Заразата с E.coli дошла със семена от бобови растения от Египет

Пратката била внесена още през 2009 г. през Белгия и Холандия
Обновена: 6 юли 2011 14:07 | 6 юли 2011 14:07, Елка Василева
6
Заразата с E.coli дошла със семена от бобови растения от Египет
Снимка: Reuters

Източник на заразата с ешерихия коли е бил внесен в Европа от Египет със семена от бобови растения в края на 2009 година, потвърди европейският комисар по здравеопазването Джон Дали, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Европейската агенция по сигурността на храните е разследвала задълбочено произхода на източника на заболяването и е на мнение, че заразата е внесена от Египет с партида семена от бобови растения още в края на 2009 година, посочи той.

Вчера Европейската комисия съобщи, че спира вноса на семена и кълнове от Египет, а вече внесените в периода 2009–2011 година партиди ще бъдат иззети и унищожени.

По данни на ЕК досега епидемията е отнела живота на 49 души, от които 48 в Германия и един в Швеция.

Агенцията по сигурността на храните е проследила пътя на заразената пратка семена. През ноември 2009 година тя е била доставена по море от Египет до белгийското пристанище Антверпен, през февруари 2010 година е пренесена в склад в холандското пристанище Ротердам, след което семената са били внесени от вносител в Германия, който ги доставил на германски и британски дистрибутори.

Още по темата

В крайна сметка семената попаднали във фермата в Северна Германия, която в началото бе посочена от ЕК като източник на заразата.

По-малка партида семена от Великобритания е попаднала във Франция, предизвиквайки локална епидемия в югозападния град Бордо, където болестта е преминала, без за вземе жертви, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
TOI преди 12 години
...TA NE BEWE , ISPANIIA - ANGLIA , GERMANIIA,,,,,.......DA VI PIKAM NA SPEZIALISTITE....
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ПРИ НАС В ПЛОД ЗЕЛЕНЧУК СЕ ПРОДАВА БОБ ОТ ЕГИПЕТДОБРЕ ,ЧЕ НЕ СИ ПАДАМЕ ПО БОБОВИ КЪЛНОВЕ,АМИ ГО ВАРИМ
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето пак, ЧЕРНТИЕ СА ВИНОВНи
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Егати тъпия ЕС.Без да знаят източника,набедиха производителите си и унищожиха половината си икономика.Егати ***.Наистина,европедерастите нямат бъдеще.
2
2
 
1
 
! Отговори
the shtr преди 12 години
това е работа на Кадафи да знаете :)
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то това е ясно дайте нещо ново ;) знам за искуствените заразявание за определен народ все пак пополацията е доста огромна и хората преди са го измислили преди време много пополация не става за това има рак,спин,еш коли и сякакви други заболявания за всичко си има лек но никой не иска да го оправъргае все пак вече населението на планетата започва да запълва капацитета .. !