Стари дизели по германските улици? Забрана!

Съдът реши - градовете могат да забранят движението им
20 май 2018 09:22,
80
Стари дизели по германските улици? Забрана!
Снимка: архив Reuters

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни, пише БТА. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано в петък.

Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите, оповестени сега, посочват подробности, най-вече за изискванията мерките да бъдат пропорционални.

Още по темата


Северният град Хамбург може да стане първият голям град, който ще се възползва от решението, като затвори за по-стари дизелови коли силно натоварени улици.

Федералното правителство все още обсъжда как да избегне широкомащабни забрани предвид опасенията от недоволство на собствениците на автомобили и опасенията от евентуални искове за обезщетение.

Решението бе отговор на действия на градовете Щутгарт и Дюселдорф, но поставя прецедент, който може да бъде използван от други общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да плаща VW, те излъгаха хората.
50
4
 
29
 
! Отговори
Бензин? преди 5 години
Може ли един въпрос? Защо всички говорят само за дизела. Имам бензинова кола на 20г.По-еко ли е бензина?
49
1
 
26
 
! Отговори
§ преди 5 години
Ами тук в Великобритания зададоха въпроса защо само обикновенните хора плащат като луди и ше ви дам пример. Кораб крузер или танкер или голям ферибот за да излезнат от пристанището са му нужни от 3 до 5 тона гориво. Тук има и дизелови експреси (Чилтерн Лайнс) и всичките им влакове са дизелови. Така и не казват колко изгарят. Та зато тия не плащат на същата оценка както ме таксуват всички ПЛЮС завода на Форд до източната граница на Лондон ужаз.
48
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До миналата година само дизели строяха, сега се сетиха че замърсяват. После идва ред на бензиновите. Всъщност най много замърсяват електрическите. Имам предвид добива на материала за батерии преработки транспорт и след това утилизиране.
47
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купете си Евро 6 и няма да имате забрани никъде!
46
4
 
36
 
! Отговори
феса преди 5 години
Абе хора някой кара ли ви насила да живеете в тази София,ми продайте си панелките и си купете къщи в близките села.На 30мин. от града ще сте,хем чист въздух,природа зеленина,спокойствие и т.н.КАКВА Е тази комплексарщина да се хвалиш,че живееш в тази ***.
45
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук пишат прекарани " специалисти", които са се набутали с нови дизели. Тези нови дизели се скапват от нашата нафта, за която никой не пише. Тя не е качествена като нафтата в Германия, Италия и др. Прекарват им се дюзите и после е олеле-мале. По-старите дизели са в пъти по-добри и издръжливи. Да не говорим за електрониката на новите. Купете си ново Ауди и ще дадете сума ти пари по сервизите. Не посочвам Алфа Ромео или Дачия, там е трагедия. Някой да поставя въпроса за качеството на дизела у нас?
44
4
 
18
 
! Отговори
петрич преди 5 години
И аз бих си купил хибрид ама нещо не е гъзарско,по-добре гуоф на 25 г,нито е скъп за подръжка нито ги крадат,а коъто иска чист въздух да си язди катъра на село.Ама да не ползва и трактор да оре с вола.ОК?!
43
4
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Германия , Италия , Япония , САЩ - Държави които можете да ги съдите за Починалите Роднини от Рак .
42
3
 
2
 
! Отговори
vanka преди 5 години
Шефа на затворите,и той трябва да лежи в затвора,ама не в дивана на офиса си,а да търка нара.
41
0
 
26
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Подобни забрани са всичко друго, но не и грижа за чистотата на въздуха. Евро 3 е от 2001 година, Евро 4 е от 2005 година, а Евро 6 е от 2015 година. Значи немците се опитват да накарат хората с по-стари коли да си купят по-нови, за да си развиват икономиката. Плашат с частични забрани, дизелите преди Евро 6, който могат да се продадат на хората с коли с Евро 4 и 5, а техните коли да се купят от хората с коли преди Евро 4.
40
6
 
4
 
! Отговори
СОЦА преди 5 години
Те вървят след Соца . Тогава Бай Тошо забрани Дизела и безоловния бензин (имаше само 86 и 90)
39
4
 
12
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Анонимен Хибриден герберас може да гори и 50 на 100км,защото крадат обществени пари.
38
2
 
63
 
! Отговори
Киро шарнира преди 5 години
Бай Иван кара стар дизел Опел корса 1.5д и навърта 5-6к километра на година(до село,до кауфланда,за море,чат пат по болници и т.н)и замърсява ужасно много въздуха!А на Бат Боко новата Тойота Секвоя 5.7 v8 400hp гори 25 градско бензин и сменя 4 пъти маслото в годината е много чиста и от ауспуха излизат теменужки,рози и лавандула!!
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До +++Отдавна на старите дизели, под Евро 4 е забранено в повечето големи градове в Германия, както и на бензинови под Евро 2 по спомен. Сега забраната ще обхване най вероятно и Евро4 Аз имам един зелен стикер, лепнат на предното стъкло, който ми позволява да влизам във всички градове в Германия, но явно това ще се промени
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е побъркана история.Може ли на някакви лобисти еколози да им хрумне идеята ,че дизела е "много" вреден и 2/3 от автопарка (дори Камиони) да са баннати.Утре и кравите ще им отделят много метан и въглеродни емисии и ще ги забраним.И ако смятате ,че сме на кирия от това да сме в ЕС ще ви светна ,че всичките ни цени са определени за Европейския стандарт и вместо да плащаме 10000 долара за кола, нас си ни бутат на евро -ценообразуването 10000 Евра!
35
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакам Картофелия да последва примера за забрани, но и чакам електрически автобуси, самолети, кораби и всякакъв вид малки, средни и големи Тирове. Чакам и забраните да се горят бАклуци, стари дрехи натопени в старо олио, гуми, пластмаси, нискокалорични въглища и сурови дърва, отсечени от Западния парк. Чакам крематориума да работи само на ток, а не през нощта на нафта. Чакам да се затворят ТЕЦ 1 и 3, Америкснските, на *** са. И тогава да забранят дизелите. Хайде, Картофке, Забранявай.
34
3
 
23
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Скоро може да очакваме и "забраниха и бензиновите автомобили в Германия", защото там проблемът е с голямото замърсяване с въглероден двуокис, а с него бензиновите замърсяват доста повече от дизелите. Не случайно размера на данъка в Германия зависи от замърсяването с въглероден двуокис на колата.
33
3
 
33
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Чудят се дали да забранят най-старите дизели по една-две улици в три-четири града в Германия, а в българските медии това го представят като "забраниха дизелите в Германия". Дизеловите автомобили скоро няма да ги забранят в държавите, където политиците имат глави на раменете. В България Калинките може и да го направят.
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До31 няма нищо вечно Винаги ще има нещо ново в техниката .това е прогреса.