Туземците на Майот богатеят, а в Северозападнала България?

Стандартът на живот у нас е наполовина по-нисък от ЕС, отчита Евростат
Обновена: 21 мар 2016 09:59 | 21 мар 2016 09:30,
94
Туземците на Майот богатеят, а в Северозападнала България?
Остров Майот в Индийския океан. Снимка: Wikipedia

Българите от най-бедния регион у нас - Северозападна България, живеят по-зле от туземците на остров Майот, сочат данните на Евростат за 2014 г.

Според тях във Видинско брутният вътрешен продукт на човек от населението е само 8200 евро, или 30% от средното ниво в ЕС, а на остров Майот, който се намира в Индийския океан и е отвъдморска територия на Франция, стандартът е 31% от този в Евросъюза.

Като цяло животът в България е под средното ниво в общността - едва 47%. Но в София хората са два пъти по-добре в сравнение с останалите части на страната.

Средният размер на БВП на човек в ЕС, след като се отчете и нивото на цените в съответната държава, е 27 500 евро. Докато в България е едва 12 800 евро.

Данните на Евростат обхващат 276 региона на ЕС. Като от 7-те най-бедни региона, пет са в България - реално цялата територия на страната без района около София.

Най-висок стандарт на живот има във Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство - 539% от средното ниво на БВП на човек в ЕС, сочат данните на Евростат.

След него се нареждат Люксембург (266%), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (206%), Вътрешен Лондон-изток (204%) и Братислава в Словакия (186%).

Оказва се, че в Лондон-запад имат близо 18 пъти по-висок стандарт от жителите на родния Северозапад. В Хамбург БВП на човек е 2,7 пъти по-висок от най-богатия регион на България - Югозападния.

Данните на Евростат показват, че 21 региона в ЕС са с над 50% по-висок БВП на човек от населението от средното равнище за Общността. От тях пет са в Германия, по три има в Холандия и Обединеното кралство, два са в Австрия, по един има в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Словакия и Швеция, като сред богатите региони е и Люксембург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
99.9% от българите не знаят къде се намира о-в Майот(е), ама карай да върви!Че там Франция налива пари, само за да притежава една последна територия от това, което е била заграбила.Че островчето е доста спорно и би трябвало да е част от една островна държава.Заглавието силно ме подразни - корените ми са в Северозапада.Където се следите на най-раното присъствие на човека в Европа, едни от най-ранните прояви на живописта в континента.Където е цъфтяла култура, а сегашните варвари унищожиха индустри
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КироКире-e! Ако е истина това, дето го пишеш, много добра ще направиш! Махай се и не поглеждай назад! Ще се справим и без теб. На теб коремчето ще ти е пълно, какво друго ти трябва! Ама защо ли ми се струва, че си от друг вид вредители, от тези, на които им плащат да разяждат духа на народеца ни!
57
8
 
5
 
! Отговори
лоло преди 8 години
Всъщност, толкова добре колкото сме сега, не сме били никога....
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КироЧудесно, но нали знаеш, че за 10 евро на час наистина ще трабва да работиш ?!
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може да са ***, ама нямат вожд-индианец! :^)
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КироКирчо, оставяй компа и хващай маламашката ! Стига си ръсил глупости ! Не се опитвай да разсъждаваш !Не ти се отдава! Ако работата ти е като писането пукната стотинка не заслужаваш.В моята фирма такива мрънльовци и лежльовци ги уволнявам на третия ден.
53
5
 
13
 
! Отговори
Пешо мастиката преди 8 години
Стига с тези глупости за Северозапада. Югоембаргото ги научи да мързелуват.Ставаш сутринта, няколко стека Малборо и няколко туби бензин ...разходка до Сърбия и си по богат с 100-200 марки. И така всеки ден. Като секна ембаргото не им се работеше. При наличието на уникалните творения с които Господ ги е надарил - Белоградчик, Магурата, река Дунав и още куп подобни, е мързел да си най беден регион. Просто е време да се хванат на работа и ще процъфтят повече от другите.
52
3
 
18
 
! Отговори
Родолюбец преди 8 години
А у нас зомбитата зяпат турски сапунки, слушат порно-чалга, трият лотарийни билети и се бутат като *** в Кауфланд и Лидъл.Докато има глупци и зомбита, ще има и герберски тарикати!
51
4
 
