Пушенето на трева създава фалшиви спомени

Канабисът отслабва паметта, доказаха испански учени
30 апр 2015 12:02, Красимир Ангелов
56
Пушенето на трева създава фалшиви спомени
Снимка: Reuters

Консумацията на канабис допринася за отслабване на паметта и създаването на фалшиви спомени, сочи ново изследване, цитирано от френското списание "Sciences et Avenir".

Доказано е, че консумацията на канабис влияе върху способността да се запаметява и по-специално върху т.нар. работна памет. Тя е свързана с мозъчна функция, която позволява да се запамети информация за кратък период.

По-малко известно е обаче, че редовната консумация на канабис улеснява създаването на фалшиви спомени. Сега с изследване на връзката между канабиса и фалшивите спомени се заели испански учени. Става въпрос за нещо, за което човек е абсолютно сигурен, че си спомня, макар да не го е преживял.

За да подкрепи хипотезата си, екип от Автономния университет на Барселона извършил малък експеримент. Въз основа на наблюдения с функционален ядреномагнитен резонанс учените установили, че при закоравелите пушачи хипокампусът - мозъчна зона, свързана със запаметяването, е по-слабо развита, отколкото при непушачите.

За целите на изследването били подбрани 16 души, които ежедневно пушели канабис от най-малко две години и не са били засегнати от психични или неврологични увреждания, както и други 14 души, които рядко пушели канабис и били включени в контролната група.

Поредица от думи била показана на всички участници. 15 минути по-късно, т.е. отвъд срока, за който е прието да се говори за работна памет, им бил показан сходен списък с думи, в който обаче имало нови изрази. Оказало се, че в групата на закоравелите пушачи са много повече онези, които били убедени, че са виждали новите изрази в първия списък.

Според учените това доказва, че сред редовните консуматори на канабис по-често се наблюдава "изкривяване" на паметта, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Дали са истински или фалшиви е все едно, в крайна сметка това е информация в мозъка ти. Същото е като да си пиян и да правиш джиджи-биджи, но да не помниш нищо т.е. все едно не си го правил.
43
3
 
5
 
! Отговори
Ведбал преди 8 години
Хора, тази цяла анти-марихуана пропаганда е нарочно. Целта е да убеди хората колко "вредна" била тя със съмнителни аргументи и изследвания, съшити с бели конци! Това е с цел тревата да остане нелегална колкото се може по-дълго, да не се легализира, защото легализира ли се, центата ще падне драстично и печалбите ще рине държавата, а не мутрите (които стоят зад не една или две партии и са основни спонсори на правителството). Тази статия е смехотворна лъжа!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пуша постоянно и не чувствам умора
41
1
 
1
 
! Отговори
Кокалчо преди 8 години
Тоя как гледа все едно е видял Елвис
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 46Просто достигнахме до този етап на демокрацията,когато можеш да я преглътнеш само с опиат. Реалността е толкова брутална,че удара е челен и някои предпочитат да си го спестят .
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До за 46Опиумните войни са загубени от Китай и спечелени от Англия. Тя продава на китайците опиум и превръща в наркомани млн китайци,които не стават за нищо, зеленчук. Така Британската империя е първия крупен наркодилър в света.
38
5
 
2
 
! Отговори
за 46 преди 8 години
Колега, пушенето на хашиш-добавката към канабиса, която вече редовно се слага от дилърите в тревата, е точно азианско изобретение, заедно с наргилето и чрез него Китай май видя сметката на запада. Даже войните с Китай са известни като"опиумни".
37
4
 
11
 
! Отговори
666 преди 8 години
абе да си пушат, като им е кеф.... дори да я легализират и да спре далаверата на разни квартални дилърчета
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Положението в *** е отчайващо щом смисъла наживота за по-голямата част от населението е да се накъркас ракия или се напуши с някакви *** като на всичко отгоретвърди колко е полезно да си накъркан или дрогиран; как можеловъв всеки един момент да откажеш или ракийката или дрогата но не си го пожелал.Преди много години запада завладя Китай чрез дрогиране на населениетотам, сега е факт в България
35
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са пални глупасти пуша от 9 години. от опита мога да кажа че няма нищ такова. за всички който разбират . а за всички останали пормити мозаци *** аз като се прибера от работа ще се напуша и ще ви съжалявам.
34
1
 
5
 
! Отговори
Спонджбоб преди 8 години
Значи си имаме 240 напушалки ! :) Да са ни честити :))Ю бре курорте :)
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Awe , kak moje za poreden put , nqkvo tupo promito jurnalistche da pishe porednata glupost , pitam az ? Za kakvi falshivi spomeni bru6tolevi6 , pusha ot 11 god i moga dda ti zaqvq pre- spokoino che nito imam problemi s pametta a naprotiv ,10 puti sum po nahusan i kreativen i ne mi e poviliqlo na rabotata ili na psihikata , tupak takuv ! Sprete da publikuvate gluposti emi vzemete prochetete . Nie edna pikliva durjavica qvno sme s nai-prostiqt narod i s nai-starite navici !
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те тва е извадка 30 души а хората зъб си вадят че и ги боли
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, яжте, пийте, пушете..който квото душа му сака. Един път се живее и един път се мре. К'во сте се накокошинили? Аз не пуша нито цигари, нито трева, но пийвам. Ето сега едно винце съм подкарал от обяд и не ми дреме дали ще умра след 10 или 15 години. Все тая. Наздраве!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дрън дрън.........айде пробвайте пак да си изсмучете нещо от пръстите
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
taq statiq makara da si injektiram marehuama
28
3
 
0
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Казах ти, ти сам си решаваш до колко да ограничаваш съзнанието си, като възможностите са напълно неограничени. Оттам нататък ти си знаеш какво ти е необходимо за еволюцията на твоето съзнание, ако имаш нужда да си просто обикновен човек, от който нищо не зависи и да се оставяш в ръцете на същество, което не съществува по начина, по който религията и голям процент от хората на земята предполагат, нещо, което не си ти и е отделно от теб, добре, аз нямам нищо против, вие/ти си знаеш/те :)
27
5
 
24
 
! Отговори
настоящ пушач преди 8 години
Митове и легенди:Мързела: проблемът със загубата на мотивация имат много хора, които дори не са пипали марихуана. Има хиляди хора, които не работят, седят си вкъщи, пият ракия и псуват живота. Огромна част от тях не са пипали марихуана.Той бил загубил работата си защото пушил: той щеше да загуби работата си и да не беше пушил, просто някои хора не стават.Голям процент от хероиновите наркомани били употребявали марихуана: 100% от наркоманите са употребявали вода, да криминализираме водата!
26
2
 
20
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Еми хубаво. Но и без изследвания на университети твърдя, че злоупотребата с алкохол и тютюн води до много по-сериозни заболявания. Така например ми се ще някой университет да направи проучване с хора, които ежедневно са употребявали алкохол две години и после да оповестят резултатите.
25
10
 
8
 
! Отговори
бибш сериозен пафкач преди 8 години
...после започват да идват проблемите: ядеш много заради марихуанения глад, мозъка ти ставана пихтия, не помони кое кога какво се е случило и се напрягаш докато се съсредоточиш, забравяш думи... посе идват сърцебиенето и параноята че сърцето ти ще се спука докато бие с 200/удара с минута...ерекцията се влошава .... и това всичкото само за няколко години всекидневна употреба... да не говорим че е напрегнато да ходиш по дилъри и да се занимаваш с треви, полицаи и да се криеш от роднини...