Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки!

Павел Александров вземал подкупи от родителите на болни деца
20 апр 2016 15:00,
196
Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки!
Снимка: Булфото, архив

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са били отклонявани към лични сметки. Това са установили разследващите преди днешните арести на шефа на фонда Павел Александров и още 8 длъжностни лица, които направиха ГДБОП и спецпрокуратурата, твърди "24 часа".

Освен това самият Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет били открити пликове с пари.

Още по темата

Александров злоупотребявал и с настаняването на болните деца и семействата им при лечение във Франция. Той ги насочвал към свои апартаменти и по този начин прибирал сумите, които държавата плаща за настаняване на болните деца.

Злоупотребите са били документирани от ГДБОП и спецпрокурорите със специални разузнавателни средства, имало и свидетели, които са помогнали на разследването.

Освен Павел Александров за 24 часа са задържани още 8 души от администрацията на Фонда. В момента продължават обиските и изземванията.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

"През годините винаги е имало проблеми с работата на Фонда и сме го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят между хора с по-големи нужди от обективните възможности на Фонда", разказа още Стойчо Кацаров.

Според него се е създавало впечатление за прозрачност във Фонда, но вероятно зад нея са били скрити неща, които не са били видими за обществото.

Както Dnes.bg писа при операция на ГДБОП днес бяха арестувани над 10 души от Фонда за лечение на деца в чужбина. Задържан бе и председателят Павел Александров.

През август 2014 г. служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години.

Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Ненков обаче мотивира връщането му с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма местенце, където има обществени средства, без впили се такива кърлежи и дървеници. Цяло нашествие се намърдало бе! А и симбиоза с министри лъсна.
82
9
 
10
 
! Отговори
Киек преди 8 години
Браво, Бойко! Ти добре го беше уволнил-че много крадеше, ама Таня Андреева и Орешарски пак го назначиха -и той започна да краде още повече.Никаква милост за него, давай също като с Порожанов!
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- Спестените пари, връщат ли се в бюджета?- Дарителите трябва да бъдат сигурни, че връщането на пари в бюджета е невъзможно с промяната на правилника в дейността. Връщане се правеше до 2009 г. Така че дарителите могат да са спокойни, че всяко дарение ще отиде при съответното дете k
80
4
 
12
 
! Отговори
стоев преди 8 години
Това недоразомение бг държава и народ трябва да бъдат заличени от лицето на земята
79
0
 
20
 
! Отговори
bebok преди 8 години
6 месеца условно и пак в някакъв фонд,ценни кадри не са за изфърляне
78
0
 
17
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Тоя има много противна муцуна. Това не може да е човек. Това е ***. НЕ може да крадеш от болни деца и да изнудваш родители на болни деца. Нека му се върне подобаващо!
77
0
 
19
 
! Отговори
мимоза преди 8 години
Ами.... Изтриха ме. ДА МУ ОТРЕЖАТ МАНДАРИНИТЕ БЕЗ УПОЙКА И ДА ГО ВКЛЮЧАТ В ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА!
76
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А д-р Мирослав Ненков арестуван ли е за съучастие?
75
1
 
13
 
! Отговори
ввв преди 8 години
До Анонимен 48Замени думата комунист с гербаджия и ще си много прав!
74
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Особености на българско-татарския етнос. То вместо да помага, гледа да открадне.
73
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онзи отгоре вижда всичко.
72
0
 
42
 
! Отговори
тази с косата преди 8 години
Това е толкова гнусно, че нямам думи да го коментирам. ***!!!
71
0
 
29
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Уууууу, управлява ни МАФИЯ!!! Става дума за ДЕЦА, бе *** крадливи. Кога ще се събуди този заспал народ.? Тези всички са за стената, Господ ще ви го върне, мръсни, долни, отвратителни ***...
70
1
 
18
 
! Отговори
Илиев преди 8 години
Направо да го дават на Китайската прокуратура, там има бърз и лесен начин за справяне с такива...
69
3
 
11
 
! Отговори
ввв преди 8 години
До АнонименАко имаш предвид ГЕРБ, прав си! Окрадоха България!
68
2
 
14
 
! Отговори
поредни член преди 8 години
на групировката ГЕРБ - като шефа на бежанците, на ДАИ и много други.
67
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали може да докаже законни доходи, с които е купил апартаментите в Парих. Ако не може, конфискация в полза на държавата.Нямам думи да опиша погнусата и отвращението, които изпитвам към този индивид.
66
0
 
15
 
! Отговори
До 77 преди 8 години
"Здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство". Като не сте в час, поне проверявайте бе, хора.Таня Андреева беше депутат от Коалиция за България, т.е. БСП и след това здравен министър в кабинета на Орешарски. Върна го Ненков, който беше министър на Близнашки, който пък се мазни на ГЕРБ, нищо, че някога беше червен.
65
0
 
34
 
! Отговори
Н. Генов преди 8 години
Честно, не знам какво да кажа. Струва ми се невероятно някой да направи нещо такова... Какъв човек трябва да си? С какви очи искаш тия пари.... Ако може нЕкой да ми обясни
64
0
 
28
 
! Отговори
Всичко под ножа преди 8 години
Направо да нахлуват в кабинетите на всички шефове на агенции, дирекции и фондове и каквото ударят все ще е файда. Подозирам, че едва ли има шефски кабинет в който няма да открият съвсем ниакакви находки. Сега е наред кабинета на шефа на фонда за асистирана репродукция!!!! И там се въртят големи пари.