Малко алкохол на ден – файда няма, няма и вреда

От ежедневната малка консумация няма полза за сърцето
30 ное 2016 21:21, Красимир Ангелов
13
Малко алкохол на ден – файда няма, няма и вреда
Снимка: Reuters

Доскоро редица научни изследвания сочеха, че умерената консумация на алкохол е полезна за сърцето. Ново изследване обаче навежда на мисълта, че за хората, чиято консумация на алкохол е умерена, и за въздържателите, вероятността да имат плаки в артериите си е една и съща, съобщава БТА.

За целта на изследването учени са проследили състоянието на близо 2000 пациенти, които се подложили на компютърно-томографска ангиография - минимално инвазивен метод за оглеждане на кръвоносните съдове. По време на изследването не била открита връзка между навиците на хората да консумират алкохол и риска от запушване на артериите им.

Получените резултати оборват тези от предишни изследвания, които свързаха умерената консумация на алкохол с по-малък риск от сърдечни болести.

"Не открихме връзка между наличието на коронарна болест на сърцето и консумацията на алкохол“, заяви д-р Юлия Каради от Центъра по сърдечни и сърдечносъдове болести към университета Земелвайс в Будапеща. Тя обаче и уточни, че няма никакви доказателства, че тежкото пиянство увеличава риска от запушване на артериите.

На фона на това съвсем скоро американската кардиологична асоциация предупреди, че прекалената консумация на алкохол може да повиши кръвното налягане и да допринесе за поява на сърдечна недостатъчност и други сърдечни проблеми.

Много изследвания преди това показаха, че хората, които умерено консумират алкохол, са с по-малък риск от сърдечни болести в сравнение с въздържателите дори когато се вземат под внимание фактори, свързани със здравословното състояние и начина на живот.

Близо 40 на сто от участниците в настоящото изследване заявили, че редовно консумират алкохол - около 7 напитки седмично. За малка до умерена консумация се смята изпиването на не повече от 14 единици алкохол седмично. Една единица се равнява на около 210 мл бира или около 30-35 мл твърд алкохол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: здравеалкохолучени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Доскоро редица научни изследвания сочеха, че умерената консумация на алкохол е полезна за сърцето. Ново изследване обаче навежда на мисълта"Мене на никаква мисъл не ме навежда новото изследване. В момента говорим за единично, алтернативно изследване, което има насреща си един тон научно доказани изследвания за ползите на алкохола за сърцето.
7
3
 
12
 
! Отговори
доктор Колумбов преди 7 години
Става въпрос , че на 150-200 килограмовите американски туловища 2-те единици ( 60 мл) алкохол въобще не дават отражение - просто остава по зъбите.
6
1
 
14
 
! Отговори
Живко Марков БНРП преди 7 години
Статията е безсмислена клюка.Една кумшийка ми каза...ала бала.Виж какво казва доктор Юлка.Няма връзка алкохол и плака по кръвоносните съдове.Да пием братя! Наздраве!!!
5
1
 
12
 
! Отговори
Змей Биропиец преди 7 години
Ай наздраве по тоя повод!
4
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чашка вино е необходима за добро здраве. А доброто здраве е необходимо, за да си пия спокойно уискито.
3
3
 
22
 
! Отговори
ПРОФЕСОР МЕРМЕРСКИ преди 7 години
За доброто здраве на сърдечно-съдовата система пийте много, умереното не е достатъчно.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямало вреда, нямало и файда, абе дрън-дрън - чоплете семки тогава. По възможност - тиквени - сурови.
1
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова прилагам половинка кайсиева в делнични вечери, 800 грама до литър през почивните. Настинка дори не съм хващал от 12-13 години.