SAT тест – новост в диагностиката на мъжкия стерилитет

Той позволява оценка на риска от предаване на хромозомни аномалии в поколението
27 юни 2014 12:27, Румяна Тасева
2
SAT тест – новост в диагностиката на мъжкия стерилитет
Снимка: Reuters

Какво представлява SAT тестът?

 
Тестът SAT (Sperm Aneuploidy Test) е диагностичен метод за изследване на генетичната етиология на мъжкия стерилитет. По-конкретно, този тест оценява процента на сперматозоидите с хромозомни аномалии в семенната проба. Този анализ позволява оценка на риска от предаване на хромозомни аномалии в поколението. Тестът анализира хромозомите, които се свързват най-често със спонтанни аборти и водят до хромозомни аномалии в поколението (хромозоми 13, 18, 21, X и Y).
 
Какви са ползите от теста?
 
На клинично ниво, увеличаването на сперматозоидите с хромозомни аномалии се свързва с намаляване на процента на бременност и по-висок риск от спонтанни аборти при двойки, подложени на ICSI процедура (Rubio et al., 2001; Burrello et al., 2003; Petit et al., 2005; Nicopoullos et al., 2008; Rodrigo et al., 2011; Rodrigo et al., 2013).
 
На ембрионално ниво са наблюдавани различни дефекти според типа на хромозомната аномалия в сперматозоидите. Увеличаването на процента на сперматозоиди с полова дизомия, води до увеличаването на анеуплоидни ембриони със синдроми, съвместими с живота (Синдром на Патау, Синдром на Даун, Едуардс Синдром, Синдром на Клайнфелтер, Синдром на Търнър и Тризомия на X и Y хромозоми). Увеличаването на диплоидните сперматозоиди води до увеличаването на триплоидни ембриони и най- вече до аборт (Rodrigo et al., 2010).
 
На ниво поколение, няколко проведени проучвания сред родители с Даун, Клайнфелтер или Търнър синдром показват повишение на хромозомните аномалии в сперматозоидите.
 
Поради тези причини, тестът SAT е полезен при генетичното консултиране на инфертилни мъже и намирането на оптимален подход за асистирана репродукция при тях.
 
При какви показания се прилага?
 
Това е диагностичен тест, насочен към изследвания на мъжкия инфертилитет и е показан при пациенти с висок риск от сперматозоидна анеуплоидия. Това са най-вече мъже с нарушения в семенните параметри – главно олигозооспермия, с необструктивна азооспермия и тежка тератозооспермия.
 
Други индикации, не задължително свързани с нарушения в семенните параметри, са:
 
  • повтарящи се аборти с неизяснена етиология;
  • двойки с множество неуспешни IVF цикли;
  • двойки с предхождаща бременност с хромозомопатия.
Какви са предимствата на SAP теста?
 
В сравнение с класическите изследвания на мейозата, този тест оценява крайния продукт на мейозата (сперматозоида, който ще оплоди яйцеклетката). За да се получат клинично значими резултати, се анализират средно по 2000 сперматозоида за хромозома, в две независими проучвания. Процентът на хромозомно анормалните сперматозоиди е сравнен с контролна група с нормозооспермия, за да се оценят статистическите разлики.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Това е така, но само искам да уточня, че в случая не можем да говорим за вина или виновни.Ако имаш генетичен дефет по никакъв начин не може да си виновен за това. Много случаи на Клайнфелтър например остават дори незабелязани докато не се стигне до проблемно забременяване с иначе физически напълно здрав мъж.Така че е редно да кажем, че причините са в мъжа, а не че е виновен за това.А впрочем, в България няма ли вече такива тестове и къде се правят и колко струват някой знае ли?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са важни проблеми, знае се че при половината от бездетните семейства вината е у мъжа.Но у някои народи, включително и сред част от българите, не можеш да накараш мъжа пръв да се изследва, макар че при него този вид изследване става много по-лесно и безболезнено, отколкото при жената.