Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки!

Павел Александров вземал подкупи от родителите на болни деца
20 апр 2016 15:00,
196
Парите за лечение на деца – отклонявани към лични сметки!
Снимка: Булфото, архив

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина са били отклонявани към лични сметки. Това са установили разследващите преди днешните арести на шефа на фонда Павел Александров и още 8 длъжностни лица, които направиха ГДБОП и спецпрокуратурата, твърди "24 часа".

Освен това самият Александров вземал подкупи от родители на болни деца, които са му носени на ръка. При акцията в неговия кабинет били открити пликове с пари.

Още по темата

Александров злоупотребявал и с настаняването на болните деца и семействата им при лечение във Франция. Той ги насочвал към свои апартаменти и по този начин прибирал сумите, които държавата плаща за настаняване на болните деца.

Злоупотребите са били документирани от ГДБОП и спецпрокурорите със специални разузнавателни средства, имало и свидетели, които са помогнали на разследването.

Освен Павел Александров за 24 часа са задържани още 8 души от администрацията на Фонда. В момента продължават обиските и изземванията.

"Шокиран съм от тази новина, че въобще можем да говорим за такова нещо, когато става дума за деца. Че може да има злоупотреба с парите за лечението на деца", сподели пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му щом има намеса на ГДБОП това навежда на мисълта, че има организирана престъпност, а не просто нарушение на закона или злоупотреба от отделен човек.

"През годините винаги е имало проблеми с работата на Фонда и сме го отдавали на това, че има пари, които трябва да се разпределят между хора с по-големи нужди от обективните възможности на Фонда", разказа още Стойчо Кацаров.

Според него се е създавало впечатление за прозрачност във Фонда, но вероятно зад нея са били скрити неща, които не са били видими за обществото.

Както Dnes.bg писа при операция на ГДБОП днес бяха арестувани над 10 души от Фонда за лечение на деца в чужбина. Задържан бе и председателят Павел Александров.

През август 2014 г. служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков върна като директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров, който бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години.

Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство.

Ненков обаче мотивира връщането му с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vsi4ki lekari v bg vsimst podkupi. Ako ne im butne6 pari. Nama op nama le4enie leksrite sa korumpirani a moskov ne6kov ot okrajna i dr saschto sa isti4ali kasata i to kak gospodari na efira raskriha dr ne6kov grosnsta mu debela jena oschte raboti dr i vdima ruschveti
122
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВНА СИСТЕМА Е ТАКАВА. И ТОЗИ , КАКТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ВИСОКОПОСТАВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ОТ ДЪРЖАВНИ ДЛЪЖНОСТН, НЯМА ДА ВЛЕЗНЕ В ЗАТВОРА.
121
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сега спахте ли бре хора ! Мафия ни управлява ! Преди година Асеновградския началник на полицията беше хванат в някаква престъпна схема. Всички очакваха че ще го осъдят и вкарат в затвора. Да но не и в Борисовата България. Днес същия началник на асеновградската полиция се канидатира за заместник кмет.Как работи системата на Борисов. Дават отговорни длъжности на доказани престъпници. Като се накрадят ги хващат, вземат им комисионна, пускат ги до ново назначение на отговорна държавна длъжнос
120
0
 
34
 
! Отговори
вн преди 8 години
Да се гавриш по-този начин с болни деца, за лична изгода е ужасяващо. какво ли ще е наказанието?
119
0
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Как му се е разминало на тоз да го опука някой разгневен родител не знам...
118
0
 
26
 
! Отговори
ГОСПОДИ преди 8 години
Не мога да повярвам .Та нали този фонд беше създаден да се даде по-добър шанс за болните деца и да се избегне Корупцията и Бюрокрацията в Здравната Система и Правителството на България .Това което са направили може спокойно да се постави на едно ниво с газовите камери в Германия през ВСВ .
117
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фонда за лечение на деца, Фонд земеделие, ДАИ.... Така като гледам, май тече подмяна на целия ешалон поетапно и поединично. Това, в която и да е европейска държава би означавало моментална оставка и избори! Да, но тук не е така.... Докато има банани ще има и маймуни (и обратно).
116
1
 
25
 
! Отговори
cc преди 8 години
Да го пратят на лечение в Тексас, с предписание за електро-терапия!!!
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вие или сте прости или ***?!?!?!?!? Не знаете ли че всичко става под опеката на един чошечец ? *** простия народ....
114
0
 
15
 
! Отговори
демокрация преди 8 години
НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЗАЩО СВАЛИХА ФАКТОРЪТ КОШЛУКОВ!НЕ Е СЛУЧАЙНО ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА 113 МЯСТО ПО СВОБОДА НА СЛОВОТО
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Go Разстрел за тези ***!!!¡
112
2
 
34
 
! Отговори
Ина преди 8 години
За този публичен разстрел.
111
2
 
12
 
! Отговори
ProStack преди 8 години
Нездравословно е да си добре адаптиран към болно общество...
110
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само така Александров.Пилето веднъж каца на рамото.И аз да бях на твойто место,ще правя същите игри.Ти падна ,но друг ще те смени и толкоз.
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бат Бойко,само преди дни каза че който бърка във кацата със мед.......и сега какво правим,тези хубостници цялата каца вземали.....
108
1
 
20
 
! Отговори
G преди 8 години
Кой го е назначил?О кога знаят за това, което прави?На кой плаща?Този е само мишка и бушон.
107
2
 
21
 
! Отговори
АААА преди 8 години
" ...Александров бе уволнен в началото на октомври 2013 г., след като управлява фонда в продължение на три години. Тогава здравният министър Таня Андреева обясни, че той е освободен заради нарушения в работата - както административни, така и в сферата на трудовото законодателство...". Е, да де, но ГЕРБ, като "най-чистата партия" отново го назначи! Защо ли?
106
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Д-р Кацаров какво се шокираш,тя цялата здравна система е шок за хората.В кой свят живеете?
105
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
даи фонд земеделие сега лечението на децата вдига се пушилка три дни и три нощии после тишина човек остава с убеждението че се разчиства за моите хора
104
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яснооо,сега на неговото място ще бъде турен гладен гербаджия.И колелото продължава да се върти.