Артрит – когато ставите са засегнати

Какви са формите на заболяването?
8 окт 2013 21:37, Румяна Тасева
0
Артрит – когато ставите са засегнати
Източник: Reuters

1. Артритът...

Артритът е болестно състояние на опорно-двигателната система, което засяга ставите. Самият термин е съставен от думи, които означават „става“ и „възпаление“. Под него се обединяват над 100 заболявания на ставите. Артритът се една от основните причини за инвалидизиране след 55-годишна възраст, но се развива и може да засегне много по-млади хора.

Най-често срещаният артрит е остеоартритът, който се смята за характерен в старческа възраст. Има обаче форми, които се наблюдават и при 30-40-годишни, какъвто е реактивният. Съществуват и такива видове, които засягат и децата - ювениле ревматоиден артрит. Не може да се каже, че артритът засяга повече единия или другия пол – има форми, които се срещат повече при жените – като ревматоидния, или при мъжете – като анкилозиращият спондилит (болест на Бехтерев).

По данни на СЗО над 350 млн. души в света са засегнати от една или друга форма на артрит.

2. Ставата и артритът

Възпалителното изменение на ставата може да идва от всяка една тъкан или елемент на ставата. Ставата е структура, в която, образно казано, се срещат краищата на две надлъжни кости. Те са прикрепени здраво една за друга, посредством съединително-тъканни връзки. Благодарение на тях костите остават фиксирани една спрямо друга. Други подобни структури, каквито са сухожилията, свързват мускулите с костите.

Движението в ставата се осъществява, като мускулът чрез сухожилието придърпва костта, за която е захванат. Това води до приплъзване на краищата на двете срещащи се кости в ставата. Тази контактна повърхност е покрита с хрущял – еластична и гладка тъкан, благодарение на която се предотвратява търкането на костта.

Краищата на двете кости са обхванати от всички страни със ставна капсула, която от вътрешната страна е покрита със специална мембрана – синовиална. Кухината, която се образува вътре е изпълнена със синовиална течност, отделяна от мембраната. Благодарение на нея е възможно гладкото приплъзване на костите една спрямо друга. Освен това тя подхранва хрущяла и предотвратява загряването и изтъркването (износването) на контактните повърхности от механичното действие.

При проблем при един от тези елементи на ставата (ставите), какъвто може да бъде загуба на хрущял, недостиг на синовиална течност, инфекция на някоя от придържащите тъкани, настъпва възпалителен процес. Вследствие на него се получава натрупване на специфични имунни клетки в синовиалната мембрана и отделяне на възпалителна течност в капсулата. Това води до подуване, затопляне и в последствие на скованост и болка в ставата. Със задълбочаване на процеса се уврежда не само синовиалната мембрана, но и хрущяла на костите. С намаляване на подвижността заради болката и дискомфорта отслабват имускулите, което допълнително отнема от устойчивостта на ставата и влошава състоянието й.

 

Целия материал прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: артритстава
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари