От всички европейци българите най-много харесват ЕС

Това показва проучване на Евробарометър
Обновена: 6 сеп 2012 21:04 | 6 сеп 2012 19:02, Петя Славова
249
От всички европейци българите най-много харесват ЕС
Снимка: БТА

Българите възприемат най-положително образа на ЕС, сравнено с останалите европейци. Това показва проучване на Евробарометър.

Данните бяха разпространени от Европейския парламент и са свързани с предстоящите през 2014 г. избори за евродепутати.

Общо 61 процента от българските граждани намират образа на ЕС за положителен, като най-близо до този резултат са румънците с 58 на сто одобрение.

Най-отрицателно настроени са гражданите на Великобритания - едва 22 процента от тях през юни са отговорили, че виждат Общността в положителна светлина. Средно за ЕС положителните отговори са 40 процента. Половината европейци заявяват, че "в общи линии ЕС е нещо хубаво", като тази оценка се споделя от 56 на сто от българите.

Рекорд поставят гражданите на Люксембург - 78 на сто от тях намират ЕС за добра идея. Най-отрицателно настроени са чехите (25 на сто одобрение), показва проучването.

Отново половината от европейците са на мнение, че членството в ЕС е нещо добро. Така отговарят и 56 на сто от анкетираните българи, като броят на заявилите подобна позиция се е увеличил с осем процента за последната година, пише БТА. Половината от българските граждани и 61 на сто от останалите европейци обаче смятат, че гласът им не се чува в ЕС.

Според резултатите, с 14 на сто за година се увеличава броят на българите, които заявяват, че мнението им се зачита в собствената им страна - до 51 процента.

Общо 56 на сто от българите са съгласни напълно, че мнението на нашата страна се зачита в ЕС и този резултат бележи ръст от 13 процента за последната година. Общо 91 процента от германците намират, че гласът на Берлин се чува в Брюксел. Според близо половината граждани на ЕС показателите на европейското единство се изразяват в свободата, демокрацията и общата валута.

Българите, скандинавците, французите, поляците, чехите, холандците, литовците, малтийците, латвийците, унгарците и чехите са най-отрицателно настроени към идеята за обща валута в ЕС, показва проучването. Сред изразените поддръжници на еврото са гърците, испанците, кипърците, ирланците, португалците, естонците, италианците, германците, словаците, британците, австрийците и румънците.

На въпрос кое би ги накарало най-много да се чувстват европейци, най-често анкетираните посочват единната система в ЕС за социално благополучие (здравеопазване и пенсии). На второ място анкетираните поставят възможността да живеят, където решат в ЕС, след като се пенсионират, както и взаимното признаване на придобитите квалификации, без да се налагат допълнителни изпити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
0
 
! Отговори
Лъжев преди 11 години
Тези от европата от кога ни имат мерак.Най после им влязохме под краката и докато не ни докарат до просия няма да спрат.Те не могат да си оправят богатите страни,имат всички нередности,но само нас гледат,нас критикуват,за да станем тяхни слуги.Успяха,защото нашите избранници са предатели .Не виждам кой не е за затвора от 23 години насам.Според мен всичко е предвидено,планирано и сега осъществено от нашите робовладелци.БРАТЯ БЪЛГАРИ ние сме най милите,нежни и добри РОБИ.
165
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако в българия има честен вот ще напуснем и нато и ес и всички други дивотии наречени демокрация.това е думата под флага на която сащ ограбват света
164
1
 
1
 
! Отговори
емо преди 11 години
защото са празноглави
163
1
 
1
 
! Отговори
alabala преди 11 години
:)porednata istinska laga,bruksel da mi qde uq...prekaleno mnogo hora znam koito nenavigdat evropeiskite standarti vavedeni nasila v balgariq..vapreki 4e znaqt kolko sme bedni te pek si iskat tqhnite *** da se izsirat i tuka,4e i da se spazvat.kak da stane nqma pari nqma pravila....
162
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От всички европейци българите най-много харесват ЕСТова показва проучване на ЕвробарометърТоя " евробарометър" лъже повече от наште гербаджии веее!!!Яжте ми ***-а , драги брюкселски ***......!!! , с вашите акцизи ,къпани прасета,щастливи кокошки и безкрайни мъдри директиви ,рая вече е кацнал в БГ.Ся с нетърпение очакваме да ни натресете и еврото, та по бързо да изчезнемот картата на света.
161
1
 
3
 
! Отговори
Kreti преди 11 години
Истина е ако проучването е правено на летище София, всеки които немерил добра работа изън Българиа за поне 1500э е малко или много доволен. За мен егоистично казано е добре въпреки че скоро няма да съм Българин по документи.
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хахаха....какви са тези лъжи.....?
159
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами вече ни избиа на садо- мазо-, след толкоз много ''демокрация''!
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Понеже само ние сме свикнали някой да ни "протежира".
157
5
 
13
 
! Отговори
георги преди 11 години
Евробарометър - не знаех че там работят некадърници - продажници
156
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
i az xaresvam es moje da se krade prosi da se perat pari .
155
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И по времето на комунизма беше същото Хората си говорят едно а по медиите казват точно обратното
154
3
 
13
 
! Отговори
ама че народ преди 11 години
Хмм, мене никой не ме е питал. Къде ги правите тези проучвания ?
153
3
 
10
 
! Отговори
ДедХ*ооойкаранадаХХ преди 11 години
Това е лъжа!!!
152
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако искате да не ви :зомбират,манипулират,промиват мозъка,насочват живота ви в удобна за управляващите посока,тормозят психически чрез насаждане на негативно настроение още от сутринта ,НЕ ГЛЕДАЙТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ,ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕДАВАНИЯ,НОВИНИ И ДР.ПОД.ПРАВЕТЕ СИ СОБСТВЕН АНАЛИЗ И ЗАКЛЮЧЕНИЯ.САМО ТОГАВА ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВУВАТЕ НАИСТИНА СВОБОДНИ!
151
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това изобщо не е вярно и потвърждава още веднъж агенциите за проучване на общественото мнение,рейтинговите агенции и статистиките,че изнасят УДОБНИ ЗА НЯКОЙ данни,които нямат нищо общо с цялата реалност.вярно е,че не лъжат,но нагаждат или манипулират резултатите.НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!!!например ако запитаме сто човека в софия със заплата около 1500-2000 лв./мес,действително ще получим този резултат,но ако попитате сто човека от провинцията със 350-500 лв./мес-точно обратното.НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!!!!!!!!!!!!!
150
9
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
От всички европейци българите са най ***.
149
4
 
8
 
! Отговори
778899 преди 11 години
Ние харесваме всичкостига има аванта,ядене и пиене!!!
148
0
 
5
 
! Отговори
до 215 от 210 преди 11 години
Основание за твърдението относно гащите?
147
4
 
7
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ТАКА Е ШО *** Е ПРОСС...!