Целта на ЕС - да намали зависимостта си от Русия с 2/3

Това трябва да стане тази година
42
Целта на ЕС - да намали зависимостта си от Русия с 2/3
Снимка: БГНЕС

ЕС може да намали по-голямата част от зависимостта си от руски газ до края на тази година, ако правителствата приложат редица спешни мерки, предложени от Европейската комисия във вторник.

Според Международната агенция по енергетика (IEA) руският внос представлява 40 процента от потреблението на газ в ЕС през 2021 г.

Според заместник-председателят на ЕК по „зелената сделка” Франс Тимерманс планът, който беше сериозно и бързо преразгледан в дните след руската инвазия в Украйна, може да направи ЕС независим от руския газ „в рамките на години“. Не е лесно, но е осъществимо“, добави той.

По-рано Politico съобщи, че пакетът от мерки на ЕС ще предложи ускоряване на внедряването на възобновяема енергия, биогорива и водород.

„Като се има предвид факта, че световните енергийни пазари ще бъдат под натиск в обозримо бъдеще, създаването на собствени енергийни ресурси е стратегически най-умният и най-спешният избор“, каза той.

Европа трябва да обмисли ефективни мерки за намаляване на потреблението на енергия, запълване на хранилища за газ през тази година и намиране на нови източници на газ. ЕС е в преговори с Египет, Катар, „страни в северния край на Средиземно море, Австралия и САЩ за увеличаване на предлагането им в Съюза в краткосрочен план.

Миналата седмица МАЕ очерта 10 мерки, които ЕС може да предприеме, за да намали зависимостта си от Русия с една трета - половината от това, към което се стреми планът на Комисията.

„Ще трябва да внасяме две трети по-малко руски газ още до края на тази година, ако приемем всички тези мерки заедно“, каза Тимерманс.

За да се случи това, страните-членки трябва да ускорят водещата политика на Зелената сделка за намаляване на емисиите, насочена към превръщането на блока в климатично неутрален до 2050 г. – политика, която вече предизвика политическо напрежение. Тимерманс каза, че Комисията ще представи енергийните предложения на среща на лидерите на ЕС във Франция в четвъртък и петък.

Потребителите вече усещат по джоба си рекордните цени на енергията и Тимерманс каза, че Комисията ще очертае мерки за смекчаване на удара, включително „насоки как да се определят регулирани цени на ниво на дребно. Ще отворим нови възможности за държавна помощ, ще дадем насоки относно временните данъчни мерки за производителите на електроенергия и също така ще посочим как бихте могли да използвате по-широко приходите от системата за търговия с емисии.“

В знак на решимостта на блока да се отдалечи от Русия, Тимерманс каза, че може да се обмисли вариант някои страни да се върнат към въглищна енергетика в краткосрочен план, ако се комбинира с ускорено въвеждане на чиста енергия. Но ако някоя страна се възползва от това, за да открие нови въглищни мини, това би било „невероятно глупав избор“, каза той.

На въпрос дали ЕС трябва да обмисли и руско петролно ембарго, мярка, която се обсъжда във Вашингтон и Лондон, но която беше отхвърлена от германския канцлер Олаф Шолц в понеделник, Тимерманс каза, че към момента няма нищо конкретно. „Варварството, което Путин проявява сега в Украйна, трябва да бъде посрещнато с решимост, а също и с мерки, които го нараняват, дори ако могат да навредят и на нас", допълни зам.-председателят на ЕК./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко е виновна Баба Меркел! Тя беше тая която поиска общоевропейски договори с Русия, тя поиска Северен Поток и после Северен Поток 2 и го започна и построи, тя е тази, която започна Зелената сделка и затварянето на АЕЦ-ите, тя е тази, която отказа да внася газ през Гибралтар от северна Африка щото били нестабилни, ама внасяше хора от северна Африка щото били черни! Меркелката е тази която върза на глезена на ЕС едно гюле наречено Русия!
34
0
 
2
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
ама че сте тъ .па.на.ри това е целта на сащ да изгони русия от ес пазар да се купува от сащ да ви контролира още повече да има 100 проценра контрол над ес
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нека фалитите в ес започнат сега....
32
6
 
4
 
! Отговори
msm преди 2 години
Зелената енергия и водорода ще им разкаже играта на всички нефто-газо копачи :-)
31
18
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ние от Европейския Съюз никога не сме били по-сплотени. Това се дължи на руския Хитлер. Демократичният Свят ще победи тиранията и фашистките режими по Света. Те и без това са малко,8-10 държави са. Те ще потънат в собствената си мизерия и духовна нищета.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е решил проблема с газта ,ще го доставя от Марс ,понеже партньорите от НАТО искат безбожна цена !? ПАРИ - СТОКА - ПАРИ прим американската мечта
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли ся санкциите? ЕС не е целия СВЯТ. Руия ще търгува с останалата половина на света А ние европеъците щи мръснем от студ.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете от хубавата страна! Купуваме си къщи в селата, започваме да си отглеждаме продукция. Хем няма да има пустеещи села, хем ще е био. Българите, сме силен народ.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше, крах на ЕС! Довиждане, довиждане. Ура.
26
1
 
10
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
Да хулиш непрестанно онзи, от когото 'търсиш' независимост ... Странна 'форма' на търсене ...Голямо е безумието на алчността за пари, власт и слава
25
1
 
7
 
! Отговори
аа преди 2 години
ще намали мммм да. Идва гладно време, ще пасете трева, особено сплескалите се пред компа надничари по форумите. Ауууу как ще изтрезнеете. Още малко
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасно! Най накрая Европа да си отвори очите. Ако това бъде постигнато вечната мизерия в Русия е гарантирана!
23
6
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Анонимен 27,знаеш посоката и чемодан вокзал и ще се топлиш. Те и рублите скоро ще станат евтин материал за горене.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи студ и мрак ни очакват в близкото бъдеще....
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС по-скоро ще избие робите си,отколкото да ги подари на РФ
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В резултат на тази цел на европейките бюрократи, цената на газта им се увеличи 15 пъти (от 200 на 3900). Въпрос - след като достигнат целта си, колко ще струва литър бензин и кубик газ и дали ще оцелеят икономиката и населението на EU?
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще намалят зависимостта от руския газ с 2/3 (66%) и ще увеличат зависимостта на ЕС от американски газ с 66%....... Чудно!
18
2
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
Тя Руся може и с 3/3 да я намли зависимостта и ти от сега за веднага
17
2
 
28
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Тоя куку Тимерманс дето е завършил някаква филология и никога не е работил нещо реално в живота си, той ли ще оправя енергетиката на Европа!? Не ме разсмивайте, след 1 година ще сме вероятно още по зависими от руска енергия.
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така както пишат малко мъчно ще заместят руската газ с тези други доставчици и ще бъде на съвсем друга цена.Нямат толкова терминали и кораби.Блаженни са бедните верующи.Бог да смили над България.