Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?

Под въпрос са бонусите за стаж и на база свършена работа
Обновена: 25 ное 2011 15:00 | 25 ное 2011 14:22,
63
Бизнесът обмисля нов формат за определяне на заплатите?
Снимка: архив Булфото

Веднага след като правителството обяви намеренията си да сложи край на механизма, по който се изчисляват чиновническите заплати досега, бизнесът подсети, че оптимизация може да се поиска и за заплатите на работещите в частните фирми.

Работодателите дадоха сигнал, че при формиране на заплатите в стопанската сфера също трябва да отпадне добавката за прослужено време, като тя влезе еднократно в основната заплата, а бонуси да се дават само при добре свършена работа.

„Защо промяната трябва да се отнася само за държавните служители, след като по сегашната нормативна уредба добавката за стаж не е ограничена само до държавните служители, а се отнася и до работещите в частния сектор“, попита парламентарният секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Ивелин Желязков.

Презумпцията на бизнеса е, че един служител, работил дълго време на дадена служба, но с неясна продуктивност, всъщност ще получава повече пари, отколкото един млад служител, който няма стаж, но е вършил по-качествено същата работа.

Според представителите на бизнеса добавката за прослужено време е изключително отживял метод на заплащане, който не стимулира служителите, тъй като не отразява количеството, качеството и резултатите от техния труд.

„Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка“, коментира Желязков.

При този метод акцентът пада върху резултатите от работата и върху стимула за по-качествен труд. Затова според него добавката за прослужено време трябва категорично да отпадне и да се включи еднократно в размера на основното трудово възнаграждение, защото само така ще се гарантира по-нататъшното увеличение на заплатата в целия й размер.

Бизнесът смята, че това е използван и даващ добри резултати в реалния сектор подход. „Навсякъде по света частният бизнес стимулира служителите с бонуси и това не е тайна. Бонусите за добре свършената работа са ефективен инструмент за повишаване качеството на работа и правилото работи без изключение“, сподели Желязков.

Вече стана ясно, че предложената от кабинета реформа в обществения сектор ще стартира пилотно от 2012 година. Така държавните служители ще получават твърдо възнаграждение без възможност за бонуси, ако не вършат работата си качествено.

Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси.

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
krum преди 12 години
i az gledam rabotata po elektronnoto informirane na bg narod ot platenite darjavni slujiteli - ot listata na dps sa - v region kardjali, djebel, momchilgrad, ardino, krumovgrad, chernoochene, ivailovgrad,kirkovo. ami tam dps maroderstva s totalna dezinformatzia naselenieto...marselivite darjavni slujiteli ot listata na dps izpolzvat darjavnite slujbi samo za iztochvane na parite na bg danakoplattzi i da trupat trudov staj ...te nichto ne rabotyat - vijdame prekrasno v elektronnite im saitove..
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Една *** от много мислене взела че умряла
58
1
 
17
 
! Отговори
se преди 12 години
Целта е една.По малко пари за заплати.Скъпи удоволстви за ,,бизнесмените".Робовладелска България.Все повече фирми не вървят защото бизнесмените са алчни и некадърни.Искат хора с квалификация и знания да работят за жълти стотинки.Затова хората ще заминават от страната особенно тези със знания и умения.
57
2
 
2
 
! Отговори
знаете ли преди 12 години
евреите са виновни
56
1
 
11
 
! Отговори
235 преди 12 години
Има и по-следваща форма за заплащане, а тя е: плащаш за това че работиш. Най- ефикасна и най- переспективна за бизнеса.
55
1
 
15
 
! Отговори
лив преди 12 години
Бизнезсмен в България означава бизнес бандит
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма лошо. Така по документи ще се плаща по-малко, защото бонуси никой не е луд да дава на книга, че да им плаща данъка "социално осигуряване". А всеки работник ще продължава да си получава договорената сума. А Брат Пит ще вдигне пенсионната възраст не с 1, а с 2 години за компенсация на НОИ.
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обвързването на част от допълнителното възнаграждение непосредствено с качеството на работа и постигнатите резултати намираме за много удачна и иновативна мярка, коментира Желязков."Къде оставяте СУБЕКТИВНИЯТ фактор?Та той е най важен при определянето на заплатата и най вече на БОНУСИТЕ!Да не говорим , че в частният сектор винаги няма да има пари или плащанията ще са закъснели!Не сме дорасли за тези ЕКСПЕРИМИНТИ!
52
1
 
