Поляци, работещи в Германия, на протест срещу ограниченията

Те не могат да стигнат до работните си места заради коронавируса
25 апр 2020 08:20, Елка Василева
30
Поляци, работещи в Германия, на протест срещу ограниченията
Снимка: БГНЕС

Стотици поляци, които работят в Германия, протестираха снощи от двете страни на германско-полската граница срещу ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, които им пречат да достигат до работните си места във ФРГ, предаде Франс прес.

Двете съседни държави наложиха 14-дневна карантина на всички лица, пресичащи границата, но Германия облекчи това изискване по отношение на трансграничните работници. До момента Полша не го е направила.

Издигнали транспаранти с надписи "Оставете ни да влезем и да работим без карантина", стотина души от полската страна на границата и още толкова от германската демонстрираха близо до граничния КПП Росовек-Росов, съобщи полската агенция ПАП.

Още по темата

Подобни митинги има и в други гранични градове, например в Губин и Губен, както и в Згоржелец и Гьорлиц.

Германските болници в граничния район наемат много лекари и медицински сестри от Полша, които не могат да стигнат до работните си места, обясни един от организаторите на протестите от германската страна на границата Марта Шустер.

По данни на Евростат за 2018 г. 125 000 поляци, работещи в Германия, формират най-големия трансграничен контингент в ЕС.

През последните седмици някои германски региони се опитваха да насърчат полските работници да не се връщат у дома, като им предлагаха обезщетение от 65 евро на ден.

Не толкова многобройни протести имаше и на полско-чешката граница, например в полското село Чалупки.

Полският премиер Матеуш Моравецки, призна, че дилемата е трудно разрешима и обясни,че някои жители на засегнатите региони се тревожат от по-високото ниво на зараза от коронавирус от другата страна на границата, пише БТА.

Ще търся добър компромис, обеща Моравецки и каза, че ще разговаря с регионалните власти за намиране на решения, които освобождават трансграничните работници от карантинните изисквания, но гарантират и мерки за достатъчно дистанциране за защита на останалите хора там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Абе те и Еврото не искат, както и чехите и унгарците. Ама ние нали сме по-напред от тези три нации, да ни е яко д-пето ! Ще видите как спестяванията и заплатите ви ще станат на половина, а цените много бързо ще станат сегашните, само че в Евро. Помнете ми думата.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европейците си търсят правата с протести,българите с гайдите да наблегнат повече на сланина,чесън,лук,боб,дрехи 2ра употреба и да не съм чул мърморене МЛЪК,ГЕРБ командва и вдига лозунга,а си казал нещо
23
2
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ВСЯКА "МАЙКА" СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕЦАТА СИ ДО ПЪЛНОЛЕТИЕ !!! НО ДЕЦАТА МОГАТ ДА ПРОТЕСТИРАТ РЕШЕНИЯТА И- САМО В 8-МИ И 9-ТИ КЛАС !!!!!!!!! ПО ПОВОД ПРОТЕСТИТЕ НА ПОЛЯЧЕТА -ШЛЯХТИЧЕТА В "МАЙКА" -ДЖЪРМАНИ !!!!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ги пратят поляците да работят в германските болници без маски.
21
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ми повечето от тези погранични градове в Полша са бивши германски градове подарени на поляците от Сталин.Бил съм там и повечето жители говорят немски и казват,че са немци и Източна Прусия където е главната квартира на Хитлер "вълчата яма"също.
20
3
 
12
 
! Отговори
Стар емигрант преди 4 години
Винаги поляците са били различни от нас-задружни,горди и гласът им се чува. Нашенските *** им дай да се свиват уплашени, затворени в себе си егоисти и използвачи. Интересува ги само това да знаят колко взимаш и как живееш, ако разберат, че си по добре от тях те намразват и злобеят. Хитреци на дребно и самочувствие до небето, въпреки че работят най-долнопробната и тежка работа..
19
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези които не искат ограничения да подпишат декларациа че се отказват от болница и лечение да видим дали им стиска!
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В много държави има протести,предполагаме че и тук ще има,пък и избори идват
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако хиляди българи искаха сега да ходят на работа в Одрин например и всяка вечер да се връщат в България,щяхте да нададете вой до небето,ама сега пишете как поляците били задружни и исканията им били справедливи.Егати лицемерието!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами пуснете ги, ама после да нямат право да се лекуват в болница.
15
5
 
10
 
! Отговори
СОЛИДАРНОСТ преди 4 години
Спомням си, че през 1980 разпадането на Източния Блок тръгна от Полша, Гданската Корабостроителница с Лех Валенса.Сега Поляците са пак първи, свалям им шапка ! Държат се заедно, непокорни, нетърпящи диктатури.
14
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние тук си нямаме проблеми, че трябва да се върнуваме за полските пастири на ***.
13
1
 
13
 
! Отговори
глас от тъдява преди 4 години
До сега съм се запознал с доста българи, но никой не ме е потърсил втори път, по причина че като се запознаем , първото което питат е какво работя и колко взимам, на което отговарям че съм на борсата и губят интерес.
12
2
 
16
 
! Отговори
ДЖАНИ преди 4 години
МНОГО ВЯРНО........ВСЕИЗВЕСТНА Е МАКСИМАТА....,,ДАЛЕЧ ОТ БЪЛГАРИ,,......КОЙТО РАБОТИ И ЖИВЕЕ В ЧУЖБИНА ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕ........РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ИМА И СВЕСТНИ ХОРА,НО КОЛЦИНА СА....????
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търси се Covid 19.Който го е виждал да ми се обади.
10
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
11:Много точно брат.Работех в един редторант в чужбина преди години. Дойдоха 2 семейства българи на вечеря. Като разбраха че съм българин защочнаха да се държат супер надменно, да просят безплатно това и онува, поръчват яко и накрая не им харесало, не било свястно а чиниите празни. Тръгнахи си не само без бакшиш а дори 5 евро удариха сметката. Шефа вика ти ще е покриеш.Бягайте от българи, като пиявици са
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8:Много е верно това. От 16г живея на запад и тук всички знаят че не се събираш с българи. Дори се криеш, защото започват да те използват максимално и накрая ти открадват я бизнес, я те топят пред шефа и те се наместват на твоято място.Българин чуеш ли и бягаш.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези пък ...
7
3
 
46
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ПОЛЯЦИТЕ са известни с това, че когато някой от тях открие перспективна ниша за работа зад граница, той веднага вика и други поляци там. Те са много задружни зад граница, като веднага щом попаднат там се включват в местната диаспора.Българите не сме толкова задружни зад граница. Даже напротив.Известен е вица за българина, който отворил ресторантче в чужбина, но другите българи в града не го посещавали."Защо не ходите при вашия сънародник?"- питали местните."Да, бе, ще му пълним гушата"
6
4
 
15
 
! Отговори
Четете внимателно преди 4 години
Протестът е срещу полските власти, а не срещу Германия.