ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Кабинетът може да използва държавни пари за защита на банковата система
Обновена: 1 юли 2014 09:35 | 30 юни 2014 09:04,
304
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България
Снимка: Reuters

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията.

Още по темата
На 29 юни българското правителство е поискало одобрение да бъде предоставена кредитна линия с държавни пари за банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел. Подобни мерки задължително се съгласуват с европейските институции, тъй като биха могли да облагодетелстват дадени пазарни участници за сметка на други.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
5
 
0
 
! Отговори
do 133 преди 9 години
А ти си ОВЦА:))) Направо ме заливате от смях... Доста сте ми смешни и на моменти жалки... :(
77
4
 
4
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До до БеселинаПо същество, освеж желанието Ви да ме обидите, имате ли да кажете нещо? :-) Благодарение на недобронамерените си граждани България от прекрасно място се превръща в изоставена територия.
76
2
 
4
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До АнонименНаправете си справка в Агенция по вписванията на адрес brra.bg Не се поддавайте на дезинформация от агенция "Една жена на пазара каза" :-)
75
0
 
21
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Маймуни, не режете клона, на който седите.
74
10
 
9
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До АнонименСпоред мен трябва да арестуват Голямата уста :-) Има се за Голямата глава и голям хитрец, и сигурно е така, отдавна не яде филии с мас. Ако има справедливост, ще бъде арестуван бойко Борисов за разпространяване на злонамерени слухове и т.н.
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешни халпетии, никога не чували за правилата на икономиката, държавното устройство и не чели нищо повече от фиш на КАТ като юридически акт тръгнали да коментират банкови системи и да спасяват "демокрацията" и световният ред, нямате идея колко сте жалки.
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИСТИНАТАПогребали сме били демокрацията... има едно единствено правило, което трябва да спазваш - съобрзявай се с другите. Не може да говориш глупости, за да фалираш банки - толкова ли е трудно да го проумееш?
71
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата е във фалитОрешарски трябва незабавно да влезе в затвора, за да се успокоят хората
70
5
 
14
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До даноАз не съм банкер, но имам степен по икономика. Мой дълг е да помоля хората да помислят, преди да се поддадат на паниката.
69
2
 
4
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
1997....ТОВА Е...А ДРУГОТО СИ ГО ЗНАЕМ
68
0
 
3
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До до БеселинаАко имате такава информация, гражданският Ви дълг е да я съобщите в ДАНС или където според Вас трябва да отиде по компетентност. За съжаление, в страна с неработещи институции и корупция по всички етажи, не съм сигурна дали би било полезно. На Ваше място аз щях да постъпя според съвестта си.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей лъжата да си чувал че има закони и тези закони трябва да се спазват? Не си нали ? Отивай да четеш чл. 326, ал. 1 от НК "демократе"
66
1
 
4
 
! Отговори
байганя-проксито преди 9 години
До големия шрифт - много си бил оригинален бре, разбрал че някъде може да се очакват засилени мерки и се прави на ***, досущ като отрепките които провокират полицаите по по мачовете. Аз ако съм на ДАНС бих те прибрал като чикагото,ама бих те и пуснал на медиите хубаво да ти види простащината цялата страна.
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИИИИИИ
64
1
 
7
 
! Отговори
AZ преди 9 години
КЪДЕ СЕ Е СКРИЛ ГОЛЕМИЯТ ФИНАНСОВ ЕКСПЕРТ НОСТРАДАМУС,НЯМА ЛИ ПАК ДА ИЗБЪЛВА ПРОСТОТИЯ ДА ПОБЪРКА БЪЛГАРИТЕ
63
0
 
18
 
! Отговори
до 90 преди 9 години
"браво на ес , как ни обичат , дават ни пари ей така"ЕС не дава никакви пари бе, ЕК е одобрил държавата да налее 3 милиарда в банките.
62
2
 
15
 
! Отговори
реален преди 9 години
Спрете с паниката.Да покажем поне сега, че сме народ, а не стадо овце!
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките нямат загуби, а само печалби от прекратените депозити и лихви.Глупаците ще обикалят от банка на банка, банките имат споразумение да си помогнат с КЕШ и компютърни транзакции под формат на еднодневни междубанкови депозити, където се наложи.Губят ***, които не знаят че парите са им гарантирани по закон като страна член на ЕС.А супер простите които си носят парите кеш ще бъдат ограбени,но това е цената на глупоста.Поне парите ще се завъртят в икономиката.
60
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко да ходи обратно в щатите за нови инструкции как да зароби българите със заем от МВФ.
59
2
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Кипърският сценарии беше така направен че богатите си изтеглиха парите понеже имаха инфо- а бедняците останаха с блокирани сметки- отделно им сложиха % на влоговете