Спермата се уврежда от пестицидите

Пестицидите крият сериозни рискове за здравето
Обновена: 9 апр 2015 07:06 | 8 апр 2015 23:00,
8
Спермата се уврежда от пестицидите
Източник: Reuters, архив

Отровните химикали, създадени с цел да убиват вредителите и болестите по растенията, са изключително опасни за здравето на човека.

Консумацията на хранителни продукти, третирани с пестициди, може да доведе до отравяне, причиняващо главоболие, гадене, повръщане, диария, световъртеж и мускулни тремори.

Дългосрочните ефекти върху здравето са свързани най-вече с развитието на злокачествени образувания.

Ново изследване, проведено в Щатите, показва, че пестицидите могат и значително да понижат качеството на спермата, съобщава сп. "Human Reproduction".

В продължение на 5 години екип учени от Харвард, наблюдавали състоянието на репродуктивното състояние на 155 мъже на възраст между 18 и 55 години от Бостън.

Всички те са посещавали център за лечение на стерилитета.

През този период те са отбелязвали промените в диетата на доброволците и състоянието на пробите семенна течност, като също така са осъществявали цялостно наблюдение на здравето и вредните им навици.

Оказало се, че мъжете, които поемат най-високите нива на остатъци от пестициди са имали 49% по-нисък брой сперматозоиди и 32% по-нисък процент на нормално оформени сперматозоиди в сравнение с мъжете, които поглъщат минимални количества на остатъци от пестициди.

Експертите отчитат, че дори малка доза замърсени плодове и зеленчуци - 1,5 порции на ден – се оказва достатъчна, за да понижи качеството на спермата с 32% и да намали броя на сперматозоидите на половина.

Повече полезна информация може да прочетете в рубриката „Еко среда“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Мачу Пикчу преди 9 години
"Добро утро!"
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZATOVA NEPRASKAM S PESTICIDI ZA DA IMAM GODNA ZA NASHITE MINISTRI I PREZIDENTI
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подвеждаща статия!Най-много пестициди има в месото, заради ГМО фуражите с които ги хранят. Свиневъдите в цял свят се оплакват, че мъжките прасета стават безплодни. А според ООН за последните 10г. количеството *** в мъжете хомо сапиенс е намаляло с 50%.Ако нямате деца, спирате месото и млечните продукти, захарта, алкохола и цигарите... после бебе :-)
1
4
 
9
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
мдааа, и въпреки всичко спермоядките ги интересува единствено и само парцалите в портфейла а не пестицидите в яйцата