17
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
А по-големи глупости от това, че ЕС са ни виновни или че само в последните 6-8 години сме все по-зле, а преди това сме цъфтели и вързали - е не бях чувала. Последните 25 години. Ако апатията не беше завлядала повсеместно българина, щяхме да се развиваме много по-добре. Огледайте се около себе си - в каква *** живеем - буквално, дори не преносно. Цапаме повече от ***, а липсва каквато и да е инициатива да спрем да цапаме и отговорните институции да поддържат средата, в която живеем.
50
7
 
10
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
В този форум комунистическата пропагадна прекалява, но има и такива, които не се връзваме на глупости. Нека да си припомним, че за въпросните 45 години народа е привикнат на мързел и да чака наготово държавата да го оправи. Представляващите държавата в лицето на администрацията са пълни с апатия и мързел да свършат нещо, но същото е валидно и за останалите, които си затварят очите. В един Видин толкова хубави неща могат да се направят, стига да иска местната власт, но и местните да натискат..
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсене и предлагане, и също така - достъпност на услугите. Елементарно е, пичове.Програмисти от цял свят могат да търсят аутсорсинг в България. Пишеш си кода в БГ, пращаш програмата, работата свършена.Няма как стане при строителите - не мой пратиш сградата по и-мейла, видиш ли. Иначе и американските програмисти/IT специалисти взимат двойно и тройно повече от американски строители.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ама после!
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВескоВ София някои живеят сносно, но ти едва ли си от тях, след като го разбираш сега от интернет ...
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КироКирчо, един ай ти /не ай пи!/ специалист за седмица може да се научи да върти маламашката, но ти три живота да имаш не можеш да придобиеш неговите умения. За това неговия труд се продава доста по скъпо от твоя.П.П.Най-лесната работа е...чуждата !
45
2
 
10
 
! Отговори
обикновен бг преди 8 години
Както почни всички българи, имам собствено жилище, автомобил, ИН, кабелна ТВ, моб.тел. хапвам и пийвам на корем обличам се прилично и даже си позволявам веднъж годишно почивка при комшийте.И всичко това за 40 ч. бачкане на седмица. Да, може и повече, но не съм за оплакване, защото 90% от хората по земята могат само да си мечнаят за това.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците печелят най-много, но произвеждат и най-много, Айфони, имат 10 известни марки за коли от които продават десетки милиони годишно, самолети,оръжия, компютри, най-големите производители са на софтуер- като Майкрософт и Гугъл с Андроид, както и ОС на Епъл. Цял свят работи с тия 3 техни платформи. Най-големите търсачки Гугъл и Яху са Американски, дори те са измислили интернет. Макдоналдс, Кока Кола,Пепси, спортни стоки, те измислят нови неща и ги продават, ние не измисляме и не продаваме
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сами сте си виновни - че гласувате за *** и търпите мафиоти да ви тъпчат.Дано цяла България стане бедна като северозапада! Не заслужавате нищо по-добро от пълна, скотска мизерия.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БВП на човек, означава ниска производителност у нас. Което закономерно води и до по-ниски заплати. Брутен Вътрешен Продукт на глава от население. Толкова произвеждаме. Защо другите произвеждат повече? Повече ли работят? Може би работят малко повече от нас, но печелят в много пъти повече от нас. Това е просто защото произвеждат повече. Ние почти нищо не произвеждаме, Европейците произвеждат, коли,самолети,ракети,техника,козметика и т.н. ние нищо като няма производство, няма и пари.
41
2
 
4
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Оказва се, доста сносно се живее в София.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За вашата тъпотия не ви е виновен Бойко. При Станишев сигурно сте взимали колкото немците. Те че всички политици за йебанъ, са си за йебань, ама и вие като сте леки да ги търпите, а и не можете като хората една работа да свършите 90% от българите.Кадърният и умният и диктатор да го управлява, пак гладен няма да остане. Ама такива като вас и Александър Велики да ги управлява, пак ще си останете същите скотове.Само си вижте 90% от коментарите и не се чудете защо не можете да стигнете ***