75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ

Само 18% били против, съобщиха от икономическото министерство
Обновена: 16 яну 2012 19:30 | 16 яну 2012 19:28,
550
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ
Протест срещу шистовия газ. Снимка: БТА

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от икономическото министерство.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64,8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".
 
18,3 на сто от запитаните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7,4% не могат да преценят.
 
57,9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията в района. Други 10,8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива. 22,2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.
 
Нагласите на българите в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи.
Още по темата
Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
8
 
7
 
! Отговори
малоумни пръчки преди 12 години
преди около 100 година на автомобилите е било забранено да вдигат повече от 5 км в час и пред тях е трбва ло да върви викач........хем сте прости, хем недоучени ,хем с мение по всички въпроси. За ваше сведение ядете ГМО - от Китай и ще има и шистов газ - това ви е бъдещето. А като сте толкова загрижени за природата спрете си тецовете и колите. А ако сте загрижени не само за природата а и за вашето собствено тяло спрете -цигарите де :))Шменти капели е всичко, наливат евода в руската воденица ..
335
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През април 2011 ЮАР наложи мораториум върху проучването за шистов газ в резултат на многоброините протести на граждани.През юли 2011 след многобройни граждански протести, Франция стана първата страна, забранила хидравличното разбиване със закон.Прекратени са всички кинцесии с компании използващи този метод.През ноември 2011 Великобритания спира всякакво проучване и добив но шистов газ заради 50-те земетресения, предизвикани от такива сондажи в графство Ланкшир
334
5
 
5
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Нас на *** ли ще ни правите? Цяла България е навън на протести ПРОТИВ шистовия газ. Тука КОЙ се опитвате да излъжете, чудя се!
333
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 08.12.2011г Агенцията им за опазване на околната среда оповестява резултати отизследването си, което показва, че технологията за шистовият газ е причина за замърсяването на подземните води в изследваните райони. И това са само малка часто от фактите които мога да се посочат. Да не говорим за редицата страни осъдили Шеврон на десетки милиарди заради икологичната катастрофа която са предизвикали в тях.А в Сащ си имат пустини, докато Добруджа и населението което живее тук не са пустиня.
332
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 08.12.2011г Агенцията им за опазване на околната среда оповестява резултати от изследването си, което показва че технологията за шистовият газ е причина за замърсяването на подземните води в изследваните райони. И това са само малко данни, а могат да се приложят още много.А там имат пустини и прочие, Добруджа и населението тук не са пустиня. Да не говорим за страните осъдили Шеврон за десетки милиарди за екологичните катастрофи които са причинили.
331
3
 
3
 
! Отговори
Kaiser Soze преди 12 години
До г-н Казанджиев и на теб ще кажа: гледам по форуми пишеш, значи Ю Тюб моеш да си пуснех и да гледках хамерикански филмчета за добива на шистова газ и там ще видиш, че проблемите те първа ще се появяват, освен за токсично, говориме и за радиационно заразяване!!! РАДИАЦИЯТА нямс да е много над нормата, а само 300 пъти, не е кат Чернобил ама ти самият и твойте близки би ли желал да подложите само над 300 пъти над нормата радиационно облъчване с бонус тежки метали в почвата и водата???
330
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 2010 в сащ е прекратен добива в най-голамото находище Марселъс на териториите на 7 щата.Само в един от тях контролните органи отчитат над 250 нарушения на щатските норми в един от случаите в резултат изтичане на метан е замърсен подземен воден пласт от 23 кв. км. Забрана е наложена в 15 щата и 67 града на Сащ.
329
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аец Козлодуй е българска централа, а от нея печелят чужди електроразпределителни дружества, какво остава за Шеврон. Освен това Шеврон май правели парите си основно от акциите си и от инвестициите които се вливат в нея когато обяви че ще добива от нова държава, това обяснява защо дори и да няма богати залежи и дори да е 5 пъти по-скъп добива се бутат. Тоест те може дори да нямат полза и нужда от газта ни, а от унищожаването на прородата ни, за да си дигнат акциите.
328
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
jkazandjiev.... като казваш комунисте.... замисли се родителите ти или са били комунисти, или царисти, или фашисти... Еми горд съм ,че мойте са комунисти !
327
2
 
