9 причини за косопад при жените

Загубата на коса може бъде симптом и за здравословно състояние
20 фев 2012 12:13,
1
9 причини за косопад при жените
източник: Reuters
Загубата на коса е естествен процес, който се случва при всеки. Нормално е да губим около 50 – 100 косъма всеки ден. Косопадът обаче може бъде симптом и за здравословно състояние, дори и признак за тежко заболяване, което да изисква консултация с дерматолог, който да назначи лечение. В следващите редове ще ви представим някои възможни причини за появата на косопад и начините да се справим с него...
 
Телоген ефлувиум
 
Явлението се наблюдава след бременност, тежка операция, драстична загуба на тегло или прекомерен стрес. Количествата коса, която губим, са много по-големи от обичайното.
 
Това може да се дължи на странични ефекти от някои лекарства като антидепресанти, бета-блокери и нестероидни противовъзпалителни медикаменти. По време на телоген ефлувиум косата преминава по-бързо от фаза на растеж към фаза на почивка, преди да настъпи момента на окапване, или „телогенна“ фаза.
 
Жените, които страдат от това състояние, забелязват по-интензивен косопад в период от 6 седмици до 3 месеца след стресиращо за тях събитие. Няма тестове, които да определят дали сме засегнати от състоянието. Консултация с лекар обаче може да определи това.
 
В някои случаи, като бременност или тежка операция, вероятно ще отнеме време, докато косопадът намалее. Ако определен медикамент е виновен за поява на състоянието, трябва да се консултираме с лекаря си за редуциране на дозата или смяна на лекарството.
 
Когато източникът на проблема е стрес – направете всичко възможно, за да намалите тревожността.
 
Наследствен косопад
 
Косопадът, който се дължи на гени, е най-честата причина за загуба на косата според Американската академия по дерматология. Той е известен още като андрогенна алопеция. Най-вероятно е да се прояви, когато и при двамата родители се наблюдава загуба на коса.
 
При жените състоянието започва с изтъняване на косата в областта на слепоочията, над челото и темето на главата. То се развива бавно и може да започне още на 20-годишна възраст. Изложени на риск са тези жени, при които процесът се наблюдава и при майките им.
 
При тези проблеми може да се използва миноксидил, който да се прилага два пъти дневно на скалпа. Медикаментът може да използва както от мъже, така и от жени. Жените обаче не трябва да го използват, ако са бременни или кърмещи.
 
При всички случаи обаче е необходима консултация с дерматолог, който точно да определи състоянието, както и най-адекватното лечение.
 
Хипотиреоидизъм
 
Милиони хора по света, повечето от които жени, страдат от заболяването, което засяга щитовидната жлеза. Когато тялото произвежда прекалено малко количество хормони на щитовидната жлеза, които са пряко свързани с метаболизма, сърдечния ритъм и настроението, говорим за хипотиреоидизъм или понижена функция на щитовидната жлеза.
 
Ако тялото произвежда много големи количества от хормона, тогава става дума за хипертиреоидизъм или хиперфункция на щитовидната жлеза.
 
Тиреоидните хормони са отговорни за редица важни процеси в организма – от метаболизма до употребата на кислород и енергия, необходими за растежа на косата и ноктите.
 
Симптомите, характерни за хипотиреоидизъм, са: необяснимо наддаване на килограми, умора, запек, депресия и затруднения в концентрацията. Косата, кожата и ноктите може да станат крехки и да се чупят по-лесно. Състоянието се среща по-често при жените на възраст над 50 години.
 
Хипертиреоидизъм, от друга страна, може да причини необяснима загуба на тегло, сърцебиене, нервност, раздразнителност, диария, мускулна слабост. Може също така да се наблюдава и загуба на косата, вследствие на ускорения метаболизъм.
 
В тези случаи лекарят може да предпише медикаменти, които да възстановят нормалното функциониране на щитовидната жлеза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има още един фактор. Когато любовницата и жената си скубят косите пред блока. Тогава най-бързо падат косите и на двете! Ама аз съм тарикат и ходя при новата любовница. Па ония патки пак да се скубят.