Председателство мое, европейско! Така си ми потребно...

Ще изпълним ли със съдържание най-очакваните 6 месеца?
161

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

С празничния новогодишен концерт "Духът на Европа" в НДК утре вечер България ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на ЕС.

От утре за половин година ще поемем ротационното председателство за първи път.

До голяма степен доскоро свързвахме председателството с ремонта на НДК. Освен прах, заграждения и нерви, то ни струваше и 45 млн. лева.

Казаха ни, че зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е "най-уникалната" в Европа. За председателството възстановихме дори кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж - за 13-ия конгрес на БКП.

За събитията от календара очакваме около 25 хил. души. Готови сме и с подаръците - шалове за дамите и вратовръзки за господата. В тях са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Монети, включително със златно покритие за ВИП гостите, пощенски марки, тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони, също са включени в пакетите. Спонсорите също са се подготвили да дарят гостите с пакетчета лавандула и с розово масло...

Но стига битовизми.

Страната ни предвижда да осъществи 299 събития - основно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и др.

България ще бъде домакин на една Среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани – на 16 и 17 май. Именно за нея трябва да се подготви всеки софиянец – защото движението няма да е, каквото е било. Но пък обещават, че отрано и отвсякъде ще ни предупредят.

Ще се състоят 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още около 85 събития.

"Мерките по подготовката са изцяло изпълнени", отчете наскоро ресорният министър Лиляна Павлова.

По ремонтите ще ни посрещнат, по съдържанието ще ни изпратят

Към България има огромни очаквания. Казаха ни го всички на ключови места в ЕС, но и ние си го знаем.

Brexit-ът чука на вратата, европарите може би няма да текат, а ще капят, защото кой знае каква ще е финансовата рамка на ЕС занапред. И, разбира се, бежанците, непреходната напоследък тема от европейския дневен ред.

Председателството е предизвикателство, но и възможност, убеждават ни ежедневно политиците у нас.

Да покажем, че сме достоен член на ЕС, че можем да задаваме, не само да изпълняваме, че можем да дадем, не само да получаваме.

Харесахме си основния приоритет – Западните Балкани, свикнали сме си с девиза, под който председателството ни ще протече: "Съединението прави силата".

Сега остава само да изпълним всичко това с (европейско) съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
27
 
! Отговори
nedko преди 6 години
4естита нова година...живи и здраве на вси4ки
78
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакво значение дали се избира Борисов или Нинова, това нищо няма да промени. България е васална държава и всичко се определя от Вашингтон, а ако някой реши да се прави на герой ще стане много зле, ще стане страшно за всички българи, Вашингтон може да направи от България ад само за един ден, това го разбра дори и Волен Сидеров. Така че българите да не недоволстват срещу Борисов а да си носят кръста и да си сърбат попарата която сами са си надробили, САЩ не са ги колонизирали насилствено.
77
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
освен да крадат , нашите политици за друго не стават ! от 99 год. насам го доказват.. колко още ????
76
38
 
10
 
! Отговори
EU citizen преди 6 години
Слабо ме интересува, че много българи нямали пари за празници, живеели на кредит или просели, важното е, че аз съм добре и съм доволен съм от ЕС и демокрацията, печеля добре, имам пари, скъпа западна коли, имаме три западни коли в семейството, имоти, финансови активи, пътувания в чужбина, шопинг в Париж и Милано. Умните и кадърните сме добре, само загубеняците и мързеливците са бедни и нямат пари при капитализма и демокрацията - при ЕС и демокрацията се живее най-добре.
75
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъдрия българин е казал;*** няма ,а гайда иска! Бедна България ще хрантути шест месеца *** бюрократи за едно нищо,но някои наши продажници ще се облажат достатъчно,то не са скъпи чантички ,то не са апартаментчета по света, то не са круизи и сметки в чужди банки за сметка на бедния българин !А за мизерията в България няма да стане и дума нито пък ще се реши нещо!
74
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Бат Бойко - напред!
73
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много българи нямат пари дори за празници, живеят масово на кредити, които после не могат да изплатят. България е водеща по произвеждане на просяциКакво председателство? В най-бедната страна в Европа?Това някакъв майтап ли е?Господата да се разходят из БГ и да се насладят на постигнатото от васалите им! Не само до НДК-то и обратно, дето Бай Тодор построи
72
14
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
2017 г. беше много добра. Ще се убедите съвсем скоро.
71
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не зная как ЕС ще замени Лондон? :-)
70
1
 
17
 
! Отговори
просяк преди 6 години
да, на нас дадоха правото да сме просяци, а на себе си оставиха честта да са агнета за ***-бан.
69
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин (56)Толкова си и българин. Преди 10г се живееше много по-добре. Откакто Бо(ч)ко е мин.-председател процъфтяват само себеподобните и послушните нему. Останалите- кучета ги яли. Ама де да имаше 1 гънка повече да разбереш...
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 78Няма къде да избягат точно мишки напускащи потъващ кораб.
67
1
 
9
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
И къде ще избягат? В Китай? Нямат къде. Както ние няма къде.
66
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 28 години евроатлантизъм и западно партньорство България се причислява към Третия свят по показатели като продължителност на живота, заболявания, самоубийства, смъртност, социално неравенство, престъпност, де-индустриализация, корупция, ниво на здравеопазването и образованието.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа е пълно с мишки, които ще избягат от ислямистите вместо да ги спрат!
64
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един българин просяк в ЕС изкарва от просене много повече от един учител в Русия.
63
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде членството в ЕС, просяци, просяци, ама 10 пъти по-добре от руснаците.
62
1
 
7
 
! Отговори
траул преди 6 години
*** тралят стриди. Зъ ваз "празнък" няа ли е? Некъ друатъ гуина дай по-мирнъ и спукойнъ от минълътъ. А дъно ъмъ на дъли.
61
9
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
80% от пpocтитутките в Германия са българки.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Къде ще бягаш от Европа,САЩ и Канада?