Влизането ни в Шенген - част от дневния ред в ЕС до декември

Според МВнР страната ни е изпълнила критериите за присъединяване
25 авг 2022 14:22, Петя Славова
26
Влизането ни в Шенген - част от дневния ред в ЕС до декември
Снимка: БГНЕС

Темата за присъединяването ни към Шенген е на дневен ред от над десетилетие. Страната ни е изпълнила критериите за присъединяване още през 2011 г. Присъединяването се оказа не толкова технически въпрос, колкото политически въпрос, за което е необходим пълен консенсус, за да можем да станем пълноправен член на Шенген. България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно.

Още по темата

Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев по време на брифинг в МВнР, предаде БГНЕС.

Коджабашев обясни, че ще работят активно по това страната да влезе в Шенген до края на годината. Той заяви, че България поддържа активен диалог със всички скептично настроени държави членки и действа проактивно.

"Пример за това е, че България и Румъния поканиха екип от експерти от ЕК, който на място да се запознаят как и двете държави прилагат шенгенското законодателство. Инициативата бе подета от нашата страна", подчерта той.

Коджабашев подчерта, че се прави необходимото да се променят скептичните нагласи, така че до края на годината да бъде взето политическо решение от съвета на ЕС, така че да бъде премахнат контролът от границите на страната ни.

Той обясни, че вече има положителни нагласи от някои досега скептично настроени държави членки. "Парламент на Дания преди 2 месеца даде зелена улица на датския парламент. Дания ще ни подкрепи", каза той.

През следващите месеци ще има конкретни стъпки, който ще се предприемат.

Коджабашев каза, че България и Румъния изготвят презентации относно степента на прилагане на шенгенското право.

"Те ще бъдат представени в началото на следващия месец на държавите членки, а в края на месеца пристига комисията от експерти. Те ще направят проверка и ще докладват на ЕК, която ще ги оповести. На база на презентациите на България и Румъния, казусът с присъединяването на двете страни да влезе в дневния ред на ЕС през месец декември", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да бъде приета в Шенген, защото, както казва Лидия Гал (HRW) ЕК изпраща послание, че сериозното нарушение на правата на човека, не са пречка за това!!!
19
2
 
2
 
! Отговори
Драги преди 1 година
"служебни" дрОгарЕ! Хич не се напиняйте и не дрънкайте празни приказки. Докато правите ветрове на Руткин и му душкате гАза, току виж и нас ни турили под санкции. Не може, дрОгарЕ, и онуй до края и душата в рая!
18
0
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 1 година
Пишеш глупости. На другите държави границите са още по-зле, ама са в Шенген. Колко емигранти влизат през Италия? А през Испания? През Гърциа? Нали бяха върнали вътрешните граници като беше голямото канене от Меркел и тръгнаха 2 милиона. Какво стана,спряха ли ги? Ай не ми говорете за критерии. Ние им служим за боксова круша и някои евродепутати да могат да си избиват комплексите.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е политическо решение и по тази причина няма да ни вземат. А иначе помните ли как в една далечна година, когато ББ взе властта? тогава се изцепи,че трябвало само да измажем едно КПП и ще ни приемат. Толкова години по-късно, явно КППто още не е измазано.
16
2
 
2
 
! Отговори
Влизането в Шенген преди 1 година
е трудна работа поради много причини:1.Предразположеният към корупция беден народ,от чиито среди произлизат държавните и партийни функционери,вземащи решения.Кажете ми името на един политик,който не е омазан в схеми.Изпълнителите на решенията се учат от авангардния пример на водачите си.2.Липсваща адекватна справедлива съдебна система.3.Медии с фейк новините на собствениците си. 4.Част от населението са от етнос,който западът не иска. Затова ще си останем 2-ра категория член на ЕС.
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И понеже сме "изпълнили " всички критерий , затова влизат ЦЕЛИ автобуси с нелегални емигранти , които са управлявани и наети от други такива незаконни емигранти - И КЪДЕ ЩЕ НИ СЛОЖАТ В ШЕНГЕН ?! Обяснете на хората , че само членството не е достатъчно за нищо - Държавите в Западна Европа си имат ДОВЕРИЕ и са спокойни , че като отворят границите свободно могат да разчитат на останалите че спазват същите правила - КЪДЕ сме ние във всичко това ?!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И Вие временните ли се наредихте да лъжете хората за този Шенген ?! Защо никой политик в този заден двор няма топки да излезе и да обясни ясно , че с тази корупция , далавери , политическа несигурност ( която още много дълго ще продължава , защото големите и силни държави имат по2-3 партии ,а ние имаме партия на всяко кафене ) , мислене и култура , селски и еснафски манталитет , шикалкавене на дребно и вечно търсене как да се КРАДЕ от обществените ресурси , ще гледаме Шенген само от Луната ?!
13
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 1 година
ха-ха-ха-ха
12
0
 
5
 
! Отговори
Pepe преди 1 година
А дано, ама надали. БГ мфиотите не искат това, а обикновения човек не осъзнава колко важно и хубаво е да си в ЕС + шенген.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да ви светна че докато Чорапа е преЦедент Шенген през крив макарон.За Боко-тиквата важи същото.
10
2
 
7
 
! Отговори
Тези лайняри преди 1 година
От служебното правителстнво май вече се приеха много насериозно!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве тоя шенген го слушаме от години и все до няколко месеца влизаме.....
8
1
 
9
 
! Отговори
До: нумеро уно преди 1 година
Нема такава държава, прав си! Още Славуца го е казал! Както друг беше казал: "Егати държавата, щом аз съм и премиер!" Предлагам направо да изберем Радо Шишарката да състави нов кабинет, а Луна най-после да ни стане президент, и ще докажем на света че сме уникални!
7
1
 
14
 
! Отговори
???? преди 1 година
Какъв Шенген,бе?Ние граница с Турция нямаме,разграден двор сме,те Шенген сънуват.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Присъединяването се оказа не толкова технически въпрос, колкото политически въпрос" ХА-ХА-ХА! Даже нямам сили да се засмея на тези комунистически празнословия!!! Щели да канят разни европейци да преодоляват скептицизма си??? Що за безсмислици???Тази сутрин цял свят видя как нашата "непропусклива" граница наводни България с афганистански мигранти, вече натоварени в комфортни автобуси, убиващи български полицаи, докато за разcмъpдялата се далавера около Капитан Андреево да не говорим...
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аде нЕма нужда ЕС потъва, а спасителни пояси нЕма.
4
6
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
стига с тоя "Шенген",че откакто в 2009-та Цвъки заяви:-"До два месеца и сме в Шентен",тая ДЪВКА се дъвчи и дъвчи и дъвчи...и така ни е ВТРЪСНАЛА,че вече едва ли има човек,който се интересува от тоя пусти "Шенген"-ПОНЯТИЕ,което едва ли е ясно на хората...А още по-малко и на АГИТАТОРИТЕ за "Шенген" ..
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умрял съм им за еврозоната и шенгена.
2
3
 
16
 
! Отговори
зает читател преди 1 година
Смех... с тия заплати няма да ни пуснат в Конго, камо ли в Шенген
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посочете ми една-единствена държава в Шенген, която я управлява тоталитаренФатмак и циганскиОркестър Кукубенд?! Посочете такава държава и веднага ще ви пуснат в Шенген. Не виждате ли, че вие сте срам за европейската цивилизация? Такава държава с такава власт няма никъде по света.