ВЕЧЕ .бай,бай овчари
203
27
 
12
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Бойко, бъди мъж и:1. Спри пенсиите2. Здравоопазването да стане - плащаш - лекуват те.3. Спри всякакви видове подаяния от държавата.БОЙКО ИЗЧИСТИ БЪЛГАРИЯ
202
9
 
52
 
! Отговори
Защо ГЕРБ ?! преди 12 години
Защо спечелиха изборите ли?Ами много просто-една година по-рано социологическите агенции подготвяха почвата, говорейки за неминуемата победа на ГЕРБ. Продажните медии на Пеевски и Гергов,даваха воля на социо прогнозите и заклинанията на Белият Вожд Тиквата.Изборите бяха купени масово с *** и маргинализираните българи, умиращи от глад...,малко фалшификации, Фидосковият изб.кодекс, малко "ни лук яла, ни лук мирисала"полиция и готово - ГЕРБ спечелиха изборите..."Като няма управия, плюл съм..
201
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Dnes.bg как може да пишете такива глупости! България е на 4-то място в ЕС по заложен икономически растеж след прибалтийските републики! Какво да кажат в Португалия където се очаква отрицателен растеж в размер на 3%? Цялата статия е писана от пълен ивалид в областта на икономиката или най-вероятно се цели да се представи една положителна новина в лоша с цел създаване на сензация, вълна на недоволство и да провокира дежурните форумни мишки да пишат глупости.
200
29
 
14
 
! Отговори
До 200 преди 12 години
Кое му беше по-добре? Да виждаш банани веднъж годишно ли? Или да ти зомбират съзнанието - пионерче, комсомолче...партията и ръководната и роля? Стига сте се филмирали относно миналия строй - да, тогава беше строй се и преброй се...Сега поне имаш свободата да ...мислиш различно!
199
3
 
13
 
! Отговори
DOLU GERB!!! преди 12 години
NALI OBOJAVATE BORISOV,NALI TOI 6TE NI IZVEDE KUM SBVETLI BUDNINI?NALI TOI SI KUPI I UREDI IZBORITE? E, SEGA TEZI KOITO GLASUVAHA ZA NEGO DA SI ZATVARQT USTATA.VEDNAGA SLED IZBORITE SE ZAPO4NA,CENITE NA GORIVATA,ZA RAZKLIKA OT USA TAM EDIN LITUR E EDIN LEV I 15 STOTINKI!SEGA 6TE SUKRATI NQKOLKO HILQDI, 6TE OREJE ZDRAVEOPAZVANETO KOETO E UMIRA6TO, MALKIQ I SREDE BOZNES UMIRAT,PLA6AT ZURNOPROIZVODITELITE, 4E AKO STA4KUVAT 6TE IM SE STUJNI! BULGARI, DA SE VDIGNEM NA VSENARODEN PROTEST KATO GURCITE!
198
1
 
19
 
! Отговори
jeko преди 12 години
Новини от Брюксел - духайте :)
197
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като работиш си добре, няма значение при кой строй.
196
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЕКА НАЗОВЕМ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА БАНДИТСКИЯ ПРЕХОД:Генералите от БСПЛЮБЕН ГОЦЕВ генерал от престъпната държавна сигурност кръстник на БГ мафиятаЦВЯТКО ЦВЕТКОВ генерал от престъпната държавна сигурностпризна че МАРГИНИТЕ са наши момчета,ние (БСП) ги създадохмеГ. ПЪРВАНОВ агент ГОЦЕ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ и защитник на РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ в БългарияАхмед Доган агент от ДСАлександър ЛиловАндрей Луканов узаконява антиконституционната партия ДПСЕмил Кюлев съветник на ГОЦЕ-гръмнат по-късно
195
18
 
33
 
! Отговори
кух гер.ер преди 12 години
Май при социализма се живеше по-добре. А сега всеки ден криза и то заради алчността и некадърността на политиците.
194
4
 
8
 
! Отговори
оу преди 12 години
тая фирма на киро *** ли е
193
23
 
10
 
! Отговори
До 196 преди 12 години
В нашата фирма от 30 човека само 2-3 не гласуваха за ГЕРБ. И никой не ние притискал и бил. Ей така става!
192
3
 
11
 
! Отговори
скот преди 12 години
системата няма нищо общо. какви българи са тези които ни управляват. вкарваш си сънародника в лагер, биеш го заради ***, оставяш го без работа и перспектива. служиш на ссср, на ЕС, на сулиоибрат му, а народа ти гине. защо семейното насилие е неприемвливо а националното да.
191
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как се получи така , че всички мои познати или не гласуваха или гласуваха за кандидати които не са от ГЕРБ а накрая ...егати победата сега кати искате ГЕРБда ви е як ГРЪБ
190
0
 
8
 
! Отговори
ДО 184 преди 12 години
може би се получава като се подменят бюлетините;))) може пък и да не е така...ТЕ знаят
189
4
 
5
 
! Отговори
лалугер преди 12 години
сега разбирам защо българите в българия не искат държавата да се оправи и народа да живее добре, За да не се върнат онези предатели от чужбина, шъ ми чакат наготово, ай ди де.
188
0
 
11
 
! Отговори
тате преди 12 години
Да ,няма надежда докато не се облекчи / както по света/ и поощри започването на дребния и среден бизнес, което би дало възможност на хората да се изхранват-нищо повече, но това е единствената реална възможност да се повиши покупателната способност на населението .
187
1
 
16
 
! Отговори
Васо преди 12 години
До 185 Икономист:Какви ги пишеш бе човече. Колкото повече сив бизнес, толкова по-голяма бедност. Държавата съвсем изпразва хазната и идва време на анархията.