Спипаха група за точене на ДДС в Стара Загора

При спецакцията са задържани четирима души
16 дек 2011 20:32,
22
Спипаха група за точене на ДДС в Стара Загора
Снимка: МВР

В Стара Загора задържаха организирана група, източвала ДДС, съобщиха от МВР.

Арестуван е старозагорецът Вихър Марков, известен с изготвяне на схеми, по които да се източва ДДС в огромни размери. Заедно с 50-годишния финансист, който има една ефективна осъдителна присъда за данъчни престъпления и е обвиняем по дело за точене на милионни суми ДДС, са задържани още трима души,

В хода на работата била установена схемата, по която действала групата. Двама били натоварени да намират хора в тежко социално положение и с нисък интелектуален статус, и най-важното – да са адресно регистрирани. Срещу суми между 150-400 лева те регистрирали фирми на тяхно име и задължително се снабдявали с електронен подпис.

Управителите на тези фирми са предоставили подписите си на Марков и тримата му партньори, които регистрирали фиктивни операции с цел източване на ДДС.

До днес само от няколко ревизионни акта е установен изтеглен неправомерно ДДС за над 1 млн лв, а дружество на Вихър Марков е "пропуснало" за плати ДДС за над 700 хил лв.

В случай, че някоя от фирмите попадне в полезрението на данъчните служители, преди излизането на ревизионния акт, следвало прехвърлянето й пред нотариус.

Към момента са установени множество подобни фирми, регистрирани на територията на Старозагорска област, установява се самоличността на „излъганите собственици”.

На задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

В хода на разследването били претърсени много офиси и частни домове на територията на Стара Загора, София и Варна. Иззети са компютърни конфигурации, електронни подписи на фирми, мобилни телефони, счетоводна и данъчна документация, печати на множество фирми и други.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе добре сте му написали името на тоя негодник,ама ако беше *** нямаше да го напишете.
1
1
 
50
 
! Отговори
нап преди 12 години
Това без вътрешен човек в данъчното не става