5
 
! Отговори
Kaiser Soze преди 12 години
Ей ПРЕДАТЕЛА под псевдоним " патриот" ти енергийна свобода за сметка на токсично и радиационно отровена 1/2 България ли искаш бе малуумник??? ИМА хамерикански филмчета за последствията от добива на шистова газ, смятам да можеш да си пуслаш Ю Тюб, а???
326
11
 
0
 
! Отговори
jkazandjiev преди 12 години
A ti za6to ne pi6e6 s istinskoto si ime glupako?Amerikancite da ne sa umreli kato si dobivat 6iistov gaz?Otgovori mi komuniste.
325
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правителството да ги разбере човек - малко покер,блъфчета и току виж склонили руснаците цени да намалят ,данъци да платят, и малко помощ да направят,ама хич в тази насока не се връзва поведението на енергийния министър.Чак подозрения буди.А той в коя компания работеше човека ,преди да го поканят за министър?
324
0
 
5
 
! Отговори
406 преди 12 години
ми точно в такава живееш, нищо не зависи от неяколкото до шистовия газ и добиването му, както и предварителните сондажи, вземи прочети малко литература, може и да видиш за какво всъщност става дума... не ти ли е дошло на ума да питаш примерно що на въпросната компания не й дават да сондира в собствената си страна ? в щатите ? щото и там са се продали на русия ли ?аман от ***
323
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хм нещо сбъркано,ще да има в тази стъкмистика вие как смятате? 75% от населението???
322
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква независима енергийно България - ще бъде само ако някои ти позволи - да не би ти да вадиш и добиваш газта,че ще си независим.Колкото ще разбереш и от златото и медта дето се добиват.Евала за такава наивност или има нещо друго зад такова мнение а?Ако искаш проучи дали водата става за пиене и поливане след такава технология и да видим в каква зависимост ще се изпадне.
321
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами защото не построят АЕЦ БЕЛЕНЕ , като искаш независима България ,защо даваш на "независимата американска" компания ШЕВРОН да ти го копае и да изкарва парите вместо теб? А защо ? И да ти отрови децата и да ти отрови водата.... ИСТИНАТА Е ЧЕ ТИЯ КОМЕНТАРЧЕТА ТУКА СА НАГЛАСЕНИ ИЛИ ПОНЕ СЕ ПИШАТ ТЕНДЕНЦИОЗНО ОТ ХОРА БЕЗ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ВЪПРОСА , НЯКАКВИ ДОЛНИ МУХЛЬОВЦИ , ЖАЛКИ ЧИКИДЖИИИ ХАХАХАХА ДАЛИ НЕ ПОЗНАХ А????
320
2
 
2
 
! Отговори
Kaiser Soze преди 12 години
Поредното предателство с/у осакатена майка БЪЛГАРИЯ!!!За 30 сребърника(30млн) ще унищожът полувин БЪЛГАРИЯ:(((Смърт за предателите на БЪЛГАРИЯ!!!
319
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да бе, особено представителна извадка, стъкмено от световно неизвестна агенция, ха познайте кой е поръчал резултата от първи път
318
1
 
0
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Какъв патриот си ***.Пише се "червеният".Да съчетаеш идиотия с фанатизъм и измислен враг... е това е. Червен бил, зелен, син, а всъщност *** ***.
317
1
 
1
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Жалка история... и аз бих бил "за" ако е безопасно, но науката доказва, че няма никаква сигурност да е безопасно, напротив.Каква анкета, какъв плебисцит... ако било безопасно. Науката не може да даде положителен отговор, ама министерство на икономиката може. Идиокрация и популизъм...а масите, масите...мъка.