Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие

Настоя Русия да бъде призната за терористична държава
23 юни 2023 16:00, Йоана Цонева
91
Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Минирането и другите форми на милитаризиране на АЕЦ Запорожие от Русия представляват непосредствена заплаха от ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно застрашителната ситуация в Запорожката АЕЦ, разпространено от посолството на им у нас.

Според информацията на украински разузнавателни служби Русия обмисля сценарий за извършване на терористичен акт във временно окупираната "Запорожка" АЕЦ. Подобен атентат би имал глобални последици.

"С окупирането на ЗАЕЦ Русия грубо нарушава международното право и нормите и стандартите за ядрена безопасност, включително седемте основни принципа на МААЕ относно сигурността.

Очакваме ясна оценка от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси относно престъпните действия на Москва.

Още по темата
Нивото на предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен световният режим на ядрена сигурност днес в резултат на войната на руската федерация срещу Украйна, е изключително високо и изисква консолидиране и укрепване на международните усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа.

Като терористична държава Русия е нарушила всички ключови принципи на международното право за ядрена сигурност и повечето от собствените си договорни задължения, но все още не е изправена пред справедливи последици за своите престъпления.

Призоваваме международната общност, по-специално Групата на седемте и ЕС, да предприемат спешни мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа в "Запорожката" АЕЦ, както и да въведат засилени ограничителни мерки срещу руската ядрена индустрия и военно-промишления комплекс на руската федерация.

Настояваме за необходимостта да се признае Русия за терористична държава и да се гарантира неизбежността на политическите, икономическите и правните последици за всички престъпления и незаконни действия, извършени от нея", призоваха от МВнР на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само фашист може да е на страната на бадеровците Който не знае зверствата в Одеса където се показва само част о т зверствата им ! Убитите там бяха повече от 150 н ако признае , че са повече от 150 това вече е друг закон и други правела !СПОКЛЙНО И БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО ПРИ ПЪРВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ВЗРИВЪТ ЗАЕС !Това се прави от завист и те са си такъв народ ! Целия свят видя как националисти на МАЙДАНА не помогнаха на украински руснак на който му беше извадено окото ! ЗАБРАВИХТЕ ЛИ !!!
87
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Светът отдавна припознава в Русия държава терорист и извършваща военни престъпления.Светът настоява отговорните да бъдат арестувани и пратени на съд!
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До МенКоперник не е бил на клада
85
0
 
8
 
! Отговори
боби преди 10 месеца
Укробандеровците имат опит във взривяването на ядрени централи ! Все още не проумявам ,... как от стотици реактори работещи тогава ,и сега в СССР , Русия ,и по света , гръмна реактор точно в Украйна ? Явно нещата са се подготвяли още от тогава ? Не ми се вярва в другия вариант ,...укрите да са толкова *** и некадърни че да не могат да коланят един реактор , макар че в управлението на Чернобил са участвали и руснаци ? Но къде ли парите не правят хората всякакви ?
84
8
 
1
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Чета коментарите и си спомням думите на Коперник на кладата: О, свещенна простота.
83
3
 
9
 
! Отговори
Айде бе преди 10 месеца
Няма кво да се заблуждаваме укронацистите са най големите терористи и наемни убийци ! Спомнете си началото на българския преход , и убийствата в България от кого бяха извършвани ? И най знаковото убийство , на Луканов , ... с доказани извършители ,... украинска група терористи - убийци !
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи ясно. Украинците се готвят да гръмнат АЕЦ. Тия видяха, че губят войната и решиха заедно със себе си да завлекат и невинни хора в ада.
81
1
 
19
 
! Отговори
Аман преди 10 месеца
Стана ясно че украинците не подбират средствата и не се интересуват за невинните жертвите. Ще ни спретнат Чернобил 2. Почти съм сигурен че сами си взривиха и язовира. Аман от тези. Пръснаха се из цяла Европа да си харчат парите на воля. Цял свят им плаща всичко
80
1
 
15
 
! Отговори
Терориста вика: преди 10 месеца
Укротерористите пак се канят да извършат грандиозна мизерия с Москва в устата!
79
0
 
14
 
! Отговори
Укро - Терористи! преди 10 месеца
И техните терористични медии пак готвят атентат! Въдете внимателни хора!
78
3
 
16
 
! Отговори
Нагли са преди 10 месеца
Нагли са укронацистите от Киев. Точно те готвят атака срещу Запорожката АЕЦ, а я обстрелват отдавна. Наскоро генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси посети централата и беше с бронежилетка заради украинският обстрел. Сега от Киев му нареждат какво трябва да казва в интерес на пропагандата на укронацистите.
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Превод, Украина замисля терористичен акт, само че през крив макарон, защото руснаците никога няма да го позволят.
76
3
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
анонимен к... , ЖЕРТВИТЕ , ПОВЕЧЕ ЖЕРТВИ МОГАТ ДА РАДВАТ САМО ***...О... ТИ ...НИТЕ !!! А РУСИЯ ОТ 145 000 000 ПРЕДНИ ГОДИНА СЕГА С ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ХЕРСОН , ЗАПОРОЖКА , ЛУГАНСКА , ДОНЕЦКА ОБЛАСТИ И ПОЛУОСТРОВ КРИМ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 160 000 000 НАСЕЛЕНИЕ И 5 000 000 БЕЖАНЦИ ОТ ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА !!!
75
1
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Банко,НАТО търси там колкото може повече жертви от страна на Русия без да дава от своя страна:):):)Банко НАТО сме ние България:):):)
74
1
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 10 месеца
Взривиха язовира , що да не взривят и централата ? На бойното поле плана не се изпълнява но по разрушаването ги бива.
73
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз си мисля, че това е ясно послание, че управляващите в Украйна готвят отчаян ядрен тероризъм. На САЩ изобщо не им пука защото са на хиляди километри от тази централа. Крайно време е ръководството на Русия да приеме това сериозно и да разбере, че с тези хора преговори не може да има. Няколко Кинжала по резиденцията на Зеленски и правителството на Украйна ще охлади подобни страсти.
72
2
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
анонимен *** , КАКВО ТЪРСИ ЧВК ,,НАТО " В СПОРА МЕЖДУ РУСИЯ И ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ???
71
2
 
20
 
! Отговори
Притеснително! преди 10 месеца
Значи урките готвят ядрен тероризъм! - пак същите терористи като при Кримския мост, Северния поток Каховското водохранилище, Донецк, Лиганск ...
70
6
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
И сега Вовата гледа как в Украйна всеки Божи ден костите си оставят 200/300 Русначета:):):)
69
4
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 10 месеца
СЕГА БИЛО ЛЕСНО , СПОРЕД ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ , ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ЛЕСНО ДА ПРЕМИНЕ ДНЕПЪР , БЕЗ ЯЗОВИР КАХОВКА !!! КОЙ ГО ВЗРИВИ ??? ПУТИН , ВЗЕМИ СЕ В РЪЦЕ И ГИ ЛИКВИДИРАЙ , СТИГА СМЕ ПЛАЩАЛИ ЗА УБИТИТЕ 400 000 УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ , СПОРЕД ДЖОН КЕНЕДИ МЛАДШИ !!!