До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

През юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила
Обновена: 17 май 2014 16:52 | 17 май 2014 14:36,
199
До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България
Алексей Милер Снимка: архив, Reuters

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в излъчено днес интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, предаде ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".

В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Още по темата
Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северен поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

По думите на Милер "Южен поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

По адрес на Украйна Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
36
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПОКОЙНО БРAТЯ БЪЛГAРИ РУСКA ТРЪБA НA НAШA ЗЕМЯ НЯМA ДA ИМA!!! AЗИAТЕЦA МИЛЕР НЕ ЗA ПЪРВИ ПЪТ СЕ ИЗЯВЯВA, КAТО ОБИКНОВЕН *** ОТ ГAЗПРОМ, НAВИК МУ Е НAПОСЛЕДЪК, ЗA ДA УГОДИ НA ПУТИН! ПAЛЯЧО, В БРЮКСЕЛ НЕ МИСЛЯТ ТЪЙ!
127
20
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PO NA6ITE ZEMI ZA KOITO SA ZAGINALI MILIONI NA6I BALGARSKI DEDI NIKAKVI 4UJDI TRABI , TRABATA KOITO I DA E STROI E BALGARSKA TRABA . STAR KATO SVETA ZAKON , ZA6TO BRE TAPANI KOMENTIRA6TI V ZAKONA ZA NACIONALNOTO BOGARSTVO I RAZDELA ARHIEOLOGIA E ZAPISANO 4E VSI4KO V NEDRATA NA BALGARSKATA DARJAVA E BALGARSKA SOBSTVENOST . A NQKAKVA SI TRABA KOQTO 6TE PREMINAVA I TERITORIATA OKOLO NEQ 6TE BADE SOBSTVENOST NA NQKAKAV MONOPOL I TO NA 4UJDA DARJAVA
126
27
 
41
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
Във времето на Втората Студена Война, България е отново под влияние на Русия! Отново Руските интереси диктуват нашето бъдеще. Честито друзя и болшое спосиба БСП.
125
19
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Урааа, ще дупчим трабата и ще вадим гаЗЪ безпари
124
19
 
64
 
! Отговори
Голямата ТръбЪ преди 9 години
Честито на всички Кончити,*** и сини талибани във форума.Задават се гладни години за националните предатели от фондация "Америка за България" :)))Сега като ви отрежат паричките какво ще правите бе,некадърници?Щом американските ви господари разберат ,че са си хвърляли парите на вятъра ,не ми се мисли какво ви чака,мили ***!!!
123
18
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствените, които имат интерес тръбата да не се строи тръбата са янките. От нея имат полза и ЕС, и руснаците, и ние!!!! Само чрез противопоставяне на Русия и ЕС янките могат да оцелеят, защото фалитът им е неизбежен до 2015 година, рекоха под сурдинка икономисти. Въпросът е дали ще разпалят трета световна, за да оцелеят А че ние ще лапаме бахура, каквото и да се случи, не се съмнявайте. Досега не е имало друг развой за нас.
122
31
 
42
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Tuk e pulno s prodazni rubladjii
121
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A usloviyata na gazoprovoda e takuv 4e balgarskata strana shte plati trabata a trabata shte e ruska tova go nqma nikade v evropeyskiya sayuz
120
12
 
35
 
! Отговори
лаикучката преди 9 години
как да не ви гледа човек сеиравече дори не чета статиите в вестника-а коментарите как може толкова *** да се събере на 1 място,поглеждам виждам колко *** има -съответно разбирам че всъщност съм един щастлив и преуспял човек след което спокоино затварям вестника
119
15
 
36
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
АнонимникоАко има свободни места за студентските бригади в подмосковието - запиши се, много са търсени. Замисли се какво е диктатура и кое законност. И кое къде преобладава. А ако си чешим езиците - диктатура има и в семейството, ако имаш малки деца ще ме разбереш - народа трябва да се управлява, от него зависи как!
118
8
 
32
 
! Отговори
st преди 9 години
Газта обаче няма да намалее напротив даже иначе всеки проект е хубав сам по себе си.
117
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МишоСпоред теб тогава и Америка е диктатура
116
10
 
34
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До жеко Може и така да се окаже, знае ли човек... Я сега ти се представи на аудиторията, да ни се издигнеш в очите. Къв си, що си, за кво се бориш?
115
10
 
38
 
! Отговори
optimist преди 9 години
По тази тръба трябва да може да се транспортира и български газ. Сключването на договор без такава клауза е чисто национално предателство и следва да се накаже с цялата тежест на закона!
114
9
 
36
 
! Отговори
optimist преди 9 години
По тази тръба трябва да може да се транспортира и български газ. Сключването на договор без такава клауза е чисто национално предателство и следва да се накаже с цялата тежест на закона!
113
13
 
39
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Вярно е това за Европа, но е пораснала! Нека сме приятели със зубърите, а не с повтарячите! Русия не случайно е диктатура, народа не е узрял за друго!
112
21
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МайорскиНашият проблем не са Украйна и Румъния, а Русия - тя е тази, която пуска и спира кранчето на газа. Какво й пречи ако утре реши, че например има проблем с Унгария или Австрия да спре кранчето и на Южния поток?
111
10
 
38
 
! Отговори
жеко преди 9 години
Шоп-а е нищо повече от един мазен ***, по вероятно е да е някое 15 годишен пъпчасал пубер който участва в някоя активистка организация където им ги говорят ей тези, но просто изказванията са му толкова упростени че няма как това да е възрастен човекотивай си учи уроците щото с изкараните днеска 5 лв нищо няма да можеш да си купиш а образованието е важно
110
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Майорски 127Бихте ли ми обяснили какво му е хубавото на Южния поток специално за България?Транзитни такси - ние и сега си получаваме транзитни такси по съществуващите газопроводи на наша територия. Малката подробност е, че когато (ако) се построи Южен поток плащането на тези такси спира, тъй като газ по тях няма да тече. Такси от Южен поток ще видим след 22 години (по налични данни), дотогава ще изплащаме нашия дял от тръбопровода, който незнайно защо само за 2 години се оскъпи почти двойно
109
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МишоМишо ...и двете цивилизаций си имат плюсове и минуси.....Европа също е минала през куп простотий за да стигне до сегашното ниво ...Инквизиция , робство и колониализъм ....