Лех Валенса: Десницата в Полша е "унищожител на демокрацията"

ЕС ще се разпадне ако не се бори с популизма
27 юни 2020 19:00,
38
Лех Валенса: Десницата в Полша е "унищожител на демокрацията"
Снимка: БГНЕС

Лех Валенса, героят на борнбата на Полша срещу комунизма, предупреди, че управляващата дясна партия „Право и справедливост (ПиС) разрушава основите на демокрацията и иска „завръщане в средновековието“ в навечерието на неделните президентски избори.

В интервю за The Times лауреатът на Нобеловата награда за мир също заяви, че Европейският съюз ще се „разпадне“, ако не се бори срещу популистките правителства в Полша и Унгария, пише Агенция „Фокус“.

Валенса заяви, че ПиС, която е на власт от пет години, подкопава върховенството на закона дотолкова, че е „негодна“ да управлява и трябва да бъде изправена пред наказателно преследване за нарушаване на конституцията.

„Те са извършили толкова много глупости, престъпления и нарушения на закона, че сега се борят само за да избегнат възмездието“, каза той.

„Те се нуждаят да спечелят, за да не бъдат привлечени под отговорност, включително и криминална. Това е основата на партията им днес: да се променят, да унищожават, така че всеки, който дойде на власт след тях, не може да поправи стореното от партията им. "

В неделя президентът Анджей Дуда, който е подкрепен от ПиС, е изправен пред борбата на живота си, за да запази поста си. Анкетите предполагат, че той няма да успее да спечели пряка победа и ще отиде на балотаж срещу най-силния си съперник - центристът Рафал Тржаасковски.

Валенса, вече на 76 г., първоначално електротехник в корабостроителниците на Гданск, ръководи профсъюзното движение „Солидарност“, което мобилизира до една трета от полската работна сила срещу комунистическия режим. Той беше вкаран в затвора през 1981 г., но въстанието му в крайна сметка доведе до мирния край на комунистическото управление през 1989 г., месеци преди падна Берлинската стена.

На следващата година той стана първият демократично избран президент на Полша. От избирането му от длъжност през 1995 г. той остава влиятелен глас в политиката на страната, превръщайки се в опозиция на ПиС през последните години.

Лех Валенса заяви, че Полша днес има „по-малко от 50 процента от реална, функционираща демокрация“ и че международната й репутация е сериозно повредена. "Преди това нещастие (пандемията]) щях да пътувам по света", каза той. „Усещах как хората се изненадват, че смелата полска нация си позволява да бъде управлявана от такива хора. Ето защо трябва да я предупредим за факта, че подкопава себе си в Европа и по света. Трябва да гласуваме по-добре, по-разумно. "

Бившият полски президент твърди, че ПиС ефективно купи своето мнозинство в парламента, за първи път в съвременната в съвременната полска история, с неясни обещания за раздаване на блага и политическа революция.

„Популистите и демагозите имат предимство в началото, като казват, че ще променят нещата и понякога дори хвърлят пари на хората“, каза той. „Това работи в краткосрочен план, но в дългосрочен план води до катастрофа.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завръщане в Средновековието . Това е Голямата истина .
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Завръщане в Средновековието . Това е Голямата истина .
29
2
 
3
 
! Отговори
превод от еврогейски преди 3 години
"популист", разбирай РОДОЛЮБЕЦ.
28
5
 
4
 
! Отговори
От дек на дек !? преди 3 години
Нама ли Доносникът най-сетне да короняса,че да миряса !?
27
5
 
12
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Старият агент на полската ДС отново активизиран
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лети Валенса сякаш описва СДС и ГЕРБ.
25
7
 
16
 
! Отговори
Човек преди 3 години
ОРБАН - НОВИЯТ ИСТИНСКИ ЛИДЕР НА ЕВРОПА!!!!
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насекъде в фашистка Европа е така.Либерална "демокрация"= фашизъм
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дан Боже и у нас такива "популисти", като Право и Справедливост.Ама..няма.У нас са Воля, атака...Копейкин и другите
22
13
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Тоя псевдоантикомунист бил жив още...
21
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дисидент...и той като Желю Желев. Бунтуват се срещу комунизма, но са си останали комунисти.
20
5
 
11
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До sofetoНапротив - Луджев както и покойните Лучников и Сталийски не отстъпват сериозно на Валенса в алкохолната подготовка.
19
14
 
11
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Браво на прославения пианист Валенса - постигнал е поредния делириум. За постиженията си в алкохолната подготовка е удостоен с високото звание "Горький пропойца" в Русия. Уволнен е от корабостроителницата, тъй като не успял да изтрезнее и не се явил на работа.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"не"демократичните правителства са единствената надежда за Европа. Иначе бабата и хората й, ще преселят цяла Африка при нас
17
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС се бореше за крадокрация.Какво даде на народа СДС?Първите седесари бяха наивни и глупави. (Желю и брадатковците).Вторите бяха хитри и продажни. (Филип Д. и дружинката)Третите бяха вече само крадци без други качества. (Иванчо)
16
8
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Този е човек за уважение, но вече е изкукуригал - по ъкъл е замръзнал във времето, когато се бореше с комунизма.
15
7
 
21
 
! Отговори
Агентурни лафове преди 3 години
Валенса е тотално компрометиран в Полша, след като излязоха собственоръчно писани от него доноси срещу колеги и се оказа, че дори е вземал пари от ДС. В Полша за него се говори само в контекста на агентурното му минало, с пpeзpeние, пoгнyca и oтвpaщeниe. Намерихте кого да цитирате!
14
2
 
8
 
! Отговори
дедо Динчо преди 3 години
до 13 Тези седерастки лъжи не помагат,кога ще го разберете това най-сетне!
13
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полските фашисти-русофоби се представяха пред света като борци за демокрация.Западна Европа знае за техния русофобизъм и ги използваше в Студената война за хибридни атаки. Дори им даде полски папа за награда.
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иде дясна диктатура и фашизъм във Вишеградската тройка.