На кои заболявания е симптоп запекът?

В кои случаи прегледът при лекар е повече от необходим
26 фев 2014 14:46, Румяна Тасева
3
На кои заболявания е симптоп запекът?
Източник: Reuters

Нарушенията в акта на дефекацията са едни от най-често срещаните оплаквания. Често причина за тази дискомфортна криза може да бъде появата на запек или диария, което да се получи вследствие на грешка в хранителния режим. Особено често пациентите и техните близки споделят за повишен прием на люто или тестени изделия няколко дни преди появата на първите симптоми на диария или запек.

Погледнато по-мащабно, нарушенията в акта на дефекацията може да са обвързани и с някои животозастрашаващи заболявания, което налага навременно преминаване през лекарския кабинет, поставяне на диагноза и започване на терапия спрямо получените клинични находки от прегледи и параклиника.

1. Запекът - налага да му се обърне внимание

Запекът е полиетиологичен симптом, който може да бъде част от клиничната картина на някои заболявания по повърхността и във вътрешността на дебелото черво. Често се съпровожда с отделяне на твърди изпражнения или чести позиви за дефекиране и чуждо тяло в ректума. Съществуват повече от 30 заболявания, които протичат със симптоми на запек - това са колон иритабиле или раздразнено дебело черво, анална фисура, депресия, обездвижване и други.

Специалистите съветват да се приема обилно количество вода през деня, поне по 8 чаши от 200 мл дневно, както и да се консумира през определено време храна, богата на фибри и полезни мазнини. Те спомагат за вкашавяване на чревната маса и осъществяване на акта на дефекация по-лесно.

За другите оплаквания свързани със запека можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
VVVV преди 10 години
тоз момък колкото хартия е награбил,запек ли има или диария
2
0
 
4
 
! Отговори
Доктор Мушков преди 10 години
Запекът е симптом на нормалните хора .
1
1
 
4
 
! Отговори
Ешексикито преди 10 години
Не знам за симптомите ама със сикито отпушвам.