До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

През юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила
Обновена: 17 май 2014 16:52 | 17 май 2014 14:36,
199
До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България
Алексей Милер Снимка: архив, Reuters

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в излъчено днес интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, предаде ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".

В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Още по темата
Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северен поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

По думите на Милер "Южен поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

По адрес на Украйна Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
15
 
33
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
Лек ден на всички ..и се замислете дали РЕАЛНО е вярно твърдението ЮЖЕН ПОТОК Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ..Педположете за момент че не Русия дава газта а Германия ...тогава всички ще ревнем задружно ...ДАААА нека го направим
107
15
 
38
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До майорскиПич, ти ако живееш в Германия нито една от глупостите си нямаше да напишеш - сравни тези две цивилизации, империи - руската и ЕС, кое й е хубавото на Русия бе?
106
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопТова с Фашистка Русия не го разбирам.... Русия е водила война срещу фашизма и в момента не е Фашистска страна .....по убеждения съм Либерал ....
105
9
 
44
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
До МишоЕдна държава не се мери само с територия ....Япония е типичен пример за това ...А че сме слаба държава ...това е неоспорим факт
104
17
 
36
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До МайорскиЕ, аз тия 4000 евро ги взимам в България. Та защо се бориш демократична България да е зависима от фашистка Русия? По убеждения ли си фашист?
103
12
 
42
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
Проблем който виждам е че повечето хора не мислят самостоятелно ...а просто повтарят изрази и фрази чути/видяни в медиййте...ще сме зависими от Русия .....сега не сме нали ...ще ни ползват територията .....ам те НАТО не я ползват....не виждам причина България да няма интерес в този Проект...
102
11
 
41
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Много хора живеят с насадения ни комплекс, че сме малка държава.Погледнете картата на Европа, част сме от най-доброто, което е сътворила след военна Европа - Е и сме средно голяма държава. Повечето държави в ЕС са по-малки или близки до нашата. Но нарочно ни се набива, че сме малки и незначителни, че никой не ни уважава - това зависи от НАС. Но на ТРОЯНСКИ КОНЕ никъде не се гледа с добро око.
101
13
 
37
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
До 132Пич аз живея в Германия , инженер съм в Интел . и взимам 4000 евро заплата ....1 лев бих ти го пратил ако ми дадеш банковата си сметка ..Просто днес реших да си убия времето тука ..
100
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майорски, я се погледни отзад и виж дали вазелина е изсъхнал...намажи се пак :-)
99
13
 
37
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Майорски3) Зависими стават от нас един куп братски юго-западни народи като Сърбия Хърватия ,Македония -----------------Ето в момента Путин е вътре с двата крака. Почнал е да полага тръби, а цял свят е срещу него. Защо не го изнудваш за по-добри условия?Хайде, ако не си руски агент, действай в тая посока.
98
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 128Да и ка ще се пре Газтта...Европа ще мръзне или ...
97
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопАбе ти виждал ли си заека да изнудва Вълка ...
96
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такси ще вземаме само ако минавава газ по тръбата, тоест ако Русия спре газа, спират и таксите които България взема...а като спрат таксите ще пащаме с кеш, с данъци събрани от читателите на dnes.bg. Русия си е направила сметката: като иска да ни нагъзи пуска газа през Северен поток, тука почваме да кършим ръце, вдигат данъците за да има кеш за тръбЪта и вие драги читатели излизате на улицата да сваляте поредното правителство, което вероятно ще е накърнило интересите на Русия.. просто като боб :)
95
17
 
47
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
След 1 час във форума ...не получих логичен и аргументиран отговор ... ...кое му е лошото да направим Южен поток????1) Печелим пари от преноса.2) Независими сме от Украйна и Румъния.3) Зависими стават от нас един куп братски юго-западни народи като Сърбия Хърватия ,Македония т.н.т4) Отварят се работни места ....КАжете ми един контра аргумент.....ЕДИН!!???
94
13
 
36
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименЩом тръбата минава през БГ значи ще може да я спираме газта ----------------- Щом толкова искаш да си спирач, ето ти възможност - изнудвай руснаците с тръбите. Те сега са в шах.
93
12
 
36
 
! Отговори
жеко преди 9 години
ШопАз съм квалифициран специалист-инженер с няколко езика .....И пия качествен алкохол, забележи!--------------голямо изказване направи , смях се от душа , благодаря ти че ми доказа че съм прав и че си толкова *** че да ръсиш цял ден изцепки и да разсмиваш хората във форума
92
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопТи говориш все едно Българие е Русия. България е малка ниско индустриализирана слескостопанска Държава . Зависима от СЩА, ЕС и русия ...така че ние нямаме силата и властта да поставяме усковия ...можем само да използваме възможността да спечелим от проекти на Големите държави .....
91
9
 
37
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
една от опорните точки е:1) има ли аргументи срещу теб - пускай повече постове за да се замотае темата и да не личат фактите... От наръчник за ***
90
13
 
38
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименАми добре де дай да си я направим ния тръбата и да си събираме сами таксите ...те Руснаците и това ни предложиха ... -----------------Руснаците могат да си предлагат такива неща у тях си. У нас ако искат - плащат и строят. И после плащат и транзитират. И трябва да се следи за редовността на постъпленията.А за да няма накъде да изклинчат, трябва да се подкрепя независимостта на Украйна.
89
11
 
37
 
! Отговори
Peshonizer преди 9 години
"Ами аз това казвам ...нека ние я построим таз тръба ...защо руснаците да я строят ...нека инвестираме ние в южен поток "Хахаха. Ние нямаме пари за здравеопазване и за образование, затъпяваме и мрем като мухи, а ти за инвестиции ще ми говориш ;) Трябва да се покланяте до земята, че някой изобщо ще ви построи тръба, за да ви продава газ.