За моментален ефект при стрес - масаж на скалпа

Методът е особено подходящ при главоболие и мигрена
Обновена: 21 дек 2011 12:09 | 21 дек 2011 11:04, Румяна Тасева
5
За моментален ефект при стрес - масаж на скалпа
Източник: Dreamstime

Масажът е един от най-разпространените начини за намаляване на стреса. Той представлява мануална терапевтична техника, която включва мачкане на тъканите на тялото, като по този начин се постига ефект на освобождаване на напрежението.

Популярен вид на този вид терапия е масажът на скалпа. С негова помощ се стимулират нервите, кръвоносните съдове и се освобождава напрежението в мускулите около главата.

Въпреки че много различни култури са използвали масажа като форма на терапия в продължение на хилядолетия, история на масажирането на скалпа би могла да се проследи до Индия.

Някои жени там са го използвали и като седмичен ритуал, в който са масажирали скалповете на близките си за  предпазване от заболявания.

Масажистите използват пръстите си, за да разтрият скалпа, тъканите, отстрани на главата, челото, шията, раменете и гръбначния стълб.

Масажът на скалпа стимулира отделянето на вещества в мозъка като ендорфини и серотонин, които спомагат за подобряване на настроението и намаляване на стреса. Подобрява кръвообращението и облекчава болката при напрежение.

Изключително ефективен е при мигрена, която може да се дължи на спад на серотонин, както и при главоболие, дължащо се на напрежение на мускулите в областта на врата и раменете заради стрес.

Още за масажа можете да научите в "Алтернативна медицина" на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
байо от село преди 12 години
В нашто село всички със стрес ги лекуваме,като им връчим мотики 5 и на къра.Стрес ! Море никакъв стрес няма да ви гони на село.Труд му е майката !
4
1
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Няма грешка т.е. грешката е вярна !Серотин Серотинът и допаминът са химически вещества в мозъка и когато те са в нормалните нива създават усещане за благополучие и задоволство.Има и серотонин .Серотонин или 5-хидрокситриптамин (5НТ) е моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в серотонергичните неврони на централната нервна система, а също така и в ентерохромафинните клетки на стомашно-чревния тракт - серотонинът - главният "виновник" за еуфоричното ни настроение и положителната нагласа към всичко, което ни заобикаля.А масажите - от стари времена масажът е известен, като лечебно средство, което способствува за по-бързото оздравяване , а и за здравите си е един елексир !!!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Апахите са били спецове в този вид масаж. ;)
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДРУГО СИ Е ДА ГО ДОКАЖЕШ НАУЧНО!А КОИТО Е *** ,КАТО МУ СТАНЕ НАПЕЧЕНО СИ СКУБЕ КОСИТЕ!НЯМАМ ВПРЕДВИД БОИ МЕЖДУ ЖЕНИ!
1
4
 
4
 
! Отговори
Зле! преди 12 години
Абе, "журналисти" серотонин е веществото, не "серотин". То бива невежество, ама поне copy-paste научете.