ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Кабинетът може да използва държавни пари за защита на банковата система
Обновена: 1 юли 2014 09:35 | 30 юни 2014 09:04,
304
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България
Снимка: Reuters

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията.

Още по темата
На 29 юни българското правителство е поискало одобрение да бъде предоставена кредитна линия с държавни пари за банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел. Подобни мерки задължително се съгласуват с европейските институции, тъй като биха могли да облагодетелстват дадени пазарни участници за сметка на други.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
7
 
! Отговори
да преди 9 години
и ето така дами и господа се "усвояват" 3,3 млрд. лева
97
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ЗАЩО АЗ ТРЯБВА Д ВРЪЩАМ ПОСЛЕ ТЕЗИ МИЛИАРДИ И ВСЕКИ РАБОТЕЩ БЪЛГАРИН,КОЙТО ИМА БАНКА ДА СЕ ОПРАВЯ,МЕНЕ КАКВО МЕ ТОПЛИ ТОЗИ КРЕДИТ ЗАЩО ДЪРЖАВАТ НЕ ПЛАТИ МОЯ КРЕДИТ.?ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ БАНКИТЕ СА ПИРАМИДАЛНИ СТРУКТОРИ И ДАВАТ КРЕДИТИ С ВАШИТЕ ПАРИ,ДЕПОЗИТ ПОСЛЕ КРЕДИТ.
96
0
 
5
 
! Отговори
3432 преди 9 години
Представителната демокрацията ПОЗВОЛЯВА на шепа представителните политици да правят КАКВОТО СИ ИСКАТ, стига ДОСТАТЪЧНО граждани да се ЯВЯТ пред избирателните урни, ВМЕСТО да ПРОТЕСТИРАТ! Представителната политическата активност ни прави СЪУЧАСТНИЦИ на паразитизма, бандитизма и унищожителните деяния с които се занимават представителните политици. Индивидуалната ни сила и културната ни устойчивост не зависят от силата на държавата, а от свободите, които имаме СПРЯМО държавата. Гражданските протести, които ВИЖДАМЕ по целия свят се дължат именно на това, че представителните политици са неконтроли
95
2
 
10
 
! Отговори
Peter преди 9 години
Fibank e повече от стабилна сега. Това което не разборам, защо все тях ги атакуват на всеки 5-6 години...
94
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Атака срещу банковата система на държавата е терористичен акт, тези които създадоха паника с лъжливи твърдения трябва да бъдат съдени като терористи.
93
3
 
17
 
! Отговори
до 98 преди 9 години
"А после го плюйте европейския съюз нещастници! ***!"За какво да го хваля- че е разрешил на държавата да налее собствени средства в собствената си банкова система? Ти май не си разбрал, държавата ще налее 3,3 милиарда лева собствени пари в банките, за да осигури ликвидност, след като сума ти народ си изтегли парите, а "приносът" на ЕК е да каже- Да, действайте.
92
0
 
2
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
Имах предвид 196 хил лева.
91
6
 
14
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 9 години
Много е *** Българинът..Поне 80% от хората-чалга и простотия.Затова лесно се манипулира.Защо си теглите въшливите влогове, ***.или?Едва ли имате над 196 хил.евра, колкото е гарантираната сума.Дебилният Бб иска да разклати държавата и вие му помагате.гади ми се от идио.тиии!по 1 откос и котролен в *** тикви-това заслужавате!
90
3
 
11
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Най-доброто което можете да направите е да игнорирате всичко което се случва. Няма как да ви изчезнат парите, споко. Дори дадена банка да загуби ликвидност (което няма нищо общо с фалит) то до няколко дена ще освбоди капитал и ще си получите парите. Сега не сме 97-***, първо имаме валутен борд и второ във всеки един договор за депозит или кредит има клауза превалутация за да не могат някакви си да си върнат заема с 2 заплати ви една евентуална инфлация.
89
1
 
13
 
! Отговори
ogog преди 9 години
ама аз не искам от данъците, които плащам да финансират некви мошенници, *ати и пирамидата
88
6
 
24
 
! Отговори
банкер преди 9 години
Не съм вярвал, че толко лесно може да се манипулира тоз народ. Теглят си парите от най-големите банки, с високи лихвени проценти и ги прехвърлят в банки според мен, при много по-малка доходност. И то щото някой бил казал, пуснал СМС или мейл. Народа ни наистина е ***, не случайно едни и същи го яздят толкова години. Не случайно най-четени са жълтите вестници въпреки, че пишат до голяма степен пълни простотии
87
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А после го плюйте европейския съюз нещастници! ***!
86
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са български пари, за които молим ЕС да ни разреши да използваме в подкрепа на банковата ни система и големите кредитополучатели, които предизвикаха този катаклизъм. Че хора с големи кредити имат полза от това е повече от ясно, те са свикнали друг да плаща вместо тях.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA NE E DOBRE, KOI SHTE PLASHTA? sledvashtite....
84
0
 
6
 
! Отговори
нетеглещ преди 9 години
и не че живеем в рая , ама има и много по - гадно на тоя свят.Благодаря за вниманието.
83
1
 
21
 
! Отговори
netegle6t преди 9 години
Вижте сега не съм защитник на банките ,нито на капитализма в този му вид, но мисля , че тегленето не е правилно и ще доведе до по лоши неща, като едно от тях е МВФ.Защото те банката ще я спасят и възродят ама на нашия гръб и чрез плащане на по- големи заеми.И все пак радвайте се че живеете в България ,а че не сте се родили в Африка ,където отново върлува еболата или в Близкият изток на който му предстои шериат от най- гадна форма.Бог да ни опази от такива неща
82
1
 
22
 
! Отговори
от Българин 137 преди 9 години
Исках само да допълня, че "Европейската Комисия" се казва така, защото единственните интереси за които работи са собственните им комисионни.
81
3
 
19
 
! Отговори
ДО ОВЦЕТЕ преди 9 години
Акциите на *** днес са се качили с 30 %, а вие сте с нож опрян в вените и се чудите какво става. . Жалко,че не си купих акции в петък... сега щях да съм доста по-заможен :((( За това пък като мине бай *** през увас набързо ще си оправи живота с твоите парички :))))
80
5
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в БългарияЗа обикновенния българин, които не е бизнесменче или банкер никога няма да одобрят толкова пари. Просто си налагат техната "демокрация" при която по-богатите управляват. Ей това е лицето на Европейската Комисия. Корупция, помия и управление сходно с това на ДС. Може и да не се водят агенти като ДС, но управлението на запада е аналогично. Които е с връзки просперира които е без - не. После пак хвалете Европейската Комисия.
79
5
 
18
 
! Отговори
Бай Киро преди 9 години
Ееее лоши хора сте, пре*бахте далаверата на Боко с МВФ.Сега пак ще вдигне кръвното че изтърва голямата комисиона.