12
 
! Отговори
до бизнеса преди 12 години
Ае ,,господа бизнесмени,, слага кавички щото нито сте мъже,нито сте бизнесмени,ае ни що не вземем да ви бачкаме без пари а?Нагли човечета.Идеми да ви...вие си знаете.
51
3
 
17
 
! Отговори
Бизнесчук СССР преди 12 години
Предлагам "бизнесмените" да си прокарат Закон в който, че ако от стрес полудееш може да ти дадат отровно хапче да не се мъчиш, че ще трябва да ти плащат (а ти да плащаш в болницата) болнични.Ей какъв народ сме ***. Къде са сега онези от БАН, сега е момента да подкрепят железничарите.
50
1
 
18
 
! Отговори
Ференц преди 12 години
Какъв "индустриален капитал" ???Във България не останаха големи заводи.Всичко отиде за скрап и бе ограбено.А така наречените "бизнесмени" са просто една шайка крадливи мутри.Чакай да ти увеличат заплатата и да мислят за работника.Ако може да им работиш без пари ще е супер за тях.
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
49-ти ми той работодателя требе да има и акъл....а повечето са набедени работодатели имащи вземане-даване с бивши партийни комунистически "кадри". Той бизнеса в България ако беше построен на нормална основа нямаше да е така и щехме да сме цъфнали. Пък сега всеки *** "бизнесмен". Само че шуробаджанашката ни държава не търпи нормални хора и нормални отношения.
48
7
 
3
 
! Отговори
ммч преди 12 години
Много правилно. Младите работници са ощетявани заради ниския клас за прослужено време, колкото и добре да работят.
47
1
 
17
 
! Отговори
Работника преди 12 години
До кога ще търпим работодатели, които ти казват че взимаш само % от оборота, който понякога е равен на 0 и то не по вина на работника. Платената отпуска в тоя случай нали се сещате че е неплатена. И до кога ще ни карат да работим и в събота и да ни залъгват че видиш ли ни плащат извънредно защото в тр.договор ни пише 420 лв, а ти видиш ли взимаш 654 лв.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
46ти той тоя е от тея дето ги държат със вързани отзаде ръкави...не му се връзвай....мине се не мине и поства все едно и също....
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Миналата седмица бизнесът категорично подкрепи предложената от правителството административна реформа с мотива, че това е пътят за постигане на ефективни човешки ресурси." - тая тъпотия кво трябва да значи ? Че всички хора се раждат на тоя свят за да им работят и те требе да ги оформят и да ги разпределят както им скимне ли ? Ми то и на вас може да ви се спретне стачка .. не съ притеснявайте.
44
2
 
8
 
! Отговори
emigrant преди 12 години
до 25 еииии *** от 1993 съм в 4ужбина,преди работех за други сега имам бизнес работя сас работниците ми наравно понякога и пове4е дразнят ме *** като теб,ако продаваш дрога или се занимаваш с кражби и *** това можеш да го правиш и в БГ ще изкарваш много пове4е *** ваздухарите хаивер лапал дане по4неш да *** куровете на *** тук в панделата как от 3 4 години вси4ки нови сте наи отворените цьрвули нештастни
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Оптимизация" и "нов формат" са равни на "намаляване". Ти ми давай минимално-европейска заплата на час пък си прави каквито искаш "оптимизации". Ако не можеш - закривай фирмичката. По-кадърен от теб ще може. Аман от феодали и грабители.
42
2
 
28
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Интересно, само че кой гарантира от "бизнесмените" на работниците, че всеки месец ще получават бонуси за добре свършена работа, НИКОЙ. Те и сега ако искат могат да дават на работниците си бонуси нищо, че им върви и прослужено време. Явно е че бизнесмените всячески се опитват по законен начин да намалят заплатите на работниците та да оставят повече пари за тях самите и техните деца да карат скъпи коли и да си купуват скъпи къщи а работника кучета го яли. БЪЛГАРСКА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.
41
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България целта е заплатите да са ниски независимо от свършената по качествен показател работа

Спонсорирани публикации