Отказване на цигарите помага при рак на белия дроб

Забавя прогресирането на болестта
Обновена: 16 окт 2012 11:41 | 16 окт 2012 11:40,
4
Отказване на цигарите помага при рак на белия дроб
източник: Reuters

По-млади хора с напреднал рак на белия дроб, които са прекратили тютюнопушенето повече от една година преди поставянето на диагнозата, живеят по-дълго от тези, които продължават да пушат, показва американско проучване, публикувано в сп. Cancer.

По-възрастните пациенти и тези с по-ранни стадии на рак, обаче, нямат това предимство.
 
До скоро бе известно единствено, че хора, които никога не са пушили, имат по-голям шанс да преживеят заболяването, но дали бившите пушачи се справят по-добре от продължаващите с вредния навик е неясно.
 
Според Ейми Феркетич от университета в Охайо, проучването потвърждава, че спирането на цигарите също носи здравни ползи. Нейната изследователска група проучва здравните досиета на 4200 пациента в осем медицински центъра в САЩ.
 
Пациенти, които никога не са пушили и имат по-малко напреднал рак на белия дроб в стадий 1, 2 или 3, преживяват болестта по-често от бившите пушачи. От пушачите с рак в първи или втори стадий, 72% преживяват две или повече години от поставянето на диагнозата, докато този показател е 93% за непушачите и 76% за бившите пушачи.
 
15% от пушачите с рак в четвърти стадий преживяват две години, докато за непушачите и бившите пушачи този показател е 40 и 20%, съответно.
 
След отчитане на разликите във възрастта, расата и лъчелечението, изследователите заключават, че има еднаква вероятност от смъртен изход при бивши и настоящи пушачи с ранен стадий на рак. При напредналите неоплазии, обаче, пациентите под 85-годишна възраст, които са спрели да пушат повече от година преди диагностициране, имат по-голям шанс да живеят по-дълго в сравнение с тези, които продължават да употребяват цигари. За един 45-годишен бивш пушач, например, вероятността от летален изход е с 30% по-ниска, отколкото при настоящ такъв.
 
Изследователите смятат, че продължаващото излагане на тютюневия дим ускорява прогресията на болестта. Освен това, възможно е пушенето да повлиява и биохимията на тумора, поради което настоящите и бившите пушачи развиват форми на рак, различни от тези при пълните въздържатели.
 
Въпреки това, никога не е твърде късно да се откажат цигарите...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Captain Obvious to the rescue!!!!!!!
2
2
 
2
 
! Отговори
Света простота преди 11 години
По-малоумно заглавие днес не прочетох!
1
0
 
3
 
! Отговори
Ебрееее преди 11 години
Някой откри топлата вода