Щитовидната жлеза – при завишена функция през бременността трябва да се реагира

Терапията е от изключително значение
31 окт 2013 22:11, Румяна Тасева
0
Щитовидната жлеза – при завишена функция през бременността трябва да се реагира
Източник: Reuters

Случаите на установяване на повишена функция на щитовидната жлеза за първи път при дадена жена през бременността са 1 към 2000. 95% от тях се дължат на болестта на Грейвс, по позната у нас като Базедова.

Неприятното в случая е, че симптомите на хипертиреоидизъм покриват част от нормалните симптоми на бременността като повръщане, повишено кръвно налягане, тахикардия. Имайки предвид, че някои жени отслабват в първото тримесечие, може да се подмине и този признак на патологични отклонения в дейността на щитовидната жлеза.

Показателни за състоянието са кръвните изследвания на щитовидния FT4 и тироид-стимулиращия хормон TSH. По принцип не се смятат за опасни за бременността показания на по-нисък от референтните граници TSH и FT4 в нормални граници, но състоянието трябва да се следи, за да се предотврати прогресията на хипертиреодизма от субклиничен до явен.

Тези два хормона трябва да се изследват отново след минимум 4 седмици, с цел да се установяват навреме евентуални неблагоприятни промени в стойностите им. Нелекуваният хипертиреодизъм има негативни последици за бременността, развитието на плода и организма на бъдещата майка, част от които са тахикардия, спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото. 

Терапията при хиперфункция на щитовидната жлеза търпи промени според срока на бременността. През първото тримесечие се препоръчва пропилтиоурацил, чийто прием е свързан по-нисък риск за малформации у плода в сравнение с друг предписван медикамент при хипертиреодизъм – метимазол. Иначе и двата са предназначени за потискане синтеза на тироидни хормони и нормализиране на нивата им. От друга страна, протилтиоурацилът не се препоръчва през второто и третото тримесечие на бременността заради риск от хепатит.

Йодът преминава през плацентарната бариера и използването му за лечение или за образна диагностика, както и въобще рентгенът се избягват през бременността.

Добрата новина е, че симптомите на Базедовата болест и тиреоидит на Хашимото се повлиява благоприятно от бременност.

Още полезна информация за бременност и раждане може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари