Виктория Чобанова: Здравните е-досиета са задължителни

Общопрактиикуващите лекари няма да изчезнат
31 мар 2022 10:21, Росен Стойчев
19

Електронното досие е абсолютно задължително, за да функционира новата идея за общопрактикуващите лекари. Електронизацията обаче се прави доста необмислено и не дава никакви позитиви. Това обяви председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

В студиото на "България сутрин" тя посочи, че идеята е общопрактикуващите лекари да не бъдат задължително свързани със своите пациенти и да се приравнят със специалистите по други заболявания.

Правителството планира да премахне ролята на личните лекари, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина.

"Говорим за една идея, ние не знаем точно каква е. Нямаме нещо, което да сме прочели обективно. Имаме няколко реплики в комисията по здравеопазване. Общопрактиикуващите лекари няма да изчезнат", коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в София област д-р Виктория Чобанова.

Още по темата

"В момента имаме лимитирана сума за здравни плащания - бюджетът на НЗОК. Всеки като може да ходи където и когато поиска, тази сума категорично ще бъде недостатъчна да покрие исканията на всеки пациент. Нас ни глобяваха, ако дадем повече талони и направления за изследвания. Сега тази формула за регулация ще трябва да се прехвърли към пациента. Има пациенти, които ходят на 4-5 лекари, за да чуят едно и също нещо. Натрупахме огромна база данни и опит за диференциране на състоянията, да знаем накъде да насочим пациентите. Предполагам, че тази наша функция ще остане - първо да правят консултация с нас и тогава да ходят при специалисти", обясни д-р Чобанова.

"Често прибягваме директно към това да се свържем със специалист. Българите искат винаги искат да са с най-добрия лекар. Как преценяват кой е най-добрият? В България нямаме никакви критерии. Да сравняваш болници и лекари е с цел да се избере най-подходящото място и най-подходящият лекар. Това не е конкуренция или с цел да обиди някого", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той изтъкна, че електронното здравно досие е ключово и ще помогне на хората и лекарите да имат повече контрол и яснота върху собственото им състояние.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ииииии гледам лудите пъзнаха :))))
12
1
 
11
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
това няма да стане, да позволя на тази управляваща мафия да ми се бърка в живота, да вървят на майната..
11
0
 
2
 
! Отговори
до 7 преди 2 години
Ти пак си ходи колкото пъти искаш на специалист, но няма да е по каса, а ще си плащаш. Бюджетът е разчетен за 1,5 направления на човек за година. Ползващите повече са реално за сметка на неползващите, каквато е идеята на солидарния модел - внасят всички /малко или много/, ползва, който има нужда.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Утре ще ти кажат - трябва да гълташ еди си какви хапчета, щото в досието ти пише, че имаш високо кръвно, иначе си губиш правата или пък плащаш глоба. Да не говорим, че всяка институция със съответните права ще може да ти чете личните неща, а също и всеки по-добър хакер. Възможностите за издевателства са неограничени.
9
1
 
15
 
! Отговори
Идват ЧИПОВЕТЕ преди 2 години
Хората не го осъзнават как скоро ще въведат след електронни сертификати, електронни досиета СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ВЪВЕДАТ и ЧИПОВЕ, които да се вкарват в телата на хората.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чипчета нещо? няма ли да са задължителни като пръдна да знаят колко метан съм отделил и да си платя данък въздух...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задължително е всичко да е задължително ако не е задължително трябва да е задължително защото е задължително.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другите измамници, защо трябва да ходя при джи пи, за направление, като мога директно да отида при специалист, както беше едно време.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството планира да премахне ролята на личните лекари, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина.---------------------------------------------------------------------Това трябваше много отдавна да стане. Освен изсмукване на пари от здравната каса и затрудняване на пациентите ЛЛ вредят на здравеопазването.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравните досиета са дигитални от десетилетия в цивилизованине държави. В България тепърва спорят за или против, как кога и защо..... Честито! Бавно развиващи сме, както обикновено. Бананови република.
3
4
 
18
 
! Отговори
Путин беше Прав преди 2 години
ДеНацификацията, вече е Жизнено Важна!
2
5
 
18
 
! Отговори
Щази Отново е Тук преди 2 години
"е-досиета" - Менгеле и Нацистите нямаха такива Репресивни инструменти дори в най-смелите си Мечти!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не трябва да е задължително и никой няма право да задължава който и да е. Имаме глави на раменете си. Диктатурата е отживелица.!