Кога ходенето по голяма нужда подсказва за проблем?

На някои сигнали трябва да обърнем внимание
19 сеп 2013 10:02, Румяна Тасева
1
Кога ходенето по голяма нужда подсказва за проблем?
Източник: Reuters

Перисталтиката на червата отразява състоянието на целия организъм въобще. Стига да можем да разчитаме някои сигнали от страна на тялото, и на идващите от страна на долния тракт на храносмилателната система, бихме могли да държим здравето си под добър контрол и реагираме на нуждите на организма преди началото на патологичните процеси.

Кои са тези признаци?

„Затегнат“ или „нередовен“ стомах

Запекът е състояние което ни създава неприятности и в момента, и в дългосрочен план. Има обаче разлика между нередовен стомах и запека. От полза е не да констатираме наличието на констипацията, а да следим организма си за промени в тази насока. За едни е нормално да посещават тоалетната по голяма нужда веднъж дневно, дори два пъти, за други обаче това може да е през ден-два. Обикновено при хората с по-бавен метаболизъм, перисталтиката е по-слаба. Промени настъпват и заради възрастта, храненето, стила на живот, заради прием на медикаменти. Ето защо е по-удачно, взимайки предвид тези фактори, да се отразяват промените от нормалното за нас състояние. Това вече може да е сигнал за проблем.

Не бива да забравяме и че стомашно-чревният тракт е чувствителен на промени. В този смисъл всяка промяна на условията, в които се поставяме, вероятно ще се отразят на функционирането му. Смяната на географското местоположение, на часовата зона, промяна в режима сън-бодърстване, на обичайната с друга кухня, хранителните навици, консумацията на ограничен вид храни или злоупотребата с такива и алкохол, дори липсата на комфорта на собствената тоалетна, могат да се отразят на отдавна установени навици.

Освен това трябва да сме сигурни в това, че физическата активност подобрява метаболизма и помага на придвижването на съдържимото в дебелото черво. Движението стимулира перисталтиката въобще, то създава условия за бързо преминаване на съдържимото по хода на червата и отделянето им извън тялото безболезнено и загуба на време.

Миризмата

Ясно е, че изпражненията миришат. Но по особената им миризма също можем да предположим проблем. По принцип здравословното състояние на организма е толкова по-добро, колкото по-малко усилиния ни коства посещението в тоалетната и миризмата е по-слаба. Когато се консумират полезни продукти, повече плодове и зеленчуци, повече храни с фибри, продукти с ниско съдържание на захар, този проблем е рядкост. Условие е, плодовете да се консумират извън менютата на основните хранения и да бъдат приемани отделно като междинна закуска. Богатото на червено месо хранене носи впоследствие тежък мирис като на гранясало.

Цялата статия прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Въле Въля преди 10 години
Това манге сто процента